Amerikansk fodbold

Nøj, hvor er jeg glad for den beslutning

Tom Brady er stadig en del af NFL, og jeg er vild med det.

Af Jesper Elming, NFL-ekspert på TV 2 SPORT

Hvert år glæder jeg mig helt sindssygt til september. For på det tidspunkt har jeg ikke fået mit NFL-fix i syv måneder. Ligaen ligger simpelthen stille fra Super Bowl i februar og frem til sæsonstart i begyndelsen af september.

Syv måneder uden football. Det burde være forbudt.

Men nu er NFL tilbage, og NFL er tilbage på TV 2. Vi viser mere football end nogensinde før, og Jimmy Bøjgaard spiser flere popcorn end nogensinde før. Så alt er, som det skal være på Kvægtorvet. Da Jimmy og jeg sidst sad på Kvægtorvet og kommenterede football, var Tom Brady ligaens store stjerne. Det er han minsandten stadigvæk, selvom det er så mange år siden.

Og lige præcis Tom Brady… ja, jeg kan lige så godt være ærlig… jeg har et kæmpe mancrush på ham!

Knægten fra Californien, der voksede op som San Francisco 49ers-fan og ikke mindst fan af datidens superstjerne-quarterback Joe Montana. Tom ville være Joe Montana, og Tom ville spille for 49ers. Punktum. Men vejen til storhed i NFL har været alt anden end på cruise control for den nu 45-årige Tom Brady.

Rasede ud med baseballbat

Først stod han i skyggen af andre quarterbacks på sit college-hold, Michigan Wolverines (læserinfo: De spiller på USA's største stadion med plads til 107.000 tilskuere). Da han så endelig fik chancen for at starte, så ville hans head coach gerne bytte mellem ham og en anden quarterback under kampene. Tom Brady følte aldrig, at han fik 100 procent opbakning af sin træner, men han var ikke selv i tvivl om sit enorme talent.

Da det blev tid til draften, var han overbevist om, at han ville blive valgt højt. Og måske endda af yndlingsholdet San Francisco 49ers. Tiden gik, og Toms navn blev ikke kaldt op. Selv 49ers sprang ham over. Og ikke nok med det: De valgte faktisk en quarterback i tredje runde ved navn Giovanni Carmazzi (læserinfo: Carmazzi var på 49ers-holdet i to sæsoner, men han spillede aldrig en down for dem i regular season eller for den sags skyld for andre NFL-hold).

Det var først på draftens tredje dag, at Brady blev ringet op. Inden da var han blevet så frustreret, at han havde forladt familiens hus med et baseballbat i hånden… han skulle ud og afreagere. I 6. runde med valg nummer 199 valgte New England Patriots Tom Brady. And the rest is history.

Hans store gennembrud kom året efter, da holdets superstjerne-quarterback Drew Bledsoe blev skadet i spilleuge 3. Brady kom ind og så sig aldrig tilbage. Selv da Bledsoe blev skadesfri, ja, der valgte head coach Bill Belichick at fortsætte med Brady som quarterback, fordi han var brandvarm. Brady førte Patritos til Super Bowl-sejr over Rams.

Siden blev det til fem Super Bowl sejre mere som Patriots’ quarterback, og da ægteskabet mellem ham og coach Belichick ikke gik længere, og de måtte skilles, så fik Brady det sidste ord. Han skrev under med Tampa Bay Buccaneers, og gudhjælpemig om han ikke fik gjort et middelmådigt hold til Super Bowl-vinder allerede i sit første år i klubben.

Comeback Tom

Udover et hav af NFL-rekorder er det også helt vanvittigt, at Brady kan blive ved på det niveau, nu hvor han har rundet de 45 år. Det er helt uhørt, at en quarterback spiller så længe. Brady har fået sin del af tæsk gennem årene, men han rejser sig bare op og spiller videre. Og så er der noget helt særligt, jeg vil fremhæve ved ham:

Han giver aldrig op. Som i ALDRIG!

