Amerikansk fodbold

Skræmmende nyt: 17 af 40 tidligere NFL-spillere er hjerneskadet

Den tidligere runningback LaDanian Tomlinson sparer ikke sig selv, under en scoring. Scanpix / Scanpix

Et nyt studie af hjerneskader hos NFL-spillere - det hidtil største af sin slags - viser, at spillerne er særdeles hårdt udsatte.

Det er ikke altid ufarligt at dyrke sport.

Det ved selv de fleste motionister, der måske har prøvet at få en forstrækning, eller på anden vis er kommet til skade.

Særligt udsatte er dog de, der spiller i National Football League (NFL), hvor stjerner som Tom Brady og JJ Watt kæmper om vinde Super Bowl.

Et nyt amerikansk studie viser nemlig, at omkring 43 procent af tidligere amerikanske fodboldspillere viser tegn på hjerneskader af arten kronisk traumatisk encefalopati, CTE, der opstår ved gentagne slag i hovedet.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Studiet skaber endnu engang tvivl om, hvorvidt den nationale amerikanske fodboldliga, NFL, beskytter sine spillere nok, når man kender konsekvenserne af at optræde i ligaen.

En Chargers-spiller tilses efter et slag til hovedet under en kamp mod Denver Broncos

Forskerne bag studiet har taget udgangspunkt i 40 tidligere amerikanske fodboldspillere fra NFL, der har været igennem hukommelsestest og koncentrationstest samt hjerneskanninger.

- Det her er det største studie til dato og et af de første studier, der for alvor beviser, at hjerneskader rammer tidligere spillere i NFL, siger en af studiets ophavsmænd Francis Conidi fra Florida State University College ifølge AFP.

- Tilstedeværelsen af kronisk traumatisk encefalopati er signifikant højere hos tidligere NFL-spillere end hos resten af befolkningen, siger han.

Spillerne, der deltog i testen, er fra 27 til 56 år gamle og har i gennemsnit optrådt syv år i ligaen. I gennemsnit havde de haft otte hjernerystelser.

- Omkring halvdelen af testpersonerne havde betydelige problemer med at forklare det, de lærte, 45 procent havde problemer med at huske, og 42 procent havde problemer med koncentration, siger Francis Conidi om testforløbet.

Eagles-spilleren Zach Ertz i en New Yorker-sandwich

Han anbefaler blandt andet, at man imødekommer hans studie med at tage tacklinger ud af NFL-klubbernes træningspas. En praksis som en række ungdomshold på USA's østkyst har indført med succes.

NFL har tidligere været i store problemer i forbindelse med hjerneskader hos eks-spillere.

De seneste år har man således imødekommet noget af kritikken ved blandt andet at indføre lægetjek under kampene.

I 2015 sagsøgte omkring 5000 tidligere spillere, med den nu afdøde Kevin Turner i spidsen, NFL for at have ignoreret forskning fra læger, der viste følgevirkninger ved at spille amerikansk fodbold.

Spillerne er blevet enige med NFL om at indgå forlig i sagen, der vil koste NFL omkring en milliard dollar.