Oprøret begyndte på bagerste række – nu er han symbolet på protesterne mod Trump

Colin Kaepernick startede sin protest i ubemærkethed. Et år senere er den større end nogensinde, mens han selv har mærket konsekvenserne af den.
Colin Kaepernick var næsten ikke til at se med det blotte øje. San Francisco 49’ers quarterback havde sat sig et stykke bagved sine holdkammerater, der var i gang med at synge nationalmelodien forud for en testkamp mod Green Bay Packers den 26. august 2016.
Langt oppe fra tilskuerrækkerne lagde NFL-reporteren Jennifer Lee Chan dog mærke til Kaepernicks opførsel. Hun tog et billede af situationen og delte det på Twitter.
Fra det øjeblik var Colin Kaepernick ikke længere en almindelig NFL-spiller.
Folk undrede sig
Colin Kaepernick sad ikke ned under nationalmelodien, fordi han var skadet. Han sad der, fordi han protesterede.
Den dengang 28-årige NFL-spiller, søn af en afroamerikansk mand og en hvid kvinde, havde fået nok af politiets vold mod sorte amerikanere.
- På det tidspunkt handlede det om politiets behandling af ubevæbnede sorte amerikanere. Der havde været tilfælde i Missouri, der havde været problemer i Baltimore og i North Carolina, her forsøgte Kaepernick at være med til at skabe en debat om det her, siger adjunk på Syddansk Universitet med speciale i amerikansk historie Anders Bo Rasmussen til TV 2 SPORT.
Colin Kaepernick spillede ikke mange minutter mod Green Bay Packers den augustdag i 2016, men i løbet af aftenen blev han alligevel den helt store historie i medierne. Ikke på grund af hans spil med den ovale bold, men på grund af hans siddende protest.
Folk undrede sig over Kaepernick, fortæller NFL-journalist på draftday.dk Søren Hygum Hansen til TV 2 SPORT.
- På det tidspunkt var han en quarterback, der ikke længere var det samme store navn, som han var i 2012, hvor han førte 49’ers frem til Super Bowl.
- Det var lidt underligt, at denne her protest kom fra ham. Han er en meget stille mand, og der var en masse snak om, at der internt på 49’ers var en masse spillere, der havde det svært med ham, siger Søren Hygum Hansen.
Colin Kaepernick var dog langt fra alene. En uge efter hans protest var blevet offentligt kendt, fik quarterbacken opbakning fra holdkammeraten Eric Reid, og sammen knælede de under den amerikanske nationalmelodi.
I de efterfølgende uger og måneder fulgte flere NFL-spillere deres eksempel. De knælede under nationalmelodien.
Fyr dem!
Over et år efter Colin Kaepernick for første gang knælede under nationalmelodien, er hans protest blevet mere relevant end nogensinde før.
Under et vælgermøde i den amerikanske sydstatsby Huntsville, Alabama, fredag aften fik USA’s præsident, Donald Trump, nemlig racedebatten til at blusse op igen, da han opfordrede NFL-ejerne til at fyre spillere, der viste manglende respekt for det amerikanske flag.
- De bliver nødt til at fyre dem, der ikke viser respekt for flaget og nationalsangen. Ejeren ved det måske ikke, men han ville blive den mest populære i landet, hvis han gjorde det, lød det fra Donald Trump, der kunne nyde et stort bifald fra salen for sin udmelding.
Men mens den overvejende hvide skare af mennesker, der var til stede under Trumps tale fredag var glade, blev budskabet modtaget anderledes negativt uden for Alabama.
- Der er ingen tvivl om, at Trumps udtalelser har været med til at forene nogle af de sorte og hvide NFL-atleter, som ellers ikke har villet tage stilling til sortes behandling fra politiet. Nu er de så nødt til at tage stilling til det, lyder det fra Anders Bo Rasmussen, der mener, at det har været en skærpende omstændighed, at Trump valgte at komme med så kontant en udmelding i netop Alabama.
- Donald Trump står i Alabama, taler til hvide amerikanere om Alabamas kulturarv, om hvide ejeres økonomiske magt over for deres sorte ansatte. Alabama er staten, hvor sydstaterne etablerede deres første hovedstad i 1861 i et forsøg på at sikre, at slaveriet i Amerika bestod. Det er staten, hvor borgerrettighedsbevægelsen blev sat i gang med Rosa Parks, der nægtede at sætte sig ned bagerst i bussen, da hun blev bedt om det. Det er staten, hvor guvernøren i 1960’erne stod og proklamererede, at man skulle have raceadskillelse for evigt. Og det er staten, hvor den nuværende justitsminister Jefferson Sessions var blandt de første til at bakke op om præsident Trump.
- Så når Trump taler om kulturarv i sydstaterne og især Alabama og opfordrer til at fyre blandt andet sorte atleter, der protesterer mod politivold, så har den en speciel betydning og en lang historie, som virkelig rører ved nogle blottede nerver blandt den sorte del af befolkningen, siger Anders Bo Rasmussen.
Mere følelsesladet end 11. september
Søndag blev forbrødringen tydelig. Flere NFL-spillere kopierede Colin Kaepernicks nu ikoniske protest og knælede, andre spillere blev i omklædningrummet under nationalmelodien, mens nogle hold stod arm i arm under ’The Star-Spangled Banner’.
Sammen viste de modstand mod Trumps udtalelser.
- Jeg har fulgt NFL i 25 år, og jeg kan ikke mindes at have set noget, som var så vildt, som det vi så uden for banen. Det var meget spektakulært og meget følelsesladet. Da USA blev ramt af terrorangrebet den 11. september, var tingene også meget følelsesladede i den efterfølgende spillerunde, men jeg synes alligevel på mange måder, at det her var større.
- Det var så voldsomt. Det var ikke bare et spørgsmål om, at man stod sammen. Det var også et spørgsmål om, at man stod sammen mod den amerikanske præsident. Det her var et af de største NFL-øjeblikke i flere årtier, og det vil være noget, som man snakker om de næste mange år.
- Det var så spektakulært, det, som skete søndag i NFL, og det var noget, som Kaepernick satte i gang sidste år, fortæller NFL-skribenten Søren Hygum Hansen.
Blandt de mere opsigtsvækkende protester var NFL-superstjernen Tom Brady. New England-quarterbacken menes af flere amerikanske medier at have tætte forbindelser til Donald Trump, alligevel gik han mandag morgen amerikansk tid imod præsidenten i en lokal radioudsendelse i Boston.
- Ja, jeg er helt sikkert ikke enig i, hvad han sagde. Jeg synes, at det var splittende.
- Forhåbentlig bringer det her folk tættere sammen, lød det ifølge Mashable.com fra Tom Brady, der i år er i gang med sin 18. sæson i NFL.
Ingen tør røre ved symbolet Kaepernick
Mens Tom Brady fortsat har gang i sin karriere som professionel amerikansk fodboldspiller, er sagen en anden for Colin Kaepernick.
I marts måned i år udløb hans kontrakt med San Francisco 49’ers, og siden har han været uden et job som quarterback. Det til trods for, at der på papiret burde have været flere hold, der kunne bruge en spiller med Colin Kaepernicks evner, vurderer Søren Hygum Hansen.
- Henover sommeren blev flere quarterbacks skadet, og alle hold skal have en reservequarterback, og nogle hold har også to reservequarterbacks. Så der er i hvert fald 64 job alt i alt, og der virker det meget mystisk, at Colin Kaepernick ikke kan finde et job et eneste sted i NFL. Han er måske ikke en quarterback, der skal starte i NFL, men han er i hvert fald en quarterback, der er god nok til at være reserve.
- Det er svært at se det som andet end, at NFL-holdene tænker, at de ikke vil have den ballade, der vil kunne følge med Colin Kaepernick. Så protesterne har haft en indflydelse på hans karriere. Det er der ingen tvivl om.
Symbol på protesten
Det er dog ifølge Søren Hygum Hansen ikke udelukkende negativt for den tidligere 49'ers quarterback, at han på den måde er blevet kædet sammen med kampen for sortes rettigheder og ulighed i samfundet.
- Han er blevet symbolet på denne her protest og symbolet på al den uro, der er. Det gør, at man ser på Colin Kaepernick som en mand, man ikke tør røre ved, lyder det fra Søren Hygum Hansen.
- Hans navn er som symbol på protesterne blevet langt større end NFL-navnet Kaepernick. Det, som han har gjort uden for NFL, er langt større end det, som mange NFL-stjerner præsterer på banen. Med de mange nye protester er han ikke længere alene.
Selvom Colin Kaepernick ikke ser ud til at komme til at spille amerikansk fodbold på det absolutte topplan igen, er han dog langt fra færdig med sit arbejde for udsatte amerikanere. I begyndelsen af sin protest sidste år lovede Kaepernick at donnere én million dollar til lokale organisationer, der kæmper med blandt andet raceproblemer i USA.
Det løfte er Kaepernick nu tæt på at nå og det til trods for, at han ikke har fået nogen løn siden den 1. marts, hvor han blev arbejdsløs.
Ifølge det amerikanske medie GQ var han tidligere i september nået op på at have doneret 900.000 dollar til organisationer, der kæmper mod racisme og ulighed i det amerikanske samfund.