Amerikansk fodbold

Omstridt quarterback dropper NFL's træningssession - men viste sig alligevel frem

Håret er stadig stort hos Colin Kaepernick, der heller ikke har glemt, hvordan man kaster en football. Elijah Nouvelage / Ritzau Scanpix

Colin Kaepernick havde lørdag chancen for at vise sig frem for NFL-klubber, men det gik ikke helt som planlagt

Den tidligere NFL-quarterback Colin Kaepernick skulle lørdag vise sine evner frem for interesserede klubber ved en træningssession, men kort før den planlagte start valgte den kontroversielle spiller at droppe sessionen, som NFL havde arrangeret.

Angiveligt som følge af utilfredshed med, at der var tale om en lukket session på Atlanta Falcons træningsanlæg.

I stedet arrangerede han sin egen åbne kastesession på en nærliggende offentlig bane i overværelse af talentspejdere fra otte NFL-klubber.

Her viste han ifølge flere medier, at evnen til at kaste den ovale bold fortsat er intakt.

- Det vigtigste i dag er at sikre, at alle åbent kan følge med i, hvad der sker. Det fik vi ikke det andet sted, så vi kom herover, siger han om fravalget af den lukkede træningssession.

Den åbne session blev optaget på video, som Kaepernicks repræsentanter vil sende til samtlige NFL-klubber i forsøget på at skaffe ham en kontrakt.

Colin Kaepernick droppede NFL's træningssession og lavede i stedet sin egen for de interesserede klubber.

Kaepernick var én af stjernerne i NFL

Kaepernick var en overgang regnet som en af de mest lovende quarterbacks i NFL. Men den nu 32-årige amerikaner har ikke betrådt en NFL-bane siden 1. januar 2017.

Her startede han som quarterback for San Francisco 49'ers i et nederlag til Seattle Seahawks, men siden har han ikke været en del af en NFL-trup.

Selv om Kaepernicks første par år i ligaen imponerede mere end hans foreløbig sidste, skal årsagen til hans arbejdsløshed efter alt at dømme findes uden for banen.

I 2016 skabte det stor debat, da Kaepernick knælede under den amerikanske nationalmelodi, der er fast kutyme før enhver stor sportsbegivenhed i USA.

Kaepernick protesterede mod racediskrimination og politibrutalitet i USA.

Sagen delte i høj grad den amerikanske befolkning. Præsident Donald Trump var blandt Kaepernicks største kritikere, da han mente, at det var udtryk for manglende respekt for nationen.

Modvinden satte Kaepernicks sportslige karriere på pause. Siden dengang er det hverken blevet til en kontrakt eller prøvetræning i en NFL-klub.

I 2017 sagsøgte han af samme årsag NFL for at konspirere mod ham og sørge for, at ingen hold ville ansætte ham. En sag, der først blev lukket, da et forlig mellem spilleren og NFL blev offentliggjort i februar.

Kaepernick afviste at svare på spørgsmål fra pressen efter lørdagens træningssession, men han takkede de tilstedeværende talentspejdere og understregede sit ønske om at vende tilbage til NFL.

- Jeg har været klar i tre år. Jeg er blevet afvist i tre år. Vi kender alle årsagen.

NFL udtaler i en meddelelse, at "vi er skuffede over, at Colin ikke mødte op til sin workout".

Sagen om Colin Kaepernick

 1. 2016

  1. Kaepernick knæler

   Colin Kaepernick sidder ned under nationalsangen før en kamp og udtaler til NFL Network:

    

   - Jeg har ikke tænkt mig at stå op og vise stolthed over et flag i et land, der undertrykker sorte og farvede mennesker.

  2. Får selskab af holdkammerat

   Colin Kaepernick sætter sig på knæ under nationalmelodien og får selskab af holdkammeraten Eric Reid.

  3. Tendensen udbreder sig

   Flere spillere fra andre hold viser solidaritet med Kaepernick ved enten at sidde på knæ eller stå med knytnæven i vejret under nationalmelodien.

 2. 2017

  1. Hidtil sidste kamp

   Efter at have fortsat sin protest gennem hele sæsonen spiller Colin Kaepernick sin hidtil sidste kamp i NFL, da han som quarterback for San Francisco 49'ers taber til Seattle Seahawks. I de følgende to sæsoner får han hverken tilbudt en kontrakt eller prøvetræning.

  2. Donald Trump på banen

   Præsident Donald Trump skaber fornyet debat om sagen, da han på Twitter skriver:

    

   - Hvis en spiller ønsker det privilegie at tjene millioner af dollars i NFL eller andre ligaer, bør det ikke være tilladt for ham eller hende at udvise mangel på respekt for vores storslåede amerikanske flag (eller land). Han eller hun burde stå op under nationalmelodien eller BLIVE FYRET. Find et andet arbejde.

    

   Præsidentens ord får hold og spillere fra hele ligaen til at vise sympati med Kaepernick i en omfattende protest.

  3. Bevægelsen rammer Europa

   Den tyske fodboldklub Hertha Berlin viser støtte til Colin Kaepernick ved at sætte sig på knæ inden en kamp i Bundesligaen. Det sker i kølvandet på Donald Trumps udtalelser.

  4. Kaepernick sagsøger NFL

   Kaepernick sagsøger NFL for at konspirere mod ham og sørge for, at ingen klubber vil ansætte ham. Senere gør Eric Reid det samme.

 3. 2018

  1. Ansat af tøjgigant

   Tøjgiganten Nike hyrer Kaepernick som en del af deres kampagne Just Do It. Reklamen vandt senere en pris for bedste reklame ved Creative Arts Emmy.

 4. 2019

  1. Forlig offentliggjort

   Et forlig mellem NFL og Kaepernick samt Reid offentliggøres. Det aftales, at aftalens detaljer skal holdes hemmelige.

  2. Trump åbner for comeback

   Donald Trump giver udryk for, at Colin Kaepernick er velkommen til at komme tilbage i NFL, men kun hvis han opfører sig ordentligt og beviser sit værd.

  3. NFL arrangerer session

   Efter næsten tre år uden en kontrakt med et NFL-hold arrangerer NFL en træningssession for Kaepernick i Atlanta. Alle 32 klubber inviteres til at deltage i seancen 16. november. 

    

   Fremvisningen af Kaepernick begynder ifølge NFL Network lørdag klokken 21 dansk tid. Alle optagelser fra træningssessionen bliver sendt ud til ligaens hold.

Foto: Christian Petersen, Shawn Thew, Scott Cunningham, John Hefti, Annegret Hilse, Otto Greule Jr.

Kilder: Ritzau, The New York Times, ESPN, NFL Network.