Amerikansk fodbold

Top 3: Bedste Super Bowls i nyere tid

Søndag den 3. februar klokken 17.30 lokal tid i New Orleans løber Baltimore Ravens ind i Louisiana Super Dome til Super Bowl XLVII mod San Francisco 49'ers. Kampen er et opgør mod brødrene John og Jim Harbaugh, som træner henholdsvis Baltimore og San Francisco, og yderligere superstjernen Ray Lewis' sidste kamp. Alt tyder på en lige og mindeværdig kamp - med lidt held en finale, der kan konkurrere med de tre Super Bowls, som sporten.tv2.dk har fundet frem herunder.  

3. Super Bowl XXXIV: St. Louis Rams 23 - Tennessee Titans 16

Det var den første Super Bowl, som blev sendt efter at TV 2 Zulu med Claus Elming og Jimmy Bøjgaard var gået i luften med ugentlig dansk NFL-dækning. En om ikke ung, så yngre, Kurt Warner mod den hårdhudede Steve McNair fra Tennessee Titans. St. Louis Rams, the greatest show on turf, mod de undertippede titaner, og alligevel blev det hele først afgjort i sidst sekund mindre end én meter fra en udlignende scoring.

Titans’ receiver Kevin Dyson blev tacklet på 1-yard-linjen netop som tiden løb ud, og dermed vandt Rams med 23-16.

2. Super Bowl XLIII: Pittsburgh Steelers 27 - Arizona Cardinals 23

Der var ingen der forventede spænding – sådan for alvor – i Super Bowl XLIII, da de femdobbelte titelindehavere fra Pittsburgh stod over for upåagtede Arizona, men Kurt Warner krydret med brandvarme Larry Fitzgerald sørgede for en så spændende dyst, at kun det alleryderste af Santonio Holmes’ tåspidser i hjørnet af endzone sørgede for Pittsburgh-sejr på 27-23 i sidste minut.

I en kamp med et utal af mindeværdige præstationer fremstod forsvarsspilleren James Harrisons interception return over 100 yards, som den måske mest imponerende. Den 110 kilo tunge forsvarsspiller undgik tre-fire tacklinger før han kæmpede sig ind over målstregen og sikrede syv point, netop som første halvleg sluttede.

1. Super Bowl XLII: New York Giants 17 - New England Patriots 14.

Det blev kendt som “the helmet catch,” og den stort set ukendte receiver David Tyree fik straks en bogkontrakt på baggrund af sit bemærkelsesværdige catch på det mest afgørende tidspunkt i Super Bowl XLII.

Bogen hed ”more than just a catch,” men få husker Tyree for andet end hans fantastiske præstation, da han kastede sig op i luften, og klemte bolden fast mod hjelmen med sin ene hånd på et helt afgørende tidspunkt. New England Patriots så ellers ud til at styre mod Super Bowl-sejr og den første ubesejrede sæson i NFL siden Miami Dolphins i 1972. Dengang vandt Dolphins 17 kampe i træk, mens Patriots forud for Super Bowl XLII havde vundet alle sæsonens 18 kampe.

Men Giants’ quaterback Eli Manning – godt assisteret af Tyree – fik viklet sig ud af Patriots-forsvarets kløer og stod bag en angrebsserie, som endte med et touchdownkast i hænderne på Plaxico Burress med 35 sekunder tilbage af kampen.