Amerikansk fodbold

Froholdt blev valgt i NFL: Her er opskriften på flere danskere i ligaen

I Danmark arbejder trænere på ungdomslandsholdene i amerikansk fodbold for, at de unge spillere en dag kan komme i NFL.

Hjalte Froholdt blev i sidste uge den anden dansker i historien til at blive draftet i NFL, da han blev valgt af de forsvarende mestre fra New England Patriots.

Han gik på universitet i USA, men fik sin første football-træning i Danmark, hvor han var med på både U17-, U19- og A-landsholdet. Og netop på de danske landshold forbereder man spillerne på livet som amerikansk fodboldspiller i USA.

Spillerne møder ind til samlinger, hvor de er sammen i fire dage i træk. Her træner de flere gange om dagen – ligesom de gør på amerikanske universitetshold - de såkaldte ’colleges’.

- Det er spillerne ikke vant til i Danmark, hvor man normalt træner et par aftentimer tirsdag og torsdag. De her træninger er meget strukturerede, og vi bruger meget tid på alle de små detaljer ligesom i USA, siger Lars Carlsen, der er U19- og A-landstræner.

Strukturen skal bruges på at sende flere danske spillere i NFL. Spillerne skal mærke, hvordan det amerikanske fodboldliv føles.

- Det er vigtigt, at spillerne får gode oplevelser her i Danmark, så de også får det, når de kommer til USA, siger Lars Carlsen.

16-årig tilbud collegeplads

Magnus Møller er en af de ungdomslandsholdsspillere, der håber på gode oplevelser i USA.

Den 16-årige spiller har allerede fået et tilbud om at gå på et amerikansk universitet, mens han udlever sin drøm om at spille amerikansk fodbold.

Til dagligt går han i 9. klasse og spiller for Triangle Razorbacks i Vejle. Han er også med til landsholdssamlingerne, som han håber kan være med til at hjælpe ham, når han kommer til USA.

- Når jeg kommer derover, vil alting ikke være totalt ukendt for mig. Landsholdet har været en kæmpe hjælp, for her er der et konstant drive ligesom i USA. Du er træt hele tiden, og du skal spise og sove alt, hvad du kan, siger Magnus Møller.

Og selvom træningsintensitet er høj, og kroppen er træt, er han sikker på, at det er godt givet ud.

- Hvis jeg nu ikke kan klare mosten til en fire dages træningslejr med landsholdet, hvordan skulle jeg så kunne klare fire eller fem år på college i USA?, siger han.

Inden Magnus Møller skal på college, skal han først gennemføre gymnasiet i Danmark.

Lang vej til NFL

Selvom landsholdet er blevet mere ’amerikaniseret’, er det stadig meget svært for danskere at komme i verdens bedste ’football’-liga.

Men Hjalte Froholdt har vist, at det kan gøres. De nuværende landsholdsspillere står nemlig i samme situation, som Froholdt selv stod i engang.

- Vejen er lang, men vejen er samtidig banet. Hjalte har været på de her landshold og trænet i de her omgivelser, så det kan godt lade sig gøre, siger landstræner Lars Carlsen.

Magnus Møller håber på at kunne gøre amerikansk fodbold til sin levevej – med alt, hvad det nu indebærer.

- Alle football-spilleres drøm er jo at komme på college, spille i NFL og tjene mange millioner af kroner. Men nu må vi se. Jeg er jo ikke engang kommet på college endnu, så det er langt ude i fremtiden, siger Magnus Møller.

Her kan du læse om Hjalte Froholdts vej til spilletid i NFL.