VM fodbold

Sådan taler du med dit barn om VM i Qatar

Børnepsykolog kalder denne slutrunde for et ”tagselvbord af gode snakke”, man kan have med sine børn.

Det var ikke til at se, om børnene havde røde og hvide fodboldtrøjer inde under dynejakkerne lidt før, at klokken ringede ind på Randersgades Skole i København tirsdag morgen. Måske havde de, måske havde de fravalgt trøjen.

På vejen til skole stoppede TV 2 et par forældre, der var i færd med at følge deres børn i skole, for at spørge, om børnene skal se VM.

Nikolaj Volik er far til Daniil i 0. klasse. Selvom de ikke er særligt fodboldentusiastiske i hjemmet, plejer de at se slutrunderne. Dog ikke denne gang.

De skal ikke se VM i Qatar af politiske årsager, svarer han.

- Vi så EM i 2021, og min søn var virkelig vild med det. Især med trøjerne. Men nu er han faktisk ikke klar over, at VM står på, siger Nikolaj Volik.

Det er særligt, fordi kampene ligger i skoletiden. Sidste gang var det ferie og sommer, og der lagde man mere mærke til fodboldfeberen, forklarer faren.

5. klasseeleven Agnes Bjørch Haue blev fulgt i skole af sin mor Nelle Bjørch-Haderup. De har allerede set et par af VM-kampene, og de skal også se Danmark mod Tunesien tirsdag eftermiddag.

Nelle Bjørch-Haderup fortæller, at de har haft en række store snakke, blandt andet om menneskerettigheder i andre lande.

- Vi har også talt om Qatar, og om at landsholdet ikke skulle have One Love-armbindet på alligevel, fortæller datteren Agnes Bjørch Haue.

Hendes mor tilføjer, at det også har bragt andre emner på bordet.

- Vi har også talt om, hvorfor nogle muslimske lande måske ikke følte sig respekteret, da Muhammedtegningerne blev bragt, fortæller hun.

Uanset hvilken holdning man har, kan det være svært at tale med sit barn om problemerne ved VM i Qatar.

Vi har sat børnepsykolog fra Red Barnet Pernille Spliz i stævne for at give nogle gode råd.

Tip 1: Lad VM være en anledning til samtale

Børnene skal lede samtalen, siger Pernille Spitz. Hvis ens barn er optaget af VM, skal man forklare uden at overinformere.

Ellers mener hun, at børn er klar til at tale om menneskerettigheder på et lidt højere niveau, fra de er mellem otte og ti år.

Det her VM ”er et tagselvbord” af gode snakke, mener Pernille Spitz. Blandt andet om menneskerettigheder og børns rettigheder. Også uden at det bliver meget blodigt.

- Man kan tale om, at i Danmark har alle ret til ens behandling uanset hudfarve, hvor man kommer fra, og hvem man kan lide at kysse med. At mænd og kvinder skal behandles ens, siger hun.

- Man kan sige, at i Qatar, hvor VM bliver holdt, bliver mange af de her rettigheder overtrådt. Det kan man fint tale om i sofaen, mens man ser fodbold, eller til aftensmaden.

Tip 2: Lad børnene styre niveauet

Uanset om man har den ene eller den anden holdning til, om man skal følge med i VM, bør man forklare sit barn, at man har et standpunkt. Helt konkret foreslår børnepsykologen, at man kan sige følgende alt efter holdning:

- Vi er imod den måde, VM i Qatar er arrangeret på, men vi ser fodbold alligevel.

Eller man kan sige:

- Vi er imod den måde, VM i Qatar er arrangeret på, og derfor vælger vi ikke at se det, siger hun.

Derefter kan barnet selv spørge ind og lægge niveauet for, hvor meget de skal vide. Forældrene finder også på den måde ud af, hvad der optager børnene.

Men det er vigtigt at have samtalen, hvis barnet spørger, også selvom det er svære emner, understreger Pernille Spitz.

Hvis ens barn har hørt om migrantarbejderes dødsfald og spørger, behøver man ikke at være detaljeret, men hvis barnet selv spørger, er det allerede på deres lystavle. Så er man nødt til at tale om det, fordi ellers føler barnet sig alene med sine tanker og sin fantasi, lyder rådet.

Tip 3: Understreg, at forskellighed er okay

Men hvad siger man, hvis de gør noget helt andet hjemme hos kammeraten, end man selv gør?

Grundlæggende mener Pernille Spitz, at det er godt at inkludere sit barn i, at man kan have modsatrettede følelser om dette VM. For eksempel hvis man er glad for fodbold og gerne vil se Danmark spille, men at man er vred over forholdene i Qatar. Hos nogle andre ser man det slet ikke.

- Og det er helt okay at være forskellige. Det vigtige er bare, at børnene ikke begynder at mobbe hinanden, men at de får at vide, at det her er meget kompliceret, og der ikke er én rigtig måde at gøre det på.

- Man må godt som forælder sige, at man synes, at det er svært.

Danmark møder Tunesien tirsdag klokken 14.00.