- Han er det tætteste på et geni, som NFL kommer

Brady kan i nat tage endnu en Super Bowl-sejr, men han klarer det ikke alene. Bag ham står en 65-årig herre, som har fulgt quarterbacken fra start.

Tom Brady tog sin hjelm af og kastede den i vejret, som skulle han aldrig nogensinde bruge den igen.

Quarterbacken brød ud i et stort jubelbrøl, inden han blev overfaldet af sine ekstatiske holdkammerater og til sidst stod i midten af en stor klynge, som febrilsk hoppede op og ned.

Tom Brady var aldrig blevet Tom Brady uden Bill Belichick

Claus Elming, tidligere NFL-kommentator

Glæden og jublen var ham vel undt. New England Patriots havde netop præsteret noget, som kun de færreste hold har formået i NFL. De havde nemlig vundet Super Bowl efter et vanvittigt comeback, efter de var bagud med 25 point halvvejs i tredje quarter. 

Men selvom det var Tom Brady, som stod i midten af den jublende spillermængde, løb der en ældre herre i en hættetrøje rundt ude på sidelinjen og tiltrak sig nærmest endnu mere opmærksomhed. Normalt ville en herre på den gode siden af de 60 år ikke bære en hættetrøje, men ham her er ikke som alle andre. Den daværende 64-årige herre er cheftræner for Patriots-mandskabet og hedder Bill Belichick.

Sammen med Tom Brady udgør han en af de mest dynamiske duoer i NFL's historie. Og sammen har de ført New England Patriots til i alt fem Super Bowl-triumfer, og i nat kan det blive deres sjette. Dét skyldes selvfølgelig stjernequarterbackens eminente spil, men måske i ligeså høj grad også den karismatiske træner.

- Der er kun én vej og måde for Bill Belichick, ellers kan du godt se dig om efter et andet job. Så er der nogen, der ikke formår at forstå hans system, ryger de ud, ligeså hurtigt som de kan sige Super Bowl, forklarer den tidligere NFL-kommentator Claus Elming, der er ejer af NFL-sitet gulklud.dk.

- Så tæt på et geni, som NFL kommer

Der har aldrig nogensinde været noget, der hed kære mor for den nu 65-årige træner. I forbindelse med denne sæsons slutspil var der et kraftigt snevejr i New England. Belichick gjorde det klart, at der var mødetid klokken ni til træning. Sne eller trafik var ikke en lovlig undskyldning. Hvis spillerne var i tvivl, om de ikke kunne nå det, måtte de afsted to timer før, og hvis det ikke var nok så endnu tidligere. Hvis de ikke nåede det til klokken ni, var der ingen nåde.

Dette viser, at han ikke overlader noget til tilfældighederne, og at alt er forberedt ned i mindste detalje.

- Man skal ikke se bort fra, at han rent taktisk er så tæt på et geni, som NFL kommer. Han er verdensmester i at designe et forsvar, der kan lukke ned for modstandernes angreb. Der er ikke en detalje i hans forberedelse til kampene, der bliver overset. Han går ind i alle facetter i sit holds forberedelse, hvor andre trænere måske overlader det til andre, fortæller Claus Elming.

Men det gør Belichick ikke. Han er med i enhver beslutning, der bliver taget i New England Patriots, og det har været en af de store årsager til den succes, som holdet har fået.

- Han har udtænkt alle situationer og alle mulige scenarier, så de er 100 procent sikre på, at de har en plan. Han er en træner, som er utroligt velforberedt. Han tager altid højde for hver eneste lille ting, der kan komme til at ske i en kamp, siger Jacob Nørtov, der er tidligere ejer af NFL-sitet draftday.dk og mangeårig Patriots-fan.

På grund af den hårde lederstil har han skabt en mentalitet og en overlegenhed, som ellers ikke burde være muligt i forhold til de regler, der er i NFL.

- Det er ikke meningen, at en hold som Patriots skal være i Super Bowl tre ud af fire år. I gamle dage havde vi flere dynastier, som vi har set med Green Bay Packers, Pittsburgh Steelers, Dallas Cowboys og San Francisco 49ers. Det skulle man ikke kunne gøre nu om dage, men det gør de jo alligevel.

Bill Belichicks blå bog

  • Navn: William Stephen 'Bill' Belichick
  • Født: 16. april 1952 (65 år)
  • Position: Træner og sportsdirektør i New England Patriots (2000-nu - længstsiddende, aktive træner)
  • Meritter: Syv Super Bowl-titler (fem med Patriots og to med New York Giants som assistenttræner), otte AFC-mesterskaber, to NFC-mesterskaber, tre gange kåret til årets træner (2003, 2007, 2010)
  • Sejre (grundspil): 250 sejre og 118 nederlag
  • Sejre (slutspil): 27 sejre og 10 nederlag

- Det er et vidnesbyrd om, at Bill Belichick er i en liga for sig, når de kommer til at være træner og sportschef. Så det er selvfølgelig også samarbejdet mellem Brady og Belichick, som har været helt unikt, erkender Elming.

Da Bill Belichick skabte Tom Brady

New England Patriots spiller sine hjemmekampe i en forstad til byen Boston, der er blandt USA's mest sportsgale byer. Derfor hvilede der et tungt pres på Tom Brady, da han i sin anden sæson i klubben erstattede holdets skadede quarterback Drew Bledsoe.

Det var Bill Belichick, der overraskende valgte at forfremme Tom Brady til startende quarterback – og det skulle vise sig at være et klogt valg. I samme sæson førte Belichick og Brady New England Patriots til Super Bowl, hvor de højst overraskende besejrede St. Louis Rams med 20-17. Det blev starten til et frygtet dynasti, der i nat kan sikre sig sin sjette Super Bowl-sejr sammen. Men den store tillid fra start har dog ikke gjort, at de to NFL-legender har fået et tættere forhold end normalt, mener Jacob Nørtov.

.
.

- Det er et meget professionelt samarbejde, som udelukkende handler om at vinde. De går begge to efter det samme mål, og det er at sørge for at vinde hver kamp. Det bærer deres samarbejde også præg af, da de begge to er utroligt detaljeorienterede. De lægger mange timer i forberedelse til kampene og sparrer meget med hinanden i forhold til plan, og hvordan modstanderen skal besejres.

- De har haft et samarbejde, hvor de har kunne bruge hinandens kompetencer. Patriots har haft det samme offensive system igennem alle år, og dermed har Brady ikke skulle ændre på noget. Det er samme type trænere og koncept, og det betyder, at jo mere man kender systemerne, jo større chance er der for succes, siger Nørtov.

18 spillere for Patriots blev ikke hentet i første omgang

Der er 53 spillere i New England Patriots-truppen som i nat skal spille Super Bowl, og her er 18 af dem kommet ind i ligaen som såkaldte undrafted agents. Det vil sige, at det er spillere, som ikke blev valgt af et hold i NFL, da de skulle drafte, men sidenhen er kommet ind i ligaen og nu ind på Patriots’ hold til Super Bowl.

I modsætning til dette har Philadelphia Eagles, som Patriots møder i finalen, ni spillere, der ikke blev draftet. Og det overrasker ikke Claus Elming, når man ser på Belichicks evner.

- Han er god til at få nogle spillere ind, som passer ind i det system, han gerne vil have. Han er god til at modellere spillerne, når de er inde. Spillerne skal ikke kun kunne spille én position. De skal kunne spille to. Det vil sige, at sker der et eller andet i løbet af en kamp, så er han sikker på, at kontinuiteten er sikret.

Lyn-analyse

- 'Next man up' betyder, at uanset hvad der sker, har han en spiller, der er klar til at træde ind.

- 'Do you job' betyder, at Bill Belichick sørger for, at du er trænet til hvilken som helst situation, som du kan komme i. Det betyder, at de her 11 spillere bliver til en flydende enhed. Hvis den enkelte spiller sørger for, at gøre det han skal, så er der langt, langt større chance for succes.

Dette kan Mike Lombardi, der tidligere har været dybt inde i Patriots-maskineriet, nikke genkendende til, og han fortæller, at selvom du ikke er blevet draftet, er du ikke bedre end andre.

- Der er ligestilling i spillernes øjne, når de undraftede og draftede står i en elevator sammen. Der er ikke en dagsorden. Når du fjerner den pris, som spiller har kostet, så ender du ud med at få det bedste ud af dine spillere, siger tidligere Patriot-formand, Mike Lombardi til Yahoo Sports.

Og alt dette skyldes Belichick. Efter mange år kender han harmonien i sin trup. Selvom Patriots også har taget store talenter i første runde af draften, så har Belichick ikke været bange for at sende dem ud i kulden igen, hvis ikke de passede ind.

Dette var tilfældet med Dominique Easley, Aaron Dobson og Jake Beqeuette, som blev valgt i henholdsvis første, anden og tredje runde, men ikke er på holdet mere. Og dette må spillerne hos Patriots bare indse, mener Elming.

NFL i tal

1 trofæ, opkaldt efter den legendariske træner Vince Lombardi

2 hold, et fra hver af NFL's to konferencer, AFC og NFC

4 timer tager en Super Bowl omtrent fra start til slut

7 dommere styrer løjerne

120 bolde bliver brugt

75.000 tilskuere er på plads

150.000 dollars koster ét sekunds reklametid under Super Bowl

160.000.000 mennesker så Super Bowl sidste år på tv

- Belichick er fuldstændig iskold, og han er nogenlunde ligeglad med, hvem du er, hvad du hedder, og hvor meget du tjener. Hvis ikke du følger konceptet, så ryger du altså ud, siger han, imens Nørtov fortæller, at de spillere, som formår at blive på holdet, til gengæld så er de helt rigtige. 

- Patriots har en profil på den type spillere, som de gerne vil have til deres system. De spillere gør, at motorerne og tandhjulene bare kører. Alle de undraftede spillere er folk, der bare passer ind, fortæller den mangeårige Patriots-tilhænger.

Tom Brady og Bill Belichick har været sammen i næsten 20 år, og han fortæller, at der faktisk ikke er sket så meget i systemet igennem tidens løb, men at det ikke gør det mindre hårdt.

- Han træner på samme måde, som da jeg kom til klubben. Han forventer og forlanger, at vi altid er på toppen. Det er et krævende sted at spille. Det er ikke for alle og enhver, siger quarterbacken.

Hvorfor vil alle have, at jeg skal stoppe? Jeg forstår det ikke

Tom Brady om de mange spørgsmål til hans karrierestop

Belichicks læremester var også en hård nyser

Belichick er af kroatisk herkomst. Hans bedsteforældre emigrerede fra Kroatien i 1897, hvor de slog sig ned i Pennsylvanien. Hans far, Steve Belichick, spillede for Detroit Lions og var assistenttræner og talentspejder i Naval Academy på deres football-program igennem 33 år.

Bill Belichick lærte at analysere spillet, da han så, hvordan hans far gjorde det. Han kiggede ham over skulderen, men det var først, da han mødte en stringent og respekteret cheftræner i New York Jets, at det hele gav mening.

- Hans læremester hed Bill Parcells, og han var også en hård nyser. Han sagde direkte, at han vidste noget om amerikansk fodbold og ikke så meget andet. Hvis du ikke affandt dig med, at han bestemte i alle facetter, så fik du sparket. Det har Bill Belichick taget med sig, fortæller Claus Elming.

New England Patriots og New York Jets er dog langt fra de eneste hold, som Belichick har været tilknyttet. Han har blandt andet også været forbi Detroit Lions, Denver Broncos, New York Giants og Cleveland Browns i forskellige roller. Foruden Patriots har han kun været cheftræner i Cleveland, hvor han var i fire år.

Men i Patriots er han ikke kun cheftræner. Han varetager også rollen som sportschef, og det er absolut ikke noget, som man ser ofte i NFL.

- Det er meget, meget svært at håndtere begge opgaver, men han er iskold, hvad angår forretningsdelen af det. Selvom Tom Brady og ham har været sammen i alle de her år, så kigger han på ham og alle de andre spillere og spørger sig selv, om de er de mest optimale spillere, når man kigger på løn og det spil, de leverer, siger Elming.

Har Brady og Belichick samme dato for karrierestop?

Det er ingen hemmelighed, at de to herrer er langt oppe i årene - og langt længere, end hvad øvrige spillere og trænere er i NFL. 

Men planer om karrierestop er absolut ikke på dagsordenen, selvom der har været rygter om, at Belichick ville stoppe, når Brady gjorde. Quarterbacken fejede bare spørgsmålet til side, da det blev stillet på pressemødet inden nattens Super Bowl. 

- Hvorfor vil alle have, at jeg skal stoppe? Jeg forstår det ikke. Holdet spiller godt, og jeg ved, at jeg er lidt ældre end de fleste andre. Jeg nyder at spille disse kampe, og det er selvfølgelig en drøm, der er gået i opfyldelse mange gange. Det kræver en masse hårdt arbejde at komme hertil, og jeg synes, at vores hold laver det arbejde, sagde Tom Brady tidligere på ugen. 

- Jeg tænker ikke på at stoppe. Jeg tænker bare på Super Bowl og på at vinde den vigtigste kamp i år. Jeg har altid ville spille, indtil jeg var i midten af 40’erne.

Jacob Nørtov har fulgt meget med i karrieresnakken igennem lang tid, men han fortæller, at det er svært at sige, hvornår den ene eller den anden stopper. Det kan være samtidig, men også hver for sig.

- Jeg tror, at de hver især har en god fornemmelse af, hvornår de ønsker at stoppe. Jeg er ikke sikker på, at den enes beslutning kommer til at påvirke den andens. Det kan godt være, at det kommer til at passe sammen, men jeg tror ikke, at de har lagt en plan, siger han.

- Brady er blandt de største atleter igennem tiderne

Belichicks træning blandt med Bradys ærgerrighed og stædighed har betydet, at quarterbacken historisk er den største i NFL. Faktisk mener Elming, at han er helt oppe i blandt de største nogensinde, når man kigger på tværs af alle sportsgrene. 

- Han er en unik atlet, men der er flere af dem. Nu så vi her i sidste uge, hvor Caroline Wozniacki vandt sin første Grand Slam, og det blev en stor historie i Danmark. Men Roger Federer vandt altså sin 20., og det sætter det hele i relief. Så siger folk, at han er den største atlet igennem tiderne.

- Den største atlet igennem tiderne står imellem Michael Jordan, Roger Federer og Tom Brady. Det er i blandt de tre, mener Elming.

Men selvom Tom Brady ifølge den tidligere NFL-kommentator er med i toppen i blandt de største sportsstjerner nogensinde, så kunne han ikke havde gjort det selv. Der har nemlig været en særdeles vigtig herre med på sidelinjen.

- Tom Brady var aldrig blevet Tom Brady uden Bill Belichick. Bill Belichick ville altid have været Bill Belichick, mener Claus Elming om træneren i hættetrøjen.