Amerikansk fodbold

Alvorlig hovedskade i NFL får debatten til at rase

Quarterbacken Tua Tagovailoa udgik med en slem hovedskade natten til fredag. Og det får nu flere til at efterlyse forandringer.

- Der er én ting, vi kan blive enige om. Tua Tagovailoa havde intet at gøre på banen. Hverken i anden halvleg i søndags eller i første halvleg natten til fredag. Derefter bliver det mere kompliceret.

Sådan lyder det fra Paul Newberry, der har arbejdet for nyhedsbureauet AP i 38 år og dækker NFL tæt, i en klumme. Og det indkapsler meget godt den store debat omkring hovedskader, der lige nu foregår i NFL.

Tagovailoa blev svigtet af Miami Dolphins, NFL og spillernes forbund. Og han svigtede endda sig selv

Safid Deen, skribent for USA Today

For skal en spiller, der få dage forinden havde slået hovedet hårdt, holdes fra banen, selvom han ikke viser umiddelbare symptomer på hovedