Sport

- Han har sendt chokdønninger gennem en stor del af verdens befolkning, der dyrker badminton indædt

Årets Sportsnavn er en af Danmarks mest prestigefyldte sportspriser. I år er Jonas Vingegaard, Viktor Axelsen og dressurlandsholdet nomineret.

Det kan ikke være anderledes: Jonas Vingegaard skal kåres som Årets Sportsnavn.

Nej, Viktor Axelsen! Nej, dressurlandsholdet!

Danske atleter har i 2022 skabt en uovertruffen række af store oplevelser, og med tre endelige bud på Årets Sportsnavn er der tre forskellige holdninger til kåringen. Minimum.

Kriterierne

Udvælgelsen af Årets Sportsnavn sker ud fra en helhedsvurdering af nedenstående kriterier, som er angivet i ikke-prioriteret rækkefølge. Vægtningen af de enkelte kriterier kan variere.

 • Global konkurrence: Hvor udbredt er sportsgrenen og disciplinen, og hvor mange af de store idrætsnationer satser på den?
 • Konkurrencen og medaljens karat: Et verdensmesterskab er typisk sværere at vinde end et europamesterskab. En konkurrence med deltagelse af resten af eliten er også sværere at vinde end en med mange afbud og skader.
 • Kontinuitet og forløb: Er der mange på hinanden følgende bemærkelsesværdige resultater? Eller er der gået mange års målrettet arbejde forud for en sejr, så præstationen virker mere fokuseret og mindre tilfældig end den pludselige sejr, som ingen havde regnet med?
 • Folkelighed: Udbredelsen af sporten i Danmark skaber større interesse og dermed et større pres. Samtidig er den interne, danske konkurrence hårdere.

Kilde: DIF

Der er jo også alle de atleter, der ikke længere er med i kampen om at modtage en af de mest prestigefyldte sportspriser, vi har i Danmark. Hele listen over de nominerede findes nederst i denne artikel, hvor eksperter i finaledisciplinerne cykelsport, badminton og ridesport argumenterer for, hvorfor atleter fra lige præcis deres sportsgren fortjener at blive hyldet som Årets Sportsnavn 2022.

De nominerede er …

JONAS VINGEGAARD

Christian Moberg, cykelsportsekspert på TV 2 SPORT:

Det er altid svært at sammenligne forskellige sportsgrene, men årets sportsnavn i Danmark må selvfølgelig blive Jonas Vingegaard.

Touren startede i Danmark, og danskerne ejede bare verdens største cykelløb, hvor Vingegaard viste sig som verdens bedste bjergrytter.

Han er flyvende lige nu danskeren! Video: Magnus Stig Christensen

Det var lidt overraskende for mig, at han vandt så overlegent, for det er et kæmpe pres at være blevet nummer to i Touren året inden. I år skulle de tilmed starte i Danmark, og i Tivoli så vi jo, hvordan han reagerede, da han fandt ud af hvor mange danskere, der egentlig holder med ham. Det pres håndterede han i over tre uger.

Det fås ikke større, vildere eller mere folkeligt. Det må uden tvivl være den sportspræstation, der har skabt mest samhørighed i Danmark i 2022. Det føles som om, at alle danskere har set det løb, og derfor vil jeg blive skuffet, hvis Vingegaard ikke får den her pris.

Hans kølighed, overblik og styrke var imponerende. Senere finder vi ud af, at han havde slået sin hofte, men han stolede på sit hold og tacklede alle udfordringer ekstraordinært godt. Det var jo ikke nogen gavebod. Der blev kørt cykelløb hver eneste dag, han styrtede på brostensetapen og igen senere i Touren, og så prøvede Pogacar jo også at angribe hver eneste dag, efter Vingegaard kom i førertrøjen.

Ser vi på watt per kilo, var han den stærkeste bjergrytter i Tour de France, men for mig var det næsten det vildeste, at han formåede at håndtere det enorme pres så godt. Og så var der jo etapen til Granon, hvor Jonas’ hold havde mod til at prøve at såre UAE-holdet fuldstændigt. De fik Pogacar ud af den, og alene den dag må være nok til, at Jonas Vingegaard bliver Årets Sportsnavn. Derefter holdt han fast i trøjen og udbyggede sit forspring frem mod Paris. Det var en ekstraordinær præstation, vi ikke har set af en dansker i mange, mange år.

DIF og Team Danmark om Jonas Vingegaard

"Jonas Vingegaard har opnået det nok største resultat, enhver cykelrytter kan drømme om. Han skrev sig for alvor ind i idrætshistorien i sommeren 2022, da han susede gennem de københavnske brostensgader og de franske landeveje for til sidst at krydse den ikoniske målstreg på Champs-Élysées i Paris og trække den gule trøje over hovedet som samlet vinder af Tour de France. Desuden vandt han den prikkede bjergtrøje samt to etapesejre undervejs i det tre uger lange cykelløb.

Jonas Vingegaards Tour de France-sejr er for de fleste cykelryttere det største resultat, man kan opnå i karrieren. Men 2022 bød også på etapesejre i Criterium du Dauphiné samt CRO Race og titlen som samlet vinder af Drome Classic og Singapore Criterium."

VIKTOR AXELSEN

Jim Laugsen, badmintonekspert på TV 2 SPORT:

Det er i sig selv en reminder om hans sæson, at han kan blive Årets Sportsnavn for tredje gang. De andre år har han haft kæmpesæsoner, og 2022 har bare været endnu vildere. Det er måske den bedste sæson for en badmintonspiller nogensinde.

Det er også et år, hvor man begynder at diskutere, om han er den bedste badmintonspiller, der nogensinde har været her, fordi han har spillet så godt.

Axelsen slog Ginting i to sæt ved sæsonfinalen i Bangkok Video: Rikke Dalgaard

Som herresinglespiller er det mand mod mand. Han har stået alene inde på banen med alle mulige udfordringer i løbet af året og klaret det på egen hånd. I Asien, i Europa, i svære kampe og i store finaler, som måske er dem, man tænker mest på. Man skal bare huske, at han skal vinde en del kampe for at komme i finalerne. Man kan jo ikke komme igen i en badmintonturnering, hvis man har tabt. Så er det bare hjem, og her kigger vi på en mand, der har en kvartfinale i en af årets største turneringer som sit dårligste resultat – efter nederlag til en tidligere verdensmester.

Ved hver eneste turnering snakker vi om, at han vinder. Det er lykkes otte gange, og det gør hans 2022 enestående. Alle de bedste spillere – ALLE – er skåret midt over at Viktor i den her sæson. Og selv de gange, hvor han har været helt ude på kanten, hvor der måske kunne være en svipser, står han alligevel som vinder bagefter langt, langt de fleste gange. Det viser en kæmpe, mental styrke.

Det er heller ikke sådan, han har haft ét mål og for eksempel kun trænet frem mod VM. Nej, han har gået efter at vinde alt, hvad han har stillet op i. Der har ikke på noget tidspunkt været slinger i valsen, og man har næsten været i granatchok, når han har tabt. Det er kun sket tre gange i 54 kampe, og det tredje nederlag var i årets eneste gruppespil, hvor han allerede havde sikret sig førstepladsen.

Det er næsten umuligt at kopiere den sæson, Viktor Axelsen har haft i 2022. Han har vundet kæmpe turneringer fra marts til december, og med sin måde at træne og spille på har han sendt badminton et andet sted hen. Viktor Axelsen, der engang var ked af at være høj, er nu årsag til, at de i Kina er begyndt at se på, om man skal lede efter højere spillere. Han har sendt chokdønninger gennem en stor del af verdens befolkning, der dyrker badmintonsporten indædt. Det skyldes i høj grad den her sæson, og derfor fortjener han at blive kåret som Årets Sportsnavn.

DIF og Team Danmark om Viktor Axelsen

"Viktor Axelsen har i årenes løb vundet stort set alt, hvad der er at vinde. I 2022 har den altdominerende dansker heller ikke set sig over skulderen. Han har vundet VM-guld, EM-guld, All England, Indonesia Open, Indonesia Masters, Malaysia Open, French Open og i søndags vandt han for fjerde gang sæsonfinalerne, som runder badmintonåret af, og som kun har deltagelse af de allerbedste spillere fra året, der gik."

 

DRESSURLANDSHOLDET

Bjarne Nielsen, tidligere landstræner og ridesportsekspert på DR:

Det er et stort arbejde, der kulminerede med VM-triumfen i sommer.

Gennem de seneste 20 år har vi i dansk dressurridning haft nogle stærke, opbyggende systemer helt fra ponyryttere til seniorerne. Det har givet mange individuelle resultater henad vejen, og vi har altid ligget omkring top fire, og derfor er det helt fantastisk, at det kulminerer ved VM på hjemmebane.

Der er mange, der snakker om hjemmebanefordel – men her vil jeg næsten sige, det kan være en ulempe. Der er ingen tvivl om, at presset var stort. Både i Danmark, men også i hele rideverdenen, fordi der var så gode resultater i månederne op til VM. Jeg hørte mange snakke om, at man bare ville sejle igennem og vinde det verdensmesterskab, men sådan er det bare ikke.

Der er mange ting, der spiller ind, men det endte med at være fantastisk ridning, der blevet leveret. Ikke kun af danskerne. Det var dressursport på meget højt niveau, hvor det var altså ikke tilfældigt, at det danske landshold vandt VM-guld for første gang.

Det er på sin vis også specielt at vinde som gruppe, for der er nødt til at være et samspil og et sammenhold, for at den individuelle rytter kan præstere optimalt. Det var en sammentømret gruppe, og jeg fornemmede absolut en stabilitet i gruppen. Hvis der ikke er harmoni, er det virkelig svært at skabe resultater.

DIF og Team Danmark om dressurlandsholdet

"Nomineringen sker på baggrund af den enestående holdpræstation, som holdet leverede ved VM i dressur på hjemmebane i Herning i sommeren 2022.

Der var spænding til det allersidste, og konkurrencen fra især Tyskland og Storbritannien var hård. Men foran et ekstatisk dansk publikum på MCH Arena kunne dressurrytterne Cathrine Laudrup-Dufour, Carina Cassøe Krüth, Daniel Bachmann Andersen og Nanna Merrald Rasmussen lade sig kåre som verdens bedste. Det er første gang nogensinde, at et dansk dressurlandshold har vundet VM-guld."

Men det her er altså mere end bare et VM, og derfor er det så stort. Det har taget årevis at komme herhen, fordi det kan tage fem-seks år at gøre en hest klar til at gå de højeste klasser. Og man skal ikke bare kunne ride det. Man skal være stabil i det, så det er virkelig et langt, sejt træk over syv-otte år.

Derfor er det jo fantastisk, at man kan få det til at lykkes lige det år, hvor man selv er vært for VM.

Afstemning

Hvem bør kåres som Årets Sportsnavn 2022?

Syv personer udpeger vinderen

Årets sportsnavn har været kåret siden 1991. De seneste år har DIF og Team Danmark stået bag kåringen, der tager udgangspunkt i en liste på 15 nominerede.

De 15 nominerede til Årets Sportsnavn 2022

 • Viktor Axelsen, badminton, bl.a. VM-guld, EM-guld samt vinder af All England og Indonesia Open
 • Jonas Vingegaard, cykling, bl.a. samlet vinder af Tour de France.
 • Mads Pedersen, cykling, bl.a. vinder af den grønne pointtrøje og tre etaper i Vuelta a España samt en etapesejr i Tour de France
 • Julie Leth og Amalie Didriksen, banecykling, EM-bronze og VM-bronze (parløb)
 • Dressurlandsholdet, VM-guld på hjemmebane i Herning
 • Curlinglandsholdet for kvinder, EM-guld
 • Turpal Bisultanov, brydning: EM-guld og VM-sølv i 87-kiloklassen
 • Kvindelandsholdet i håndbold, EM-sølv
 • Rikke Mæng, skydning, bl.a. EM-guld + nr. et på verdensranglisten
 • Tobias Thorning, paradressur, individuelt VM-guld x 2
 • Katrine Kristensen, paradressur, individuelt VM-guld x 2
 • Nanna Koerstz Madsen, golf, vinder Honda LGPA Classic i Thailand
 • Holger Rune, tennis, bl.a. vinder af ATP München, ATP Stockholm Open og ATP Masters Paris
 • Leon Madsen, VM-sølv, speedway
 • Anne-Marie Rindom, verdensmester i Laser Radial

Kilde: DIF

Den endelige vinder udpeges af en dommerkomité, der i 2022 består af syv personer: H.K.H. Kronprins Frederik, Camilla Martin (Sportens Hall of Fame), Michael Laudrup (Sportens Hall of Fame), Hans Natorp (bestyrelsesformand i DIF), Morten Mølholm (adm. direktør i DIF), Lars Krarup (bestyrelsesformand i Team Danmark) samt Peter Fabrin (direktør i Team Danmark).

Kulturministeren skulle også have været med i dommerkomitéen, men da Jakob Engel-Schmidt (Moderaterne) først blev udpeget midt i december, har han ikke deltaget i kåringen.

Foruden æren modtager vinderen, der kåres ved Sport 2022 den 7. januar, 75.000 kroner.