Vinter-OL

15-årig storfavorit smider alt væk og forlader isen i tårer

Kamila Valieva var storfavorit til at vinde endnu en konkurrence, men rigtig meget gik galt i hendes afgørende program i den individuelle konkurrence.

Den 15-årige russer Kamila Valieva, der er centrum i en verserende dopingsag, endte som firer i den individuelle konkurrence i kunstskøjteløb ved vinter-OL.

I det afsluttende program gik flere af hendes spring galt, og to gange var hun også nede at ligge på isen.

Da der samtidig var skarp konkurrence i toppen af skøjtefeltet, hvor flere lagde et højt niveau for dagen, var det ikke nok til en medalje. Hendes landsmandinder i konkurrencen, Anna Shcherbakova og Alexandra Trusova, endte med at tage henholdsvis guld og sølv.

Den unge Valieva lå ellers i pole position i konkurrencen, efter at kunstskøjteløberne havde overstået første del tirsdag, men flere fejl kostede en podieplads.

Det var da også en tydeligt berørt russer, der måtte forlade isen efter gennemløbet.

Havde ikke fået overrakt medaljen

Havde hun sikret sig en medalje, måtte samtlige medaljetagere dog have ventet på at modtage dem, da den verserende dopingsag først skal afsluttes.

I sidste uge kom det frem, at Valieva tilbage i december havde afleveret en dopingtest, der senere viste sig at være positiv.

Først blev hun suspenderet, men fik senere lov til at fortsætte med at konkurrere under vinter-OL, da hun ikke var testet positiv under legene i Beijing. Dermed fik hun muligheden for at deltage i denne uges individuelle konkurrence, hvor hun allerede lå på førstepladsen efter kvalifikationen.

Venter stadig på afgørelse i dopingsag

Nu venter så et efterspil, hvor det skal afgøres, om hun vil modtage medaljen for holdkonkurrencen fysisk, eller om hun vil blive diskvalificeret fra legene på grund af den positive dopingprøve.

For selvom Den Internationale Sportsdomstol, CAS, gav hende lov til fortsat at konkurrere, er der endnu ikke taget stilling til, om hendes resultater skal have lov at tælle.

Kamila Valieva risikerer stadig at få en dopingkarantæne. Hendes sag bliver ikke hastebehandlet, så det vides endnu ikke, hvornår en eventuel dom vil falde.

Den Olympiske Komité, IOC, har tidligere meldt ud, at Kamila Valieva ikke vil få tildelt guldmedaljen for holdkonkurrencen, før hendes sag er afklaret.

Russeren blev testet positiv for det forbudte stof trimetazidin. Stoffet findes blandt andet i hjertemedicin og i medikamenter mod svimmelhed.