Vinter-OL

Svensk guldhelt tordner mod rivaler: - Det er korruption

Den svenske speedskater Nils van der Poel raser over Hollands lobbyarbejde i hurtigløbsarenaen. Han kalder det "den største skandale i vores sport".

Se vinter-OL på TV 2, TV 2 SPORT, TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY.

Uden for kameraernes søgelys arbejder sportsforsker Sander van Ginkel for at give de hollandske skøjteløbere så gunstige forhold som muligt.

Løbende insisterer han på justeringer i arbejdet med isen, så den i højere grad favoriserer hollænderne.

Dette er den største skandale i vores sport. Vi har haft vores dopingtilfælde, men jeg ser ikke på dette med mindre alvor

Nils van der Poel, speedskater

Det er det hollandske skøjteforbund selv, der i en artikel på sin hjemmeside beskriver Sander van Ginkels lobbyarbejde i hurtigløbsarenaen i Beijing.

Artiklen er nået frem til den svenske guldhelt på 5000-meteren, Nils van der Poel, og den har gjort ham aldeles vred på skøjteforbundet.

- Først vil jeg sige, at jeg har den største respekt for de hollandske skøjteløbere, men vi må diskutere fairplay i vores sport, og det her er langtfra fairplay for mig. Det er korruption, tordner den 25-årige svenske speedskater på en pressekonference tirsdag.

Det skriver TV 2 Norge.

Besøger den canadiske ismester hver anden dag

Sander van Ginkels arbejde består i at holde øje med isbundens tilstand, isens temperatur og ikke mindst den canadiske ismester Mark Messer og hans holds arbejde.

Hver anden dag tager Van Ginkel sine data under armen og aflægger ismesteren og hans hold et besøg.

- Messer forstår, at jeg deler sådan noget med ham, fordi vores hold kan drage fordel af det, når forholdene er optimale. Jeg tror, at han og hans kollegaer er oprigtigt interesserede i, hvad jeg har at sige og derfor inddrager informationen til at bestemme temperaturen. På den måde bidrager jeg til de mulige succeser.

- Det endelig ansvar for isen forbliver hos Messer til enhver tid. Ved at nævne ting og blive ved med at insistere på justeringer, der er til vores fordel, kan vi opnå mere, siger Sander van Ginkel i artiklen på det hollandske skøjteforbunds hjemmeside.

- Dette er den største skandale i vores sport

Står det til Nils van der Poel, er de hollandske metoder både "uetiske og umoralske".

- Jeg kan ikke forstå, hvordan det hollandske skøjteforbund kan lade dette ske, og jeg kan ikke forstå, at verden tillader, at det sker. Det er pinligt, ikke bare for det hollandske forbund, men også for de hollandske skøjteløbere.

- Dette er den største skandale i vores sport. Vi har haft vores dopingtilfælde, men jeg ser ikke på dette med mindre alvor, siger Van der Poel, der håber, at lobbyarbejdet får konsekvenser for Holland.

Ifølge TV 2 Norge har Sverige taget sagen op med OL-arrangørerne.

- Det er vigtigt, at alle bliver enige om, hvad der er fairplay, siger Nils van der Poel.

Indtil videre er det kun på mændenes 5000-meter, at Holland ikke har vundet OL-guld. Men Patrick Roest blev nummer to efter Van der Poel.

Speedskating-resultater ved vinter-OL

Kvindernes 3000-meter:

 • Guld: Irene Schouten (Holland)
 • Sølv: Francesca Lollobrigida (Italien)
 • Bronze: Isabelle Weidemann (Canada)

Mændenes 5000-meter:

 • Guld: Nils van der Poel (Sverige)
 • Sølv: Patrick Roest (Holland)
 • Bronze: Hallgeir Engebraaten (Norge)

Kvindernes 1500-meter:

 • Guld: Ireen Wüst (Holland)
 • Sølv: Miho Takagi (Japan)
 • Bronze: Antoinette de Jong (Holland)

Mændenes 1500-meter:

 • Guld: Kjeld Nuis (Holland)
 • Sølv: Thomas Krol (Holland)
 • Bronze: Kim Min-seok (Sydkorea)