Klar melding fra IOC: Udeluk Rusland og Hviderusland

Den Internationale Olympiske Komité anbefaler, at alle idrætsforbund udelukker russiske og hviderussiske atleter fra internationale konkurrencer.

Sportens verden bør fortsætte uden atleter fra Rusland og Hviderusland.

Det oplyser den internationale olympiske komité (IOC) på sin hjemmeside som en konsekvens af, at Rusland har invaderet Ukraine - en invasion som Hviderusland bakker op om.

Dermed sender IOC en klar anbefaling til alle forbund, der dog selv skal udelukke de pågældende atleter.

Kan det ikke lade sig gøre af juridiske eller logistiske årsager, bør idrætsforbundene bestræbe sig på, at russere og hviderussere optræder som neutrale atleter uden nationale flag, symboler eller nationalmelodier.

IOC skriver også, at den olympiske bevægelse helst undgår at straffe atleter for beslutninger, deres regeringer træffer. Men denne anbefalinger er en undtagelse, fordi invasionen af Ukraine forhindrer ukrainske atleter i at udfolde sig.

- IOC Executive Board (IOC EB) gentager den fulde solidaritet med det ukrainske olympiske fællesskab. De er i vores hjerter og tanker. IOC EB forpligter sig til at fortsætte og styrke indsatsen for humanitær hjælp, og derfor har IOC EB i dag etableret en solidaritetsfond, skriver IOC.

Opfordringen til at udelukke alle hold fra Rusland og Hviderusland lægger dermed op til en hårdere linje, end flere specialforbund har lagt indtil nu. Det internationale fodboldforbund FIFA har eksempelvis ikke udelukket Rusland i skrivende stund, mens det europæiske håndboldforbund EHF indtil nu kun har aflyst kampe med russiske og hviderussiske hold i denne uge.

Putin mister sin olympiske orden

Den internationale olympisk komité takker alle de forbund, der allerede støtter ukrainske atleter, og for at tydeliggøre antipatien mod Rusland har IOC besluttet at trække den olympiske orden tilbage fra følgende russere:

  • Vladimir Putin, præsident (guld, 2001)
  • Dmitry Chernyshenko, vicepremierminister (guld, 2014)
  • Dmitry Kozak, vicestabschef for præsidenten (guld, 2014)

Derudover gentager IOC sin anbefaling om at undgĂĄ at arrangere sportsbegivenheder i Rusland og Hviderusland. Denne anbefaling er allerede fulgt af flere forbund.

Eksempelvis er en af verdens største fodboldkampe, Champions League-finalen for herrer, rykket fra Sankt Petersborg til Paris. Formel 1-grandprixet i Sochi er også droppet.