En sportsgren, du måske aldrig har hørt om, får sit eget forbund i Danmark
Etableringen af et dansk teqball-forbund kan bidrage til udbredelsen af sporten herhjemme. Samtidig følger der en stor gave med fra verdensforbundet.
I en gammel gymnastiksal på en skole i Grindsted er ni personer samlet for at spille teqball. En sport, der mest af alt minder om en blanding af bordtennis og fodbold.
Man har tre berøringer til at få bolden over på modstanderens side af bordet. Rører bolden jorden, er den død.
En af de ni teqball-spillere i Grindsted er Mathias 'Vips' Jeppesen, der brænder ekstra meget for teqball. For to år siden fik han sammen med nogle venner øjnene op for sporten og var med til at bringe den til Danmark.
- Vi fik et bord til Danmark og prøvede at sætte det i gang. Vi kunne hurtigt se, at den glæde, man får ved at spille på sådan et bord her, er noget helt unikt.
- Hvis man har spillet bordtennis, ved man, at det er svært nok, men her skal man pludselig jonglere med en fodbold og få den over, siger han.
Det næste skridt
Siden dengang har Mathias 'Vips' Jeppesen deltaget ved VM, hvor kvartfinalen blev endestationen. Og nu er han med til at drive sporten frem i Danmark.
I dag spiller cirka 20 personer i Danmark teqball dagligt, siger Mathias 'Vips' Jeppesen. Det næste bliver et dansk teqball-forbund.
- Vi har nogle muligheder, når vi bliver et forbund til at kunne sætte mere skub i teqball. Vi kan nemmere få adgang til haller, til at kunne starte klubber op og så videre, siger han.
Muligheden for at opstarte nye klubber ligger blandt andet i 21 borde, som det internationale teqball-forbund, FITEQ, vil donere, når det danske forbund ifølge Mathias 'Vips' Jeppesen inden for en måneds tid bliver oprettet og kommer til at gøre under det internationale forbund.
En gave, der vil blive modtaget med kyshånd i Grindsted.
- Det kan rykke rigtig langt. Altså man kan sige, at 21 borde potentielt er 21 nye teqball-klubber. Udover det har vi rundt omkring nogle personer, som allerede spiller. Det gør jo, at vi hurtigt kan sætte gang i sporten.
- Vi har været rundt og lavet lidt fodarbejde i forhold til at se, hvor vi kan komme hen og holde turneringer og arrangementer, så vi er faktisk rimelig langt. Det næste er, at vi prøver at se, om vi kan få et stort internationalt setup til Danmark, så vi kan holde en international turnering, siger Mathias 'Vips' Jeppesen.
De buede teqball-borde koster typisk mellem 10.000 og 25.000 kroner.
Danmark på den internationale scene
Det er dog ikke kun nye borde og nemmere adgang til haltider, teqball-spillerne i gymnastiksalen i Grindsted kan juble over, når et forbund er stablet på benene. Det giver nemlig også nye muligheder for at konkurrere internationalt.
For selvom det danske teqball-forbund ikke kommer til at høre under Danmarks Idrætsforbund (DIF), har DIF alligevel indvilliget i at tage danske teqball-spillere med til internationale turneringer. For eksempel European Games til sommer, der er det europæiske svar på OL.
- DIF (Danmarks Idrætsforbund) kan se, at vi klarer det godt og er lige på trapperne til at få et forbund. De har sagt, at de gerne vil have os med, hvis vi kvalificerer os.
- Så vi kan ikke komme med til de forskellige store turneringer, hvis ikke vi er et forbund, siger Mathias 'Vips' Jeppesen.
Danmark ligger lige nu nummer 7 i kvalifikationen til European Games, hvor 15 hold går videre. Mathias 'Vips' Jeppesen er derfor fortrøstningsfuld.
- Når vi så kommer af sted forhåbentligt, vil vi jo gerne repræsentere Danmark på bedst mulig vis.
- Der er nogle hold i Europa, som er rigtig stærke, som vi nok ikke kan komme op og drille endnu, men vi håber da på at kunne levere et rigtig flot resultat.
Et dansk fokus at få børn og unge med
Ungarn, USA og Polen er nogle af de store spillere inden for teqball. Potentialet i Danmark er imidlertid til at tage og føle på, mener Mathias 'Vips' Jeppesen.
- Fordi vi måske er et af de få lande i verden, som har børn og unge med. Der er mange lande, hvor det er seniorspillere, der dyrker sporten, men her i Danmark prioriterer vi rigtig meget, at vi skal have børn og unge med, fordi det er fødekæden, det er næste generation, der skal videreudvikle på sporten.
Det internationale teqball-forbund arbejder på at få sporten på OL-programmet. For Mathias 'Vips' Jeppesen er det også drømmen, men først og fremmest håber han, at endnu flere danskere bliver grebet af teqball.
- Hvis vi siger om bare fem år, så håber vi på, at vi har flere tusinde børn og unge, der dyrker teqball og måske også spiller det i idrætstimerne i folkeskolen.