Amerikansk fodbold

Danmarks nye NFL-stjerne brød helt sammen, da telefonen ringede

Hjalte Froholdt kunne ikke holde tårerne tilbage, da han modtog opkaldet fra New England Patriots, der ændrede hans liv.

Lørdag ændrede livet sig for altid for en 22-årig ung mand fra Svendborg på grund af ét helt specielt telefonopkald.

Hjalte Froholdt modtog opkaldet fra nyere tids mest succesfulde amerikanske footballhold. New England Patriots. Patrioterne fra Boston havde udset sig danskeren. De ville have ham på holdet. De ville vælge ham med 118.-valget af dette års NFL Draft.

- How's it going, coach b, lød de første ord fra Hjalte Froholdt, da han fik NFL-historiens måske bedste træner i røret, Bill Belichick. En mand, der har ført New England Patriots til seks Super Bowl-sejre.

Hurtigt tager Hjalte Froholdt sig til hovedet med sin ene hånd. Samtalen fortsætter med den nye chef, uden danskeren siger så meget. Han bliver overvældet af følelser. Tårerne pibler frem.

- Mange, mange gange tak, coach. Jeg sætter stor pris på det. Det bliver fantastisk, får den nye NFL-spiller dog fremstammet med gråd i stemmen i den godt halvanden minut lange samtale med Bill Belichick.

Herefter bliver danskeren overdynget af kærlighed og lykønskninger fra familie og venner, som alle var til stede med den nye patriot i Arkansas. Byen, hvor Froholdt gik på college og spillede football for Razorbacks.

Der var også hyldest til Froholdt fra den største danske spiller i NFL-historien. Kickeren og Hall of Famer Morten Andersen, som satte flere rekorder og fik en glorværdig karriere gav sin lykønskning på Twitter.

- Det er fantastisk at se Hjalte Froholdt blive draftet i fjerde runde af Patriots. Tillykke fra et andet fjerderundevalg fra 1982, skriver Andersen med henvisning til, at han ligesom Froholdt blev valgt i fjerde runde af NFL-draften.

Hyldest til drengen, der var rejst til USA som 15-årig på et udvekslingophold i Ohio uden de store drømme om en professionel karriere i amerikansk fodbold, men i stedet havde fokus på at leve 'the american way', var nu blevet til en NFL-spiller.

- Jeg rejste til USA for supersize-burgere og for at køre nogle store biler, det blev til noget helt andet, fortæller Froholdt i sit første officielle interview med sin nye arbejdsgiver.

Burger og biler er blevet byttet ud med den legendariske duo Belichick og Brady.

Tom Brady, der af mange anses som den bedste footballspiller, verden nogensinde har set. Tom Brady, som Hjalte Froholdt qua sit job som offensiv linjemand, nu får til opgave at skulle beskytte fra verdens bedste forsvarsspillere.

- Det er meget uvirkeligt. Det har været en drøm, som først for et par år siden begyndte at føles realistisk for mig. Jeg er så taknemmelig. Det er stadig ikke rigtig sunket ind for mig, lyder det fra Hjalte Froholdt til New England Patriots' hjemmeside.

Call me Denmark

Det er ikke lang tid, Svendborg-drengen Hjalte Froholdt har til at få sin nye virkelighed til at synke ind.

Allerede den 3. maj trækker danskeren i arbejdstøjet. Den mørkeblå Patriots-uniform, der rummer mere storhed end de fleste andre af 31 uniformer i NFL.

Kort om Hjalte Froholdt:

Alder: 22 år

Fødeby: Svendborg

Position: Venstre guard, men kan også spille center og højre guard

College-hold: Arkansas Razorbacks

Her møder Froholdt nemlig ind til en mini-træningslejr sammen med alle de andre nye patrioter, der ligesom danskeren selv er blevet hentet til Belichick og Bradys mandskab og nu skal kæmpe sig til en plads.

- Jeg spiller lige, hvor de vil have mig til det. Patriots er en fantastisk organisation. Det er fantastisk at skulle være en del af dem, fortæller Froholdt.

Det er ikke kun danskeren, der synes, det er fantastisk at skulle være en del af et af amerikansk sports største hold. Begejstringen fra fans og journalister over at have en dansker på holdet er mindst lige så stor.

Men hvordan udtaler man lige ham Svendborg-guttens navn? Det har amerikanerne lidt svært ved at finde ud af.

- Til jeres information. Hjalte udtales YELL-duh, skriver Patriots-skribenten Mark Daniels på Twitter.

Den udtalelse har Daniels ikke helt styr på endnu. Men det er den danske NFL-spiller helt vant til. Og det kan heldigvis løses med et kælenavn.

- Der er mange, der har haft problemer med udtalen. Så i college blev jeg bare kaldt Denmark, fortæller Froholdt til de nysgerrige journalister i det første interview med New England Patriots.

Ingen garanti for spilletid

Hjalte Froholdt var det andet danske navn i historien, der blev råbt op under en NFL-draft.

Det første navn var kickeren Morten Andersen fra Struer. Han blev valgt af New Orleans Saints i 1982 og fortsatte karrieren helt frem til 2007. Senere blev han indlemmet i legendernes Pro Football Hall of Fame.

Det er der dog lang vej til for Froholdt. I første omgang gælder det om for danskeren at tilkæmpe sig en plads i Patriots-truppen på 53 mand. Herefter starter kampen for at få spilletid som den bare tredje dansker i historien efter Hans Nielsen og Morten Andersen.

- Der er en del gode spillere på de pladser i forvejen. Hjalte kommer til at bidrage med dybde til linjen, men jeg tror ikke, han nødvendigvis kommer til at spille med det samme. Men der er ikke mange steder, han kan lære mere end hos New England, fortæller journalist Ben Volin, der følger New England Patriots tæt, til TV 3 Sport.

Med Froholdts indtog er nu to danskere ansat af NFL-klubber. I februar skrev Florida-holdet Tampa Bay Buccaneers kontrakt med kickeren Phillip Andersen, som senest spillede for Berlin Rebels i Tyskland.

Andreas Knappe var også at finde på et NFL-hold, indtil han i midten af april blev fritstillet af Denver Broncos. Ligesom Froholdt spiller Knappe på den offensive linje, og han leder i øjeblikket efter et nyt hold.

Hverken Phillip Andersen eller Andreas Knappe blev valgt gennem NFL-draften, og begge har deres officielle NFL-debut til gode.