Sport

Mystisk skandale ryster skakverdenen: - Man kan ikke bare have spillere, der taber med vilje

Magnus Carlsen har ikke selv forklaret, hvorfor han forlod turneringen, men mange har undret sig. Hvorfor trækker det norske skaktalent sig med vilje?

Det kræver sin mester i skak at regne ud, hvorfor skakspilleren Magnus Carlsen bliver ved med at forlade prestigefyldte kampe, han ellers er spået til at vinde.

Ikke mindre end 53 gange i træk havde den norske verdensmester kunnet kalde sig ubesejret i starten af september. Men ved en turnering mandag aften vakte Carlsen for anden gang på kort tid opsigt. Denne gang ved at opgive et spil efter bare to træk.

Siden er han blevet beskyldt for at tabe med vilje, og for at nægte at konkurrere mod den 19-årige skakspiller Hans Niemann.

Magnus Carlsen har ikke selv direkte forklaret, hvorfor han forlod turneringen, men mange har undret sig. Er Magnus Carlsen udsat for snyd eller er han bare en dårlig taber?

Efterlyser en forklaring

Egentligt begyndte det for to uger siden, da Carlsen til alles overraskelse tabte turneringen Sinquefield Cup i St. Louis i USA til den amerikanske teenager Hans Niemann.

Magnus Carlsen trak sig fra turneringen i St. Louis, derefter delte han på Twitter en video af den portugisiske fodboldtræner José Mourinho med teksten: "Hvis jeg siger noget, får jeg problemer".

Det har et hobetal af medier og skakeksperter siden udlagt, som om at Magnus Carlsen antydede, at Hans Niemann havde snydt sig til sejren mod ham.

Når man er verdens bedste skakspiller, er der meget plads til at være excentrisk, gøre dumme ting og blive tilgivet alligevel

Sune Berg Hansen, tidligere syvdobbelt dansk mester i skak

Blandt andet TV 2 Norges skakekspert, Jon Ludvig Hammer, mener at det er tydeligt, efter mandagens kamp, hvor Carlsen nu - for anden gang - valgte at trække sig efter et spil mod Hans Niemann, for efterfølgende at spille mod næste spiller i turneringen.

- Nu er al tvivl i hvert fald fejet af brættet. Magnus Carlsen mener, at Hans Niemann er en fusker og nægter at spille mod ham, vurderer Jon Ludvig Hammer over for Ritzau.

Også tidligere syvdobbelt dansk mester og skak-ekspert, Sune Berg Hansen, er helt overbevist om, at det er et fuldstændig bevidst træk fra den 31-årige skakspiller. Ifølge ham er der i skakmiljøet ingen tvivl om, at han beskylder Hans Niemann for at snyde.

- For man kan ikke bare have spillere, der taber med vilje. Det er helt sikkert et statement, han laver, fordi han mener, at Hans Niemann snyder, vurderer Sune Berg Hansen.

Skakeksperten synes dog også, at det er underligt og understreger, at han jo ikke kan vide, hvad Magnus Carlsen ønsker at opnå med sit opsigtsvækkende træk.

Han var klar favorit, men i den første turnering spillede han bare ikke særlig godt og tabte, og det antændte hans vrede, forklarer Sune Berg Hansen.

- Han har sagt, at han kun ville spille, hvis en bestemt vandt og ellers gad han ikke. Det er meget uacceptabelt og mærkeligt, men når man er verdens bedste skakspiller, er der meget plads til at være excentrisk, gøre dumme ting og blive tilgivet alligevel.

Har tidligere snydt online

Siden skandalen brød ud i Norge, har der været mange spekulationer om, hvordan man har kunnet snyde i skakturneringer. Der har været flere eksempler på, at der er blevet snydt gennem computeren, men også til fysiske turneringer har der været enkelte eksempler på, at folk har gemt mobiler ude på toiletterne.

I forbindelse med Magnus Carlsens sag er alt fra vibrerende analkugler, skjulte signaler fra medhjælpere i lokalet eller antenner gemt i skoen, der kan fortælle, hvilke træk der skal laves for at vinde, blevet nævnt som måder at snyde på.

Modstanderen Hans Niemann har erkendt, at han som 12-årig og 16-årig flere gange snød i online-skak, og det har siden udelukket ham fra skakspil-siden Chess.com. Men han har bedyret, at han ikke har snydt ved turneringen i St. Louis for to uger siden, der blev afholdt fysisk. Efter kampen er Niemann blevet scannet ekstra grundigt for elektroder på kroppen og har sagt, at han vil gøre, hvad som helst for at bevise, han ikke snød.

- Hvis de gerne vil have mig til at være helt nøgen, så gør jeg det. Jeg er ligeglad, for jeg ved, jeg er ren. Hvis de vil have mig til at spille i en lukket kasse udenfor elektronisk rækkevidde, så gør jeg det, sagde Hans Niemann i et interview med arrangørerne af turneringen.

Selv nordmændene, der er meget glad for deres verdensmester, er i chok og sure på ham

Sune Berg Hansen, tidligere syvdobbelt dansk mester i skak

En ting er dog at snyde hjemme foran computeren, noget andet er at gøre det ’over the board’, som det hedder på engelsk, når spillerne fysisk sidder over for hinanden, siger Sune Berg Hansen. I første turnering, hvor Magnus Carlsen tabte, konkurrerede de to spillere fysisk 'over the board', og i mandags var det så online. Men heller ikke her, mener Sune Berg Hansen, at det er sandsynligt, at der er blevet snydt.

- Onlineprogrammerne til skak er blevet så stærke, at de fanger snyd hver gang. Der er ikke beviser for, at han har kunnet snyde. Det lyder simpelthen lidt for James Bond-agtigt, siger han.

Men selvom det har gjort Magnus Carlsen meget omdiskuteret og nogle har kaldt ham for en dårlig taber, så tror Sune Berg Hansen dog, at det vil gøre størst skade på 19-årige Hans Niemanns karriere.

- Han har nu søgelyset mod sig ved alle turneringer, og derfor tror jeg heller ikke, han vil forsøge at snyde. Mange mener, at Carlsen kommer med de indirekte beskyldninger, fordi han frygter et sagsanlæg, hvis han siger han snyder offentligt.

I de fleste sportsgrene ville man normalt blive udelukket fra turneringer, hvis man gjorde som Magnus Carlsen, siger Sune Berg Hansen. Alligevel har det indtil videre ikke haft nogle konsekvenser for Magnus Carlsens mulighed for at konkurrere.

Når Magnus Carlsen spiller i Norge, bliver det altid streamet direkte på de to største TV-kanaler, og nordmændene er stolte af deres verdensmester. Folkestemningen kan dog være ved at ændre sig.

- Selv nordmændene, der er meget glade for deres verdensmester, er i chok og sure på ham. Det er en skandale.

TV 2 har rakt ud til Magnus Carlsen via hans træner for at få hans udlægning af sagen, men de er ikke vendt tilbage på henvendelsen.