Her er de største historier fra OL i Beijing
Historierne har været mange under vinter-OL i Beijing. Både sportsligt, men også alt det udenom.
OL handler om sport - og meget mere.
Det er endnu en gang blevet understreget til de netop overståede lege i Beijing, hvor både storpolitik, aldersgrænser, rekorder og ekstreme vejrforhold har været blandt de store samtaleemner.
TV 2 SPORT har udvalgt nogle af de atleter og øjeblikke, der har fået mest opmærksomhed under dette års vinter-OL.
Amerikaner vandt tre medaljer for Kina
Allerede inden starten på legene i Beijing var Eileen Gu et globalt samtaleemne. I 2019 besluttede amerikaneren, at hun fremover ville repræsentere Kina med henblik på vinter-OL. Beslutningen blev modtaget med stor begejstring i Kina, mens den blev kritiseret i USA.
18-årige Eileen Gu har under De Olympiske Lege så vidt muligt undgået at gå ind i debatten. I stedet har hun ladet skiene tale i freestyle-disciplinerne. To gange vandt hun guld, og en enkelt gang blev det til en sølvmedalje.
På de sociale medier har hun nu flere millioner følgere, ligesom det har gavnet hendes økonomiske situation gevaldigt at repræsentere Kina. Analysefirmaet CBNData anslår, at den 18-årige pige alene i 2021 har tjent omkring 200 millioner kroner på at være ambassadør i Kina for mere end 20 forskellige brands.
Indtægten bliver nok ikke mindre nu.
15-årigt stortalent i dopingproblemer
Kamila Valieva var med sine 15 år blandt de absolut yngste deltagere ved vinter-OL, men det var ikke udelukkende derfor, hun endte med at få enorm opmærksomhed.
Kunstskøjteløberen var med til at sikre guld til Den Russiske Olympiske Komité i holdkonkurrencen, men allerede dagen efter blev hun suspenderet, da det kom frem, at hun var testet positiv i en dopingprøve, der var foretaget i december.
Hun fik senere lov til at fortsætte med at konkurrere under legene, fordi hun blev betragtet som en "beskyttet person" (atleter under 16 år), og fordi prøven ikke var blevet taget under legene i Beijing.
Da hun vendte tilbage i aktion, var det med en klar favoritværdighed klistret til sig, men det gik helt galt, da hun skulle fremføre sit program i den individuelle finale. Russeren blev nummer fire og var fuldstændig grædefærdig.
Ingen har endnu modtaget medaljer fra holdkonkurrencen, da de først vil blive uddelt, når der er en afklaring i Valievas dopingsag. Det kan tage måneder, før det sker.
Kongen abdicerede
I to årtier har Shaun White været den altoverskyggende stjerne, når det kommer til snowboard. Han har vundet alt, der er værd at vinde. Flere gange.
Men nu er det slut. På legenes første dag annoncerede han på et pressemøde, at den olympiske halfpipe-konkurrence ville blive den sidste i karrieren.
11. februar skete det så. Shaun White, der i alt nåede at vinde OL-guld tre gange, kvalificerede sig lige nøjagtigt til finalen, hvor han blev nummer fire. Det blev ikke til nogen medalje, men han blev alligevel hyldet i stor stil i de efterfølgende timer.
Selv havde den amerikanske superstjerne også svært ved at holde tårerne tilbage. Ja, de fik faktisk frit løb.
Ekstreme vejrforhold gav udfordringer
Flere af skisportsdisciplinerne ved vinter-OL blev afholdt i Zhangjiakou, der ligger cirka 150 kilometer nordvest for Beijing. Her blev en lang række konkurrencer præget af ekstrem kulde og blæsevejr.
Temperaturerne nåede ned på 15 minusgrader, og en hård vind fra vest gjorde, at det til tider føltes langt koldere for atleterne.
Flere gange blev konkurrencerne i skiskydning og langrend enten udsat eller fremrykket, og herrernes 50 kilometer-konkurrence i langrend blev endda forkortet med 20 kilometer på grund af de ekstreme vejrforhold.
En svensk stjerne, der endte som en fiasko
Frida Karlsson var på forhånd udråbt som en af de største medaljefavoritter i flere langrendsdiscipliner. Hurtigt stod det dog klart, at hun var langt fra at have, hvad der skulle til.
Svenskeren blev nummer fem i den første individuelle konkurrence, og da hun krydsede målstregen kollapsede hun. Det scenarie udspillede sig flere gange under legene.
De helbredsmæssige udfordringer udviklede sig sådan, at den 22-årige svensker blev frarådet til at deltage i søndagens afsluttende 30 kilometer-konkurrence, hvorfor hun heller ikke blev udtaget.
Den tredobbelte VM-sølvvinder rejser ikke tomhændet hjem fra Kina, da hun var med til at vinde bronze i kvindernes stafet. Her var Karlssons præstation dog så langt under niveau, at hun var tæt på at sætte den svenske medalje over styr.
Norge, Norge, Norge
I Norge er der god grund til at jubel. Rigtig, rigtig god grund. Nordmændene har haft et historisk godt vinter-OL, hvor de har vundet flere guldmedaljer end nogensinde før.
16 gange har Norge haft en plads øverst på podiet. Det har ingen nationer tidligere formået. Ganske imponerende.
Det har i særdeleshed været i skidiscipliner som langrend og skiskydning, at nordmændene har været overlegne. Her vandt de ikke færre end 11 guldmedaljer.
Johannes Thingnes Bø blev Norges største individuelle medaljesluger, da han rejser hjem fra legene med fire guldmedaljer og en enkelt bronzemedalje.
I alt vandt Norge 37 medaljer. Det er også flest af alle.
Superstjerne var mere i sneen end på skiene
Det er ikke en underdrivelse at sige, der var store forventninger til Mikaela Shiffrin - og med rette. For med to olympiske guldmedaljer og seks VM-titler på CV'et var det nærliggende at tro, at dette års vinter-OL også ville blive ét stort triumftog.
Men sådan gik det ikke. Langt fra. Mikaela Shiffrin styrtede og udgik af slalom og storslalom, og da hun gjorde det samme i kombineret-konkurrencen, var katastrofen total.
Amerikaneren er dermed rejst fra Kina uden medaljer i bagagen. Natten til søndag havde hun en sidste mulighed for at få sølvtøj med hjem, da hun deltog i holdløbet, hvor USA blev nummer fire.
Svensk-hollandsk krig på skøjtebanen
I speedskating har Holland i mange år været en magtfaktor. Det er de stadig. Men hos herrerne har de haft mere end svært ved at holde styr på Sveriges Nils van der Poel, der vandt guld i både 5000 meter og 10.000 meter.
Rivaliseringen blev under legene udvidet, så den også foregik mellem konkurrencerne. Det hele startede, da svenskeren offentligt kritiserede Holland for at have ansat en sportsforsker, hvis job var at holde øje med isen og samtidig lave lobbyarbejde for at få isen lavet til hollændernes fordel.
Holland svarede straks igen, og herfra blev der skudt frem og tilbage med kritik mod de respektive lejre. Sagen endte med at få kaldenavnet "Icegate".
På isen endte hollænderne med en overlegen sejr. De orangeklædte vandt hele seks guldmedaljer, mens Nils van der Poel stod for de to eneste medaljer til Sverige.
Et flot overskæg og lange lokker
På curlingbanen formåede USA's herrehold at spille sig i semifinalen, men det var ikke udelukkende på grund af de sportslige præstationer, at de undervejs fik stor opmærksomhed.
For amerikanernes skipper, Matt Hamilton, har i dén grad skillet sig ud fra mængden med sit let genkendelige udseende.
Med sit lange hår, tatoveringer, overskæg og speciallavede sko, har han gjort alt for, at ingen skal være som ham. Det er der en større mening bag, for jo mere han kommer i fokus, jo flere penge bliver der også indsamlet til den velgørenhedsorganisation, som han samarbejder med.
- Jeg arbejder med en velgørenhedsorganisation, der hedder Stache Strong, der arbejder med og undersøger hjernekræft. De rakte ud til mig efter det sidste OL. Kræft har virkelig påvirket alle mennesker på en eller anden måde, og det var en mulighed for, at jeg kunne give noget tilbage, efter at jeg har fået så meget fra sporten.
- Så jeg donerer mit hår efter OL. Det ryger af og skal gå til parykker til børn, der har kræft, sagde Matt Hamilton til TV 2 SPORT under legene.