Kulturminister ønsker at lukke Danmark for russiske atleter

EU-regler forhindrer ifølge Jakob Engel-Schmidt (M) ønsket om at forbyde russiske atleter indrejse i Danmark.

Regeringen agter at undersøge, hvorvidt det er muligt at forbyde atleter fra Rusland og Belarus at rejse ind i Danmark.

Det fortæller kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

- Jeg har den klare holdning, at man ikke kan stille op til konkurrencer, når man repræsenterer et land, der koldblodigt bomber infrastruktur, kvinder og børn i Ukraine, siger Jakob Engel-Schmidt, der helst så, at ingen russiske atleter fik lov til at rejse ind i Danmark.

I forvejen kan det være svært for russiske atleter at få tildelt et gyldigt visum og dermed lovligt rejse ind i Danmark.

Rusland er omfattet af hovedgruppe fem for visumpligtige lande. Det betyder, at russiske statsborgere som udgangspunkt kun kan få visum i ekstraordinære situationer.

Men Jakob Engel-Schmidt ønsker, at atleter slet ikke skal have mulighed for at søge om indrejse.

- Stod det til mig, så gjorde vi den vanskelighed endnu mere robust og sørgede for at omdanne den til et egentligt indrejseforbud, siger han.

- Vi har haft eksempler pĂĄ, at russiske atleter er lykkedes med at fĂĄ tildelt visum i Danmark.

Ikke muligt at stramme

Ifølge kulturministeren vil et omfattende indrejseforbud, som han ønsker, være et brud på en række gældende EU-regler.

Af den grund mener han, at Danmark, som det ser ud lige nu, ikke kan stramme reglerne yderligere.

- Det er vores vurdering, at vi har strammet alt det, vi overhovedet kan, siger Jakob Engel-Schmidt.

Tyskland indenrigsminister, Nancy Faeser, truede i sidste uge med, at atleter fra Rusland og Belarus kan fĂĄ forbud mod at rejse ind i landet, selv om de fĂĄr lov til at deltage i sportsbegivenheder af de forskellige forbund.

- Lande, der afholder store sportsbegivenheder, er ikke magtesløse. De kan med uddelingen af visum kontrollere, om russere rent faktisk kan deltage, sagde hun ifølge dpa i et interview med mediegruppen Funke.

Kulturministeren ønsker at lade sig inspirere af Tyskland, hvis det viser sig at være muligt at indføre et indrejseforbud inden for de gældende regler.

- Jeg er meget positivt overrasket over, at Tyskland ønsker at undersøge, hvordan man kan indføre et indrejseforbud for russiske og belarusiske atleter, siger Jakob Engel-Schmidt.

- Vi vil med meget stor interesse følge med i sagen, og hvis Tyskland har fundet et smuthul, som vi ikke har, vil vi med glæde stramme yderligere.