Vinter-OL

Valievas tilstedeværelse er ikke fair, siger konkurrenter

Kamila Valieva snakkede ikke med pressen efter tirsdagens konkurrence, men det gjorde flere konkurrenter.

Konkurrent: Valievas tilstedeværelse er unfair

Den 15-årige russiske skøjteløber Kamila Valieva ligger nummer et i den individuelle konkurrence ved vinter-OL i Beijing.

Tirsdag blev hun mødt med jubel fra tribunerne og leverede en overbevisende præstation i konkurrencen, der bliver afgjort på torsdag.

Konkurrenterne på isen er dog knap så begejstrede for Valievas tilstedeværelse.

- Jeg kender ikke alle detaljerne i sagen, men i det store billede er det naturligvis ikke fair, når en dopet atlet konkurrerer med rene atleter, siger den 16-årige amerikaner Alysa Liu ifølge AFP efter tirsdagens program.

Fik lov til at fortsætte

Valieva har været i centrum i en opsigtsvækkende dopingsag den seneste uge, efter hun tilbage i december afleverede en dopingprøve, der senere viste sig at være positiv.

Svaret fra dopingprøven kom, dagen efter at russeren havde været med til at vinde guld i holdkonkurrencen i Beijing.

Den Internationale Sportsdomstol (CAS) gav mandag Valieva lov til at fortsætte ved legene, men der er dog endnu ikke taget stilling til, om russerens resultater får lov til at tælle.

En tårefyldt Valieva stoppede ikke op og snakkede med pressen efter tirsdagens konkurrence. Hun havde det ifølge en russisk talsmand skidt.

- Vi besluttede os for at sende hende til den olympiske by så hurtigt som muligt, siger Konstantin Vybornov fra den russiske olympiske komité.

"Det er åbenlyst ikke lige vilkår"

Den 27-årige britiske skøjteløber Natascha McKay er ligesom Alysa Liu og flere andre konkurrenter utilfreds.

- Det er åbenlyst ikke lige vilkår, og i enhver sport bør vilkårene være lige. Det mulighed får vi ikke her, siger McKay.

Karen Chen vandt sølv i holdkonkurrencen med USA, men medaljeceremonien er udskudt, indtil Valievas videre skæbne er kendt. Hun kalder CAS' beslutning for "skuffende".

- Jeg så virkelig frem til at være på podiet med mine holdkammerater og bare dele det øjeblik. Men hvad kan vi gøre? Det er ude af vores kontrol, siger Karen Chen.

Schweizeren Alexia Paganini føler med Valieva.

- Jeg har helt sikkert ondt at hende. Hun er reelt et produkt af de voksne omkring hende, siger Paganini.