BBC suspenderer engelsk landsholdslegende efter nazi-sammenligning

Den engelske landsholdslegende Gary Lineker har sammenlignet den britiske regerings sprogbrug om migranter med det, der blev ført i Nazi-Tyskland.

Den engelske landsholdslegende i fodbold Gary Lineker er kommet i så meget modvind, at han nu er blevet suspenderet af sin nuværende arbejdsplads BBC, hvor han er fodboldkommentator.

Det sker efter, at han har sammenlignet den konservative engelske regerings sprogbrug om migranter og asylansøgere med det sprogbrug, der blev ført i Nazi-Tyskland i 30'erne.

Men i det seneste døgn har Lineker fået støtte af blandt andet de tidligere landsholdskolleger Alan Shearer og Ian Wright, også tidligere engelske landsholdsspillere og nuværende kommentatorer. De boykotter nu BBC i sympati med Lineker, skriver blandt andet Express.

Stormvejret startede tirsdag for Lineker, da han i et tweet kaldte den konservative britiske regerings forslag om at tilbageholde og deportere migranter i både for "en usædvanlig ond politik rettet mod de mest sårbare mennesker i et sprog, som ikke er forskelligt fra det, der blev brugt af Tyskland i 30'erne", skrev Gary Lineker tirsdag i tweet.

Det udløste omgående politiske reaktioner i Storbritannien, hvor Lineker har en lang og glorværdig fodboldkarriere bag sig.

Topscorer for England

Han blev topscorer for England ved VM både i 1986 og i 1990 med i alt 10 mål, og i de seneste år har han været en skattet og afholdt kommentator – senest på det legendariske britiske BBC-program "Match of the Day".

Ifølge Sky News og nyhedsbureauet Associated Press (AP) sagde den britiske indenrigsminister Suella Braverman, der står bag regeringens planer om at tilbageholde migranter, at hun var "meget skuffet" over Linekers bemærkninger.

- At sammenligne vores initiativer, som er lovlige, nødvendige, og helt fundamentalt medmenneskelige, med 1930'ernes Tyskland er uansvarligt, og jeg er uenig i den karakteristik, sagde Suella Braverman.

Afviste at svare

Hun afviste dog at svare på et spørgsmål om, hvorvidt Gary Lineker burde fyres som kommentator hos BBC.

- Det er en sag for BBC, og det finder de ud af, sagde hun.

Og det gjorde BBC – fredag suspenderede tv-stationen Lineker som kommentator på "Match of the Day". Ifølge BBC selv er Lineker foreløbig suspenderet indtil "der er lavet regler for hans brug af sociale medier".

Men i et tweet takker Lineker for den støtte, han har fået af mange – og støtten kommer altså blandt andet fra Alan Shearer og Ian Wright, som nu boykotter BBC.

- Jeg har informeret BBC om, at jeg ikke deltager i "Match of the Day" i morgen, skriver Shearer i et tweet fredag.

Efter blandt andet de afbud oplyste BBC fredag aften, at lørdagens version af "Match of the Day" vil fokusere udelukkende på kampen - og ikke indeholde ekspertkommentarer fra studiet.