Amerikansk fodbold

Den store NFL-ordbog

Endzone, interception, option og illegal shift. Der er mange begreber i NFL, og i denne ordbog bliver du forhåbentlig klogere på deres betydning.

Se National Football League på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.

Hvad betyder...

Audible

Når quarterbacken ændre spillet på linjen ved at råbe en serie aftalte signaler.

Andre betegnelser: check off, automatic

Blitz

En defensiv strategi, hvor en linebacker eller defensiv back forlader sin normale position for at lægge pres på quarterbacken. Målet med et blitz er at tackle quarterbacken bag line of scrimmage eller tvinge ham til at kaste, før han er klar.

Block

Når man skaber kontakt med en modstander for at forhindre ham i at nå hen til en medspiller eller et punkt på banen.

Bootleg

Et offensivt spil, hvor quarterbacken faker et handoff til runningbacken i en retning, men selv fortsætter i den modsatte for at løbe eller kaste.

Center

Den offensive linjemand, der snapper bolden til QB'en ved starten af hvert spil.

Cornerback

En defensiv spiller, som stiller op i udkanten af formationen og som regel dækker angrebets receivere.

Andre betegnelser: corner, defensive back

Defensive Back

En defensive backs opgave er at stoppe modstandernes kastespil. Safeties, cornerbacks, nickelbacks og dime backs er alle defensive backs.

Defensive Holding

Når en forsvarspiller holder fast i en offensiv spiller - ofte for at forhindre ham i at løbe en rute.

Andre betegnelser: Illegal Use of Hands

Delay of Game

En straf, som kaldes, hvis holdet med bolden ikke sætter spillet i gang, inden playclocken løber ud. Det kan også kaldes, hvis holdet har for mange mænd på banen eller kalde timeout, når de ikke har flere tilbage. Delay of Game er en straf på fem yards.

Down

Et forsøg eller et spil. Starter, når bolden snappes, og ender, når den bliver fløjet død. Et hold har fire downs til at flytte bolden ti yards. Lykkes det, får de fire nye forsøg.

Drive

Den serie af spil, som begynder, når et angreb får bolden, til de enten scorer eller mister bolden til det andet hold.

Encroachment

En straf, når en defensivspiller rører en offensivspiller, før bolden er blevet snappet. Giver en straf på fem yards.

Endzone

En ti yard lang sektion af banen i begge ender. En touchdown scores, når en spiller har kontrol over bolden i endzone.

Extra Point

Efter en touchdown må det scorende hold forsøge et ekstra point ved at sparke bolden gennem målstolperne.

Andre betegnelser: Point after touchdown, PAT

Face Mask
  1. Det ’ansigtsgitter’, som sidder på hjelmene
  2. En straf for at tage fat i en modstanders ansigtsgitter. Straffes med 15 yards.

 

Fair Catch

Når en spiller, der skal returnere et punt, vinker med en arm over sit hoved og derved markerer, at han ikke vil returnere bolden. Det er herefter ulovligt for modstanderne at ramme ham.

False Start

Når en offensiv spiller, der ikke må bevæge sig, bevæger sig, inden bolden er snappet. Straffes med fem yards.

Field Goal

Et spil, hvor kickeren sparker bolden gennem målstolperne og over underliggeren. Dette giver tre point, uanset hvor på banen der sparkes fra. Generelt forsøger hold field goals på fjerde down, når de mener, at deres kicker vil kunne klare sparket.

Field Position

Boldens placering på banen. En vigtig del at footballstrategi er at forbedre sin field position, idet det er svært at score, hvis man konstant starter med dårlig field position.

Flag

Den lille gule klud, som dommerne kaster op i luften, når de ser noget ulovligt. Efter spillet er slut, meddeler hoveddommeren, hvad dommerteamet har set.

Forward Progress

Det sted, hvor en boldholders fremdrift stoppede. Her placeres bolden, selv hvis det lykkes forsvaret at tackle og skubbe boldholderen bagud igen.

Fullback

En offensivspiller, som er ansvarlig for at blokere for runningbacken og også beskytte quarterbacken. Fullbacks er typisk store og stærke spillere.

Fumble

Når en spiller, som har bolden, mister grebet og taber den, inden spillet er dødt. Bolden er herefter ’levende’, hvilket vil sige, at begge hold må samle den op.

Goal Line

Linjen, der skiller endzone fra resten af banen. For at score en touchdown skal en del af bolden krydse linjen, mens en spiller har kontrol over den.

Hail Mary

Et offensivt spil, hvor quarterbacken kaster bolden op uden noget egentligt mål, men håber, at en af hans spillere griber den. Dette desperationsspil bruges næsten kun i slutningen af en halvleg eller kamp, når et hold skal bruge point.

Holding

En strafbar aktion, hvor en spiller holder en anden. Bruges ofte af offensivspillere for at forhindre et sack eller en tackling. Straffes med ti yards.

Huddle

Ord for den klynge, de 11 spillere samles i for at aftale det næste spil.

Illegal Shift

En fejl, der opstår, hvis en offensiv spiller ikke står stille i mindst et sekund, efter at flere spillere har rykket sig. Straffes med fem yards.

Intentional Grounding

Hvis quarterbacken, mens han stadig er mellem sine tackles, kaster bolden ud af banen eller i jorden for at undgå at blive sacket. Straffen for Intentional Grounding er både ti yards, og at man mister en down.

Interception

Et kast, der bliver grebet af det defensive hold, som derved overtager bolden.

Andre betegnelser: pickoff, pick

Linebacker

En defensiv spiller, som stiller op bag den defensive linje, men foran de defensive backs. Linebackerne skal både stoppe løbet og kastespillet.

Line of scrimmage

En usynlig streg, der indikerer, hvor downen begyndte fra.

Motion

En offensiv spiller, som bevæger sig parallelt med line of scrimmage inden snappet. Det er tilladt for angrebet at have en mand i motion på hvert spil.

Offensive Holding

En straf, der bliver kaldt, når en angrebsspiller griber fat i eller om en forsvarsspiller for at forhindre hans bevægelser.

Offensive Pass Interference

Når en offensiv spiller bevidst forhindrer en forsvarer i at intercepte bolden, eller hvis han skubber til forsvareren for at opnå en fordel. Forseelsen straffes med 15 yards.

Offside

En straf, der dømmes, når en forsvarsspiller er over line of scrimmage, når bolden bliver snappet. Offside straffes med fem yards.

Onside Kick

Et forsøg på at sparke et kickoff kort og selv opnå boldbesiddelse. Bolden skal bevæge sig ti yards, før det sparkende hold må samle den op. Det bruges som regel i desperate øjeblikke, hvor hold, der er bagud, skal hente en føring på kort tid.

Option

Et offensivt spil, hvor quarterbacken har valget (option) mellem at løbe selv eller give bolden til en runningback.

Pass Interference

Hvis en forsvarer på ulovlig vis forhindrer en offensivspiller i at gribe bolden. Ofte sker dette ved kontakt, mens bolden er i luften. Pass Interference er en såkaldt 'spot-fejl', og bolden flyttes hen til gerningsstedet.

PAT

Når et hold, efter at have scoret en touchdown, får muligheden for at score et ekstra point ved at sparke bolden mellem målstolperne.

Andre betegnelser: point after touchdown, extra point

Personal Foul

En ulovlig og bevidst handling, der kan bringe en modspillers helbred i fare.

Personal fouls kan for eksempel være late hits, unnecessary roughness eller slag i hovedet. De straffes alle med 15 yards og mulig diskvalifikation.

Play-action (pass)

Et kastespil, hvor quarterbacken først faker et handoff til en runningback, for derefter at droppe tilbage og kaste. Et play-action pass forsøger at trække opdækningen frem ved at ligne et løbespil til at starte med. Er især effektivt, hvis angrebet har succes med at løbe bolden.

Pump fake

En bevægelse, som quarterbacken laver for at snyde forsvaret ved at fingere et kast mod en receiver, men i stedet holder fast i bolden. Derefter trækkes armen tilbage, og bolden kan kastes i en anden retning, som forsvaret nu har forladt.

Punter

Spilleren, som stiller op langt bag linjen, modtager longsnappet og sparker bolden ned ad banen.

Quarterback

Det er manden, der kaster med bolden, fordeler spillet og har det endelige ord i forhold til taktikken. Han betragtes typisk som sportens vigtigste mand.

Receiver

En offensivspiller, som skal gribe bolden. Kan være wide receivers, tight ends, runningbacks og i sjældne tilfælde en offensive tackle.

 

Red zone

Området mellem 20-yardlinjen og den nærmeste endzone.

Roughing the kicker

At ramme sparkeren hårdt, efter bolden er sparket væk. Straffes med 15 yards.

Running into the kicker straffes kun med 5 yards.

Roughing the passer

At ramme eller løbe ind i quarterbacken, efter bolden er blevet sluppet. Straffes med 15 yards. Dommerne er meget opmærksomme på at håndhæve reglen, da NFL vil beskytte ligaens quarterbacks.

Runningback

Spilleren, der løber med bolden. Han må også godt gribe. Normalt har han en stor spiller kaldet fullback foran sig til at skabe plads og bane vej.

Andre betegnelser: tailback, halfback, fullback og wingback

Sack

En tackling af quarterbacken bag line of scrimmage. Sacks er målet for de defensive spillere, der jagter quarterbacken på kastespil.

Safety
  1. En to-pointsscoring, som forsvaret kan lave ved at tackle en boldholder i sin egen endzone
  2. En defensive back, som stiller op i midten af banen
Scramble

Når en quarterback løber rundt bag line of scrimmage for at undgå presset og købe sig tid, til hans receiveres bliver åbne.

 

Shotgun

En oplagt kasteformation, hvor en quarterback står 5-7 yards bag centeren før snappet. Shotgun-formationen giver quarterbacken længere tid til at kigge ned ad banen og læse forsvaret, inden presset når til ham.

Snap

Den handling, hvor en center afleverer bolden bagud mellem benene og sætter spillet i gang.

Tight End

En offensiv spiller, som er en blanding af receiver og offensiv linjemand. Tight end’en stiller op ved siden af enten den højre eller venstre tackle.

Touchback

En situation, hvor bolden fløjtes død bag et holds egen goalline, ofte efter et kickoff, punt, interception eller en fumble. Herefter placerer bolden på holdets 20-yardlinje.

Touchdown

En scoring, som giver seks point. En touchdown scores, når en spiller, der er i boldbesiddelse, krydser goalline eller griber en bold i endzone.

Two minute warning

En timeout kaldt af dommerne, når der kun er to minutter tilbage i hver halvleg. Det er meget amerikansk, men det giver det jagtende hold en ekstra mulighed for at stoppe tiden.

Two point conversion

Et spil, som et hold kan prøve i stedet for et ekstrapoint efter en touchdown. Her går holdet efter to point ved på et forsøg at løbe eller at kaste bolden i endzone fra treyardlinjen.

Ordbogen er udarbejdet i samarbejde med outlet.dk