Amerikansk fodbold

NFL-dansker har fået glæden tilbage

Hjalte Froholdt har genfundet glæden ved arbejdet som offensive lineman i verdens hårdeste football-liga og har fået hjælp fra en mentaltræner.

Du kan se amerikansk fodbold fra NFL på TV 2 PLAY.

Fredagens træning og den efterfølgende pressekonference er overstået for spillerne i NFL-klubben Cleveland Browns.

Om lidt sætter de sig i flyet til Charlotte i North Carolina, hvor de spiller sæsonens første kamp mod Carolina Panthers søndag aften dansk tid.

Inden turen går mod lufthavnen har danske Hjalte Froholdt dog sagt ja til at lave et kort interview med TV 2 SPORT.

Og ja bevares, han er nok heller ikke den spiller, der har været mest rift om blandt den fremmødte presse, hvor stjerner som Nick Chubb, Amari Cooper og Myles Garrett som regel løber med opmærksomheden.

Men for den danske sportspresse er Hjalte Froholdt noget særligt. Som den blot anden dansker nogensinde blev han i 2019 draftet til NFL, og i år tegner til at blive hans hidtil bedste i verdens hårdeste football-liga.

- Jeg går ind med den mentalitet, at hvad end muligheden er, hvor mange snaps jeg end får, lige meget hvilken position jeg kommer til at spille, så skal jeg få det meste ud af det, lyder det med et smil i øjet og en passion i stemmen hos Hjalte Froholdt, der ikke ligefrem har haft en nem NFL-karriere.

Jeg fik mange flere snaps, end jeg forventede

Hjalte Froholdt

En hård start

Froholdt leverede så i øjenfaldende præstationer for collegeholdet Arkansas Razorbacks, at han i 2019 slap igennem nåleøjet i NFL-draften, hvor de 32 klubber over syv runder vælger og vrager mellem de bedste collegespillere i USA.

I fjerde runde – som den 118. af de 254 spillere - blev han endda valgt af et af de største hold gennem tiderne, New England Patriots, der året forinden havde vundet sin sjette Super Bowl-sejr med superstjernen Tom Brady som quarterback.

Det så lovende ud for den danske guard, som fik spilletid i de såkaldte preseason-kampe, lige indtil han i den fjerde og sidste blev ramt af en skade. Den holdt ham ude hele sæsonen, og selvom han året efter fik sin officielle debut for Patriots, blev han smidt på porten halvvejs igennem sæsonen.

Herefter blev han samlet op af Houston Texans, men her stak en positiv coronatest en kæp i hjulet for ambitionerne om spilletid, og han indgik ikke i Texans' 53-mands trup for 2021-sæsonen.

Så meldte Cleveland Browns sig på banen, og her fik Froholdt i løbet at sæsonen sporadiske indhop på special teams, hvor han skulle beskytte kickeren, når der skulle sparkes ekstra point.

Fået glæden tilbage

Hvert NFL-hold må registrere 53-spillere til kamptruppen, og efter en lang og hård træningslejr lykkedes det i efteråret Hjalte Froholdt at spille sig ind i varmen blandt de udvalgte i Cleveland Browns.

I de tre preseason-kampe har han tilmed fået masser af spilletid – helt præcist 146 plays har han været inde på, og i den sidste kamp mod Chicago Bears, var danskeren den offensive linjemand, der fik mest tid på banen. Og med sådan en optakt til den nye sæson har humøret fået et nyk op ad hos den tidligere Svendborg Admirals-spiller.

- Jeg fik mange flere snaps, end jeg forventede. Men så må jeg jo bare tage den mulighed, jeg har fået og være taknemmelig for at være derude. Det har bragt mig utroligt meget glæde tilbage i spillet, og det har egentlig bare været et fedt flow at komme tilbage ind i, lyder det fra danskeren.

Det er ikke ens betydende med, at Hjalte Froholdt er tiltænkt en plads i startopstillingen – for det er han ikke. På klubbens officielle depth chart, hvor der for hver position angives, hvem der er første- og andetvalget, er den danske guard andetvalget på positionen right guard.

Men skader blandt de øvrige spillere på den offensive linje, samt det faktum, at Hjalte Froholdt både kan spille left guard, right guard og center, betyder, at han kan øjne spilletid i den kommende sæson.

- Det har været hårdt at komme ind i en camp med så mange spillere på indersiden (guard og center-positionen, red.), men det har egentlig også bare været fantastisk for mig, fordi det har bare presset mig. Så jeg er bare blevet meget, meget bedre af det. Så det er jeg sgu egentlig bare glad for og taknemmelig for, siger Hjalte Froholdt.

Jeg er bare pisseklar til at komme ind, hvis jeg får muligheden

Hjalte Froholdt om arbejdet med en mentaltræner

Arbejdet med mentaltræner

At skulle kæmpe om de yderlige mandater i NFL kan dog være et stressende liv, hvor man aldrig rigtigt ved, om man er købt eller solgt, og fra den ene dag til den anden kan han atter ryge ud i kulden. Derfor har Hjalte Froholdt indledt et samarbejde med en dansk mentaltræner, der hjælpe med at holde fokus de rigtige steder.

- En stor ting, som vi arbejder meget på, er at komme væk fra det, jeg ikke selv kan kontrollere. Jeg kan ikke selv kontrollere, hvem der bliver cuttet, jeg kan ikke kontrollere spilletid, alle de her ting. Så det er bare at komme ud hver dag og bare bevise, at jeg kan være en person, som de kan stole på.

- Det er meget let i denne her profession at tænke på alle mulige eksterne ting, der kan ske. Og det kan helt klart også have en stor effekt på ens performance, for man bliver ikke bare fysisk træt, men også træt i hovedet, hvis man bliver ved med at tænke på alle de her ting.

- Så vi har fokuseret utroligt meget på bare at tage én dag ad gangen og tænke, hvad er det, jeg kan gøre i dag, for at jeg kan blive en bedre spiller. Og det er en lang rejse. I år er ikke sidste år, der er en lang rejse endnu, og al min forberedelse har bare fungeret rigtig godt.

- Pisseklar, hvis jeg får muligheden

Søndag aften klokken 19:00 dansk tid spiller Cleveland Browns sin første kamp i 2022-sæsonen mod Carolina Panthers. Med en succesfuld preseason bag sig håber den rødhårede og (-skæggede) dansker selvsagt på masser af spilletid i den kommende sæson.

Klar, det er han i hvert fald.

- Jeg føler, jeg er i en god position til at jeg, hvis jeg får muligheden, er klar til at få en masse succes. Jeg siger det samme igen og igen. Jeg er bare pisseklar til at komme ind, hvis jeg får muligheden.