Rusland invaderer Ukraine

Russer fik kritik for "chokerende" symbol – men han vil vise det igen

Den russiske gymnast Ivan Kuliak er blevet lagt for had, efter at han fremviste et militærsymbol under en præmieceremoni. Men han vil gøre det igen.

Det meste af verden spærrede øjnene op, da den relativt ukendte gymnast Ivan Kuliak ved et World Cup-stævne i weekenden skulle på podiet og hyldes for sin tredjeplads.

For her havde russeren lavet en opsigtsvækkende ændring på sin dragt. Han havde nemlig tapet et Z på sin dragt, hvilket stolt blev vist frem til kameraerne.

Problemet er bare, at symbolet blandt andet forbindes med en hyldest til det russiske militær, der har skrevet Z på mange køretøjer under invasionen af Ukraine.

Derfor har Ivan Kuliak også mødt voldsom kritik for fremvisningen af symbolet, men alligevel vil han gøre det igen.

- Hvis der kom en ny mulighed, og jeg fik valget mellem at komme med eller uden bogstavet Z på mit bryst, så vil jeg have det på, siger russeren til Russia Today ifølge The Telegraph.

Ifølge Marca bliver symbolet brugt for at bekende kulør og dermed undgå beskydning af egne tropper, da russiske og ukrainske kampvogne ligner hinanden. Sky Sports tilføjer, at Z'et eftersigende skulle være et symbol for "sejr" på russisk.

Selv tolker Ivan Kuliak symbolet som en blanding af flere ting.

- Jeg så symbolet på vores militær, og så fandt jeg ud af, hvad det betyder. Det viste sig at betyde "for sejr" og "for fred". Jeg ville bare vise mit standpunkt. Som atlet vil jeg altid gå efter sejren og kæmpe for fred, siger den 20-årige gymnast.

Det er ikke unormalt, at militære enheder benytter sig af bogstaver på udstyret – eksempelvis som interne koder. Det er dog opsigtsvækkende, at en gymnast trækker sådan et symbol ind i sportens verden, mens det bruges i invasionen af et land.

Forbund har iværksat undersøgelse

Sagen er heller ikke gået ubemærket hen hos Den Internationale Gymnastikforening (FIG).

For forbundet ønsker nu at undersøge Ivan Kuliak for sit symbolske udtryk under præmieceremonien, og derfor er Gymnastics Ethics Foundation nu blevet inddraget i sagen.

- Det Internationale Gymnastikforbund (FIG) bekræfter, at det vil anmode Gymnastics Ethics Foundation om at indlede en disciplinærsag mod den mandlige kunstneriske gymnast Ivan Kuliak efter hans chokerende opførsel ved Apparatus World Cup i Doha, Qatar, har FIG skrevet i en erklæring.

Den politiske symbolik blev på ingen måde mindre ved at Ivan Kuliak stod side om side med ukrainske Illian Kovtun, der vandt gymnastikkonkurrencen i Qatar, da han fremviste sit Z.