Vinter-OL

OL mens du sov: Model, studerende og skiløber skrev historie: - Det er helt vanvittigt

Når vi går i seng i Danmark, vågner de i Kina, hvor OL finder sted. Hver dag får du her overblikket over, hvad der er sket i nat

Natten til tirsdag dansk tid har budt på flere store OL-øjeblikke.

Samtidig er der i løbet af dagen en række spændende ting i vente. Blandt andet spiller de danske ishockeykvinder skæbnekamp mod Sverige.

Få det store overblik nedenfor.

Fænomenet Eileen Gu skriver OL-historie

Tirsdag nat blev der skrevet historie, da den første vinder OL-vinder af freestyle ski-disciplinen Big Air nogensinde blev fundet.

Og som skrevet i stjernerne blev det et sandt drama. Det kinesiske fænomen Eileen Gu var i tæt duel med franske Tess Ledeux, men med et ekstraordinært sidste run sikrede Eileen Gu sig en historisk guldmedalje.

- Større niveau og vildere progression har jeg aldrig nogensinde set. Hverken hos kvinderne eller mændene i den her disciplin. Det er helt vanvittigt, sagde TV 2 SPORTs ekspert Nikolaj Vang om Eileen Gu efter løbet.

Eileen Gu er blevet den første vinder af Big Air disciplinen nogensinde ved OL, efter hun leverede flere vilde runs. Video: TV 2 Sport

Den 18-årige amerikanskfødte kineser har været meget omtalt under legene, og Nikolaj Vang er også svært begejstret for multitalentet.

- Hun er bare for vild. Hun læser på Stanford University, hun er på Forbes' under 30-liste for kinesere som den yngste nogensinde, og så er hun selvfølgelig også ansat af Vogue-China. Samtidig er hun model og lige nu verdens bedste freeskier.

Den travle teenager er blandt andet model for Oakley og Louis Vuitton, og så har hun været på forsiden af Elle og Vogue.

Omtalt tennisstjerne til stede ved OL

Under nattens finale i Big Air drejede flere nok lige hovedet en ekstra gang, da de kiggede op mod tilskuerpladserne.

Her kunne man nemlig finde tennisstjernen Peng Shuai, der har været ekstremt omtalt, siden hun sidste år beskyldte et højtstående medlem af den kinesiske regering for seksuelt overgreb. Mandag kom der dog nyt i sagen. Læs mere her.

Undervejs faldt Peng Shuai i snak med præsidenten for den internationale olympiske komité, Thomas Bach, der også havde fundet vej til den historiske finale.

Derfor modtager medaljevindere pandamaskotter

Har du også lagt mærke til, at de fleste medaljevindere modtager en pandamaskot i stedet for en medalje umiddelbart efter finalerne?

Natten til tirsdag har OL-arrangørerne forklaret årsagen dertil. Det skyldes, at de officielle medaljeceremonier oftest finder sted flere dage efter finalerne, og derfor modtager medaljevinderne kort efter afgørelserne i stedet en såkaldt ”Bing Dwen Dwen Panda” som midlertidig præmie. Ikke den værste souvenir.

Danskere i aktion i dag

  • Ishockey, kvinder: Danmark - Sverige (gruppekamp) klokken 14.05. Sendes på TV 2.

Efter de danske ishockeykvinder mandag sensationelt besejrede Tjekkiet, kan de nu noget overraskende spillere sig videre til kvartfinalen ved OL.

Det kræver en sejr over Sverige i ordinær tid, og der er lagt op til et stort nordisk drama, for også Sverige er tvunget til at vinde kampen.

Modsat Danmark kan Sverige også spille sig videre med en sejr i overtid. Ender det med en dansk sejr i overtid, er begge hold færdige ved OL - og Kina går videre.

Se danskernes program ved vinter-OL her.

Det skal du især holde øje med i dag

Hele 12 forskellige discipliner bliver der mulighed for at følge tirsdag, hvor der undervejs bliver uddelt intet mindre end 10 guldmedaljer. Herunder følger et overblik over udvalgte punkter på tirsdagens program.

  • Kl. 09.25: Skiskydning, 20 kilometer individuel finale, herrer - TV 2

Skiskydning er blandt de mest traditionelle vinter-OL discipliner, og tirsdag morgen er der en spændende finale i vente.

92 udøvere skal dyste om OL-guld, og manden, der skal besejres er den 28-årige norske superstjerne Johannes Thingnes Bø.

  • Kl. 11.25: Langrend, sprintfinaler - DR

Der skal uddeles medaljer i både herrer- og kvindernes sprintfinaler, og her er favoritfeltet fyldt med skandinaviske udøvere.

I kvindernes finale kan Sverige med rette forvente at udbygge den i forvejen imponerende medaljehøst, da de stiller op med de to absolut største favoritter.

Norge drømmer om guld i herrernes finale, da Johannes Høsflot Klæbo på forhånd er blevet udråbt som storfavorit. Spændende om den 25-årige nordmand kan leve op til presset.

  • Kl. 13.00: Curlingfinale, mixeddouble - TV 2 SPORT

Allerede klokken 07.00 kan man varme op til finalen med bronzekampen mellem Sverige og Storbritannien, der vises på TV 2 SPORT X.

Og klokken 13.00 kulminerer det så, når ubesejrede Italien står over for Norge, der må betegne sig selv som underdogs. Men måske kan vores nordiske venner overraske?

Se vinter-OL på TV 2, TV 2 SPORT, TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY.