Amerikansk fodbold

Trump vil fyre NFL-spillere uden respekt for nationalsang

Donald Trump vil straffe de sorte NFL-spillere, som protesterer mod racemæssig ulighed i USA.

Står det til USA's præsident, Donald Trump, skal de spillere, der nægter at deltage i nationalsangen forud for NFL-kampe, fyres. Det siger Donald Trump under en tale i Alabama.

Meldingen kommer efter en racedebat, der begyndte for et år siden, da NFL-stjernen Colin Kaepernick blev siddende under nationalsangen for at demonstrere sin utilfredshed med racemæssig ulighed i samfundet og politivold over for sorte i USA.

- Ville I ikke elske at se, hvis en af ejerne af en NFL-klub, når en af hans spillere udviser manglende respekt for det amerikanske flag, gik ud og sagde: Få den "son of a bitch" af banen, ud med ham, han er fyret?

- Det bliver en af ejerne nødt til. De bliver nødt til at fyre dem, der ikke viser respekt for flaget og nationalsangen. Ejeren ved det måske ikke, men han ville blive den mest populære i landet, hvis han gjorde det, siger Donald Trump.

Siden Colin Kaepernicks protest har flere andre spillere i ligaen fulgt trop med lignende handlinger.

Hvis det sker igen, bør publikum vise sin utilfredshed og gå hjem, mener præsidenten.

- Når folk sætter sig på knæ under vores smukke nationalsang, skal folk forlade stadion. Også selv om det kun er én spiller, som gør det. Jeg garanterer, at protesterne vil stoppe. Det vil stoppe helt. Folk skal bare gå, siger Trump.

Han anklager samtidig ligaens dommere for at gøre spillet kedeligere ved at slå hårdere ned på voldsomme tacklinger.

Den udmelding faldt ikke i god jord hos NFL, hvis chef, Roger Goodell, svarede på præsidentens kommentar i en pressemeddelelse.

- Ødelæggende kommentarer som denne viser en mangel på respekt for NFL, vores fantastiske spil og vores spillere, samt mangel på evne til at forstå den enormt positive betydning, som klubberne og spillerne har i de lokale miljøer, lyder det fra Goodell.

Donald Trump gjorde sig også bemærket senere lørdag, da han på Twitter trak invitationen til Det Hvide Hus til NBA-mestrene Golden State Warriors tilbage.

Ifølge Trump skyldes det, at Golden States stjernespiller Stephen Curry tidligere havde slået fast, at han ikke havde lyst til at besøge Trump, og at hele holdet overvejede en boykot.

Det er ellers kutyme, at mestrene i de største amerikanske sportsligaer inviteres til en hyldestceremoni hos præsidenten.