Vinter-OL

Guldvinder testet positiv for forbudt middel

Det er usikkert, om russiske Kamila Valieva diskvalificeres og ikke får overrakt den guldmedalje, hun var med til at vinde.

Den russiske guldvinder i kunstskøjteløb Kamila Valieva er blevet testet positiv for det forbudte middel trimetazidin.

Det oplyser Det Internationale Testagentur (ITA) i en pressemeddelelse tidligt fredag morgen dansk tid.

Det ligger måske lige for at tænke, at 15-årige Valieva nu bliver sendt hjem uden den medalje, hun vandt sammen med resten af sit hold i mandags.

Men i virkeligheden åbner sagen for en større juridisk proces, og det er endnu uvist, om Valieva diskvalificeres eller ej.

Den positive dopingprøve blev foretaget 25. december af Det Russiske Antidopingagentur, Rusada, da Valieva dystede ved de russiske mesterskaber.

Dermed var det også russerne, der efter forskrifterne midlertidigt suspenderede Valieva, da hendes prøve vendte positiv tilbage 8. februar, dagen efter hun havde vundet OL-guld.

Rusada har ophævet midlertidig suspendering af Valieva

Men Rusada har ikke i sinde at sende Valieva hjem fra vinter-OL. I stedet har agenturet ophævet den midlertidige suspendering af Valieva.

Det skete allerede dagen efter, at svaret på Valievas dopingtest kom.

Den Russiske Olympiske Komité (ROC) stiller sig samtidig uforstående over for flere af sagens aspekter.

Særligt tidsrummet mellem prøvetagningen den 25. december og prøvesvaret 8. februar vækker undren hos ROC-præsident Stanislav Pozdnyakov.

Ifølge ham er standarden, at der skal ligge et prøvesvar senest 20 dage efter, at laboratoriet har modtaget prøven.

Han undrer sig over, at det tog næsten en måned for prøven at nå fra Sankt Petersborg, hvor den blev taget, til Stockholm, hvor den blev analyseret.

- Timingen rejser seriøse spørgsmål. Det tyder på, at nogen har tilbageholdt prøven, indtil holdkonkurrencen i kunstskøjteløb var overstået, siger han og forlanger klare svar.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har ingen magt til at ændre Rusadas beslutning om at ophæve Kamilla Valievas suspendering.

IOC har dog ret til at appellere sagen til Den Internationale Sportsdomstol (CAS), og den mulighed har komitéen grebet. Det samme har Det Internationale Antidopingagentur (Wada) og Den Internationale Skøjteunion (ISU), som har samme ret.

De tre instanser vil have, at suspenderingen af Valieva træder i kraft igen, så hun ikke for nuværende kan deltage i vinter-OL. Komitéen kræver, at CAS træffer en afgørelse, inden Valieva skal konkurrere igen 15. februar.

Det står altså endnu ikke klart, hvordan udfaldet af sagen bliver.

International skøjteunion vil have Valieva suspenderet

Bliver Valieva diskvalificeret fra vinter-OL i Beijing, bliver det op til Den Internationale Skøjteunion at afgøre, om hun skal have overrakt guldmedaljen.

Det siger talsperson for IOC Mark Adams ifølge Reuters på et pressemøde.

Hvordan IOC vil reagere på sagen er endnu uklart.

- Valieva-situationen er en igangværende sag, og vi venter, til den er slut, før vi kommenterer på den, siger talspersonen for IOC.

Rusland blev i løbet af 2014 og 2015 afsløret i omfattende og systematisk dopingbrug ved vinter-OL i 2014, og landet deltager derfor ikke under det russiske flag - i stedet deltager russerne under ROC's flag.

ROC mener ikke, at holdet af russiske kunstskøjteløbere bør fratages mandagens sejr.

- Da prøven ikke er taget til OL (vinter-OL i Beijing 2022, red.), bør hendes og holdets resultater ikke være til overvejelse, siger ROC i en udtalelse ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.