Det beviser hans (og Patriots’) vanvidscomeback i Super Bowl 51 (i 2017) mod Atlanta Falcons, da Patriots var nede med hele 28-3 i slutningen af 3. quarter. Selvom de mest hardcore Patriots-fans havde opgivet håbet for længst, så sad Brady på bænken med sit faste, fokuserede blik og blot ventede på at komme på banen igen. Hans rolige attitude og nærmest naive tro på, at "vi vinder den her kamp" smittede af på holdkammeraterne, og Patriots vandt kampen i overtid i en af de mest vanvittige kampe, jeg kan mindes at have set. Klokken nærmede sig 5 om morgenen i Danmark, og jeg tror, at jeg sad på kanten af sofaen hele fjerde quarter inklusiv overtime. Det var Tom Brady på toppen af sin karriere, og hvor han viste hele ligaen, at du aldrig kan vide dig sikker selv med den største føring.

Og Brady var ufattelig tæt på at gentage et umuligt comeback tilbage i slutspillet i januar i år. Her var Buccaneers bagud med 27-3 mod Los Angeles Rams, og der var mange Rams-spillere og fans, der håbede, at Brady var nede i sækken. Men alle vidste også, at det netop VAR Brady, der stod på den anden side, og intet som sagt var ovre, når han var quarterbacken. Og minsandten om ikke Brady gik i gang med et af sine monster-comebacks. Med 42 sekunder igen af kampen udlignede Buccaneers til 27-27. Brady havde gjort sit stykke af arbejdet – nu skulle forsvaret bare holde stand, så kampen kunne gå i overtid. Men her hev Rams en sidste vidunder-angrebsserie op af hatten, og de vandt i de døende sekunder af kampen på et field goal. Game over, Buccaneers. Game over, Brady.

Og så gik alle medier i USA i selvsving med at spekulere: Var det Bradys sidste kamp? Kommer han tilbage? Svaret faldt kort efter: Tom Brady havde besluttet sig. Han var nu gået på football-pension.

Men… Brady brød sig tydeligvis ikke om at være på pension særligt længe, for 40 dage efter, han havde stillet de spillemæssige træsko, valgte Comeback Tom at lave endnu et comeback… han var slet ikke færdig med at spille om søndagen. Og nøj, hvor er jeg glad for den beslutning. Jeg elsker at se ham spille. Og jeg glæder mig til at kommentere kampen mellem New Orleans Saints og Bradys Tampa Bay Buccaneers på søndag kl. 19.00. Jeg håber, vi ses!

På falderebet

Tre ting, jeg synes…

  • Jeg synes, at Dwayne 'The Rock' Johnson skulle blive hjemme og lade være med at komme ud og lege publikumsopvarmer og samtidig flexe sine enorme biceps, som det var tilfældet til det store kickoff-show, da NFL åbnede sæsonen forrige torsdag. 'The Rock' var sat ind som en ”Let’s get ready to rumble”- agtig type. Lad nu det wrestler-hurlumhej blive i wrestling. Det hører ikke hjemme i football. Han gjorde det også til Super Bowl. Totalt malplaceret.
  • Jeg synes, det er alt for tidligt at gå i panik, hvis du er Packers-fan. Ja, Packers fik alvorlige bøllebank af Vikings i søndags (nøj, jeg nød at skrive den sætning), men husk på, at Packers også begyndte sæsonen sidste år med at tabe stort. Rent faktisk så er Packers’ målscore for de to åbningskampe i 2021 og 2022 på 10-62. Som Aaron Rodgers ville have sagt: ”R-E-L-A-X”.
  • Jeg synes, at det er meget sjovt – for nu lige at blive ved Tom Brady – at han har spillet fire gange mod New Orleans Saints i regular season, mens han har været Buccaneers quarterback. Han er 0-4. Saints gav tilmed Buccaneers et æg sidste år. Forrige år spillede de to hold også mod hinanden i slutspillet… der vandt Tom Brady. Selvfølgelig.

Super Bowl

Mit Super Bowl-bud inden spilleuge 2:

Buffalo Bills vs. Green Bay Packers