Amerikansk fodbold

I nat kan Babyface Burrow skrive sig ind i historien med vild rekord

Før Super Bowl 56 mellem Los Angeles Rams og Cincinnati Bengals er quarterbacken Joe Burrow manden, alle taler om.

Hans livs største øjeblik udspillede sig i mor og fars lædersofa, med gardinerne rullet for, stirrende ind i telefonen.

Da Jimmy Burrows søn, Joe, fik beskeden, at han var valgt af Cincinnati Bengals, betød det, at han havde klaret sig gennem sportens absolut mindste nåleøje.

De intime rammer var kilometer fra den pomp og pragt, amerikansk patos og skrigende ørne, som det årlige draftshow normalt bebuder.

Joe Burrow tog det hele, som han altid har gjort. Iskoldt.

Ikke antydningen af sved på panden for Joe Cool, Tiger King, Jackpot Joey, Joey Franchise eller Babyface Burrow, som den 25-årige amerikaner kaldes.

Kært vidunderbarn har uendeligt antal navne, og Joe Burrow lever op til dem alle.

Den amerikanske drøm

Da quarterbacken tilbage i 2020 sad parkeret i familiens sofa i Ohio og blev valgt som nummer et i historiens forhåbentlig sidste coronadraft, var han allerede en sensation.

I hjembyen The Plains, et af de fattigste områder i Ohio med blot 3000 indbyggere, er han nærmest en mytisk figur. I nærliggende Athens, hvor han gik i skole, pryder hans navn lokale menukort og sågar byens stadion.

At kalde ham byens stolthed ville næsten være en underdrivelse. På de breddegrader vil alle have en bid af Burrow.

I hans trofæskab troner det nationale mesterskab, som han vandt med Louisiana State University, side om side med Heisman-trofæet, som uddeles årligt til den mest ’outstanding’ spiller i college-football.

Nu kan han som 25-årig quarterback for Super Bowls undertippede Cincinnati Bengals træde ind i en helt ny dimension.

Ingen andre quarterbacks i historien har haft heldet til at bære den tredobbelte krone, som stjernespilleren for Bengals natten til mandag dansk tid kan udsmykke sig med, hvis Super Bowl 56 mod Los Angeles Rams falder ud til hans fordel.

De tre mest eftertragtede titler. På blot tre år.

Joe Burrow

Alder: 25 år

Position: Quarterback

Hold: Cincinnati Bengals (2020-)

Draft: Valgt som nummer et i 2020

Og det kuriøse er, at han slet ikke skulle have været der, lyder det fra Claus Elming, ejer af NFL-sitet gulklud.dk samt ekspert på podcasten NFL Showet.

Ja, han er atletisk, veltalende, respekteret, ung, med det rigtige gevind i håret og en arm, der kan vinde mesterskaber. Den amerikanske drøm på steroider.

Men det vidste ingen, før han tog sagen i egen hånd.

- Ingen havde set det komme, at han skulle blive en kæmpestjerne, da han selv skiftede fra Ohio State til Louisiana State University i jagten på spilletid.

- Men i 2019 overhalede han to andre quarterbacks indenom, slog collegerekorden for flest touchdowns, vandt mesterskabet og Heisman-trofæet.

Iskold under pres

En lige så vigtig del af fortællingen om Joe Burrows raketfart mod sportens hellige haller, skal findes i hans entré i NFL.

Kort efter han i sommeren 2020 sluttede sig til Cincinnati Bengals, rev han sit korsbånd over, forsvandt indtil begyndelsen af denne sæson, hvor kun de færreste havde regnet med, at han ville være i stand til bare at føre sit hold til playoffs.

Arbejd i stilhed. Lad være med at koncentrere dig om sociale medier

Joe Burrow

Efter sit comeback tog det Joe Burrow knap en måned, før han så ud til at have fundet sig til rette.

Knæet gav ikke efter, armen sad der stadig. Hovedet, og evnen til at holde det køligt, usvækket.

Og netop hans ro har givet ham tilnavnet 'Joe Cool', forklarer Claus Elming.

- Som quarterback skal du være allerhårdest som mand. Man skal turde stå i ’lommen’, mens mænd på 125 kilo, med fart som Dennis Rommedahl i gamle dage, forsøger at knuse dig. Samtidig skal du levere et millimeterpræcist kast.

- Det kræver mod at gøre én gang – og endnu mere at gøre det 40 gange med en knæskade.

- Da han lagde bekymringen fra sig, så vi den Joe Burrow, som bedst kan beskrives som et generationstalent.

Den næste Brady?

Det er i sportens institutioner, som alle andre steder i livet. Spørgsmålet om hvem, der bliver den næste, hænger altid i luften.

Om så det er Michael Jordan, Cristiano Ronaldo eller Bengt Burg.

Og da Tom Brady, 42 år gammel syvdobbelt Super Bowl-vinder i sidste uge trak sig tilbage, var køen til stemmeboksen for at udpege Joe Burrow som den næste Brady pakket.

I hans position, hvor vejen til Super Bowl handler om at håndtere en rubriksterning af evner, held og 100 andre ting, der skal rykkes og flyttes med den rigtige timing og præcision, så er han noget unikt, siger Claus Elming.

- Det er svært at forestille sig, at der kommer en ny enehersker som Tom Brady, men med Joe Burrow er der noget om snakken.

- Han har langt fra den stærkeste arm, han er heller ikke så atletisk som mange andre, men han er klog og præcis, og han er så tæt på at være helt i top i alle kategorierne, så han er et generationstalent.

Mere end en atlet

Stjernespilleren Joe Burrow har selvsagt suget en stor del af verdens opmærksomhed til sig i ugen op til braget mod Los Angeles Rams, der spilles i samme by.

Hans præstationer på banen taler for sig selv, men uden for NFL's mure har han også fundet en stemme.

I en tid, hvor content er key, likes er digital valuta, og atleter skal huske at brande sig selv fra morgen til aften, kom han i optakten til nattens brag med et budskab til alle dem, der drømmer om at nå samme succes som ham selv.

- Lad være med smide det på Instagram, når du har trænet, bare for at alle skal tro, at du arbejder hårdt.

- Arbejd i stilhed. Lad være med at koncentrere dig om sociale medier.

Det er budskaber som det, der er med til at forme hypen omkring Joe Burrow som mere end en spiller med en god arm, og det er da heller ikke kun hos fans, at hans ord i disse dage fremføres som gospel.

Ja’Marr Chase, wide receiver hos Cincinnati Bengals, og derfor en af de hyppigste modtagere af Joe Burrows missiler, afslørede på dagen inden Super Bowl, at han ikke vakler i troen på sin kaptajn, som han også spillede sammen med på Louisiana State University.

- Jeg gør alt, hvad Burrow siger. Han er som en gud for mig.

En eventyrhistorie

Det tætte bånd og historie mellem Joe Burrow, Ja’Marr Chase og flere fra Cincinnati Bengals hold er samtidig en vigtig komponent, der har gjort holdet til en absolut fanfavorit i denne sæson, siger Claus Elming.

Det er 33 år siden, at Cincinnati Bengals senest var i Super Bowl, og blot to år siden, at holdet var komplet irrelevant for alt, man forbinder med succes.

Men ungdommeligt mod og Joe Burrows frygtløse spil har ændret den opfattelse.

- Det er NFL's våde drøm, at man kan være helt til hundene, og så to år efter stå i Super Bowl. Det holder fanbasen ved lige, og giver alle håb.

- De er underdogs, men alle har købt ind på hele eventyrhistorien. Det er en dejlig historie med Joe Burrow i forgrunden som eksponenten for de her unge drenge, der har taget NFL med storm, siger Claus Elming.

Hvis Joe Burrow forholder sig lige så cool, som han opfører sig i sine forældres lædersofa, når han står i ’lommen’ eller genoptræner fra en alvorlig knæskade, så har historien vist os, at han som regel kommer ud med en krone på hovedet.

I det her tilfælde vil det være den største af dem alle.

- Hvis Bengals vinder, så vil det være eventyret, hvor prinsen får sin krone, siger Claus Elming.

Super Bowl 56 begynder klokken 00.30 dansk tid.