Krigen i Ukraine

Ny udvikling: Russere helt udelukket fra vinter-PL

Mindre end 24 timer efter, at russerne og hviderusserne fik lov til at deltage ved de paralympiske vinterlege, er de nu helt udelukket.

Den paralympiske komité har lyttet til kritikken.

Onsdag middag fik atleterne fra Rusland og Hviderusland lov til at deltage ved legene, der begynder fredag, hvis de stillede op under neutralt flag.

I er ofre for jeres regeringer

Andrew Parsons, præsidenten for den paralympiske komité

Dette affødte stor kritik, og den har komitéen nu lyttet til. De udelukker alle atleter fra Rusland og Hviderusland, skriver IPC på sin hjemmeside.

Præsidenten for den paralympiske komité (IPC), Andrew Parsons, forklarer, at han ikke er fan af at blande sport og politik.

- Men uden vores eget ønske er krigen nu kommet til disse lege, og bag kulisserne har mange regeringer indflydelse på vores elskede begivenhed, siger præsidenten.

- I de sidste 12 timer har et overvældende antal medlemmer været i kontakt med os, og de har været meget åbne. Det er jeg taknemmelig for. De har fortalt os, at hvis vi ikke genovervejede vores beslutning, vil det sandsynligvis få alvorlige konsekvenser for de paralympiske vinterlege i Beijing 2022. For at bevare integriteten og sikre en høj sikkerhed har vi besluttet, at atleter fra Rusland og Hviderusland ikke må stille op, siger IPC-præsidenten blandt andet.

Næsten 100 er ikke til start

Herefter retter han en henvendelse til atleterne fra Rusland og Hviderusland fra de berørte lande.

- Vi er meget kede af, at I er påvirket af de beslutninger, som jeres regeringer tog i sidste uge for at bryde den olympiske ånd. I er ofre for jeres regeringer.

Han fortæller, at det drejer sig om 83 atleter, der nu ikke kan stille til start alligevel. Det tal ville formentlig være langt højere, men dække over atleter fra andre nationer, såfremt Rusland og Hviderusland ikke var blevet udelukket fra legene i Beijing.

Danmark deltager i legene med en enkelt udøver. Der er tale om Adam Nybo, der konkurrerer i alpin sitski. Hans optakt til legene er dog forstyrret af, at han i mandags blev konstateret smittet med coronavirus, og derfor misser han fredagens åbningsceremoni.

Han skal konkurrere i storslalom torsdag 10. marts og i slalom lørdag 12. marts.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har anbefalet at udelukke Rusland og Hviderusland fra al sport.