VM fodbold

Fire ting, Qatar lovede inden VM, som ikke blev holdt

Det har skabt "en masse forvirring", fortæller TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt.

Hvis Qatar og fodboldforbundet FIFA havde været folketingspolitiker, havde oppositionen beskyldt vedkommende for løftebrud.

For mange ting er ikke blevet helt, som løfterne lød til at begynde med, når det kommer til VM i Qatar.

TV 2 har samlet en række eksempler på tidspunkter, hvor Qatar og FIFA først tillod én ting for sidenhen at vende på en tallerken.

LGBT+-personer er velkomne, men så ...

Homoseksualitet er kriminelt i Qatar, og hvis man forbryder sig mod den lov, risikerer man ifølge The Guardian op til syv års fængsel.

Men meldingen har været, at alle er velkomne uanset race, baggrund, religion, køn, seksuel orientering og nationalitet.

For at understrege det havde Danmark sammen med en gruppe andre fodboldnationer besluttet at bære anførerbind med budskabet ”One Love” sammen med et hjerte med et regnbueflag. Mandag besluttede landsholdet at droppe armbindet, efter at FIFA antydede, at det kunne få sportslige konsekvenser.

Under de første gruppekampe – herunder Danmark mod Tunesien tirsdag – bærer de 32 anførere et bind, der repræsenterer kampagnen Football Unites The World, hvor der blandt andet er blevet opfordret til våbenhvile i krigen mellem Rusland og Ukraine.

En dansk fan måtte ikke komme ind til fodboldkampen mellem USA og Wales mandag, før han havde smidt sine regnbuestrømper og regnbuearmbind.

Ifølge Washington Post råder FIFA alle fans, hvilket inkluderer LGBT+-personer, til at respektere lokal kultur. Hvad præcis der menes, er ikke forklaret nærmere.

Pressen budt velkommen, men så ...

VM-slutrunder lokker journalister fra hele verden til.

I forbindelse med at være vært for slutrunden, hvilket blev besluttet i 2010, har Qatar også skullet huse verdenspressen – og også den frie presse.

Men TV 2-korrespondent Rasmus Tantholdt blev et eksempel på, at der har været forsøg på at styre pressen en smule.

Rasmus Tantholdt og hans fotograf sendte live fra en offentlig rundkørsel. Kort tid efter at der blev stillet om til dem, stoppede en golfvogn med sikkerhedsvagter, som sagde, at de ikke måtte filme der.

- I har inviteret hele verden til at komme her, hvorfor må vi ikke filme? spurgte korrespondenten de sikkerhedsfolk, der afbrød ham.

Det kulminerede, da en af dem truede med at ødelægge kameraet. Tantholdt og sikkerhedsvagterne gav dog hånd efterfølgende.

Samtidig skriver organisationen Reporters without boarders (Journalister uden grænser, red.), at de presseakkrediteringer, som journalister har skullet søge for at kunne få adgang til at dække VM, er ganske restriktiv.

Alkoholsalg blev tilladt, men så ...

Først var udmeldingen fra både FIFA og Qatar, at det ville være muligt at drikke øl ved stadion. Det var til trods for, at landet har en hård lovgivning på området. I september var meldingen fra FIFA, at der kunne købes øl ved stadion før og efter kampene på de otte stadioner, der spilles kampe på.

Men to dage før, at starten på slutrunden gik, kom der nye retningslinjer, og det ville alligevel ikke blive muligt at købe og drikke øl med alkoholprocenter på og omkring stadion.

Medmindre man er FIFA-repræsentant eller så velhavende, at man har adgang til luksussuiterne. Der må man nemlig godt drikke øl med alkohol, skriver New York Times.

Samme medie har skrevet, at virksomheden og ølproducenten Budweiser har lagt godt en halv milliard kroner i sponsorpenge i forbindelse med slutrunden.

- Nå, det her er akavet, lød det i en kort kommentar fra Budweiser på Twitter. Det tweet er dog efterfølgende blevet slettet.

Startdagen blev fastsat, men så ...

Med cirka 100 dage til, at den kæmpemæssige sportsbegivenhed skulle løbe af staben, fik arrangørerne pludselig lyst til at rykke rundt på kampprogrammet.

11. august kom FIFA med en melding om, at den dato, der var blevet valgt for slutrundens første kamp, blev rykket en dag frem. Så i stedet for at starte 21. november, skulle det nu starte 20. november.

Forklaringen var, at man valgte at fortsætte traditionen om, at et VM åbnes med en kamp, hvor enten værterne eller de forsvarende mestre deltager.

Så Qatar mødte Ecuador i en kamp søndag, da slutrunden startede.

En følelse af forvirring

Rasmus Tantholdt fortæller, at der særligt er én følelse, der dominerer i Qatar efter de mange kovendinger.

- Et eksempel er udmeldingen om øl. Det har skabt en masse forvirring blandt for eksempel danske fans, vi har talt med, og de er i tvivl om, om de kunne købe øl i fanzonerne, siger han og tilføjer:

- Det har skabt en stemning af, at alt kan ske ved det her VM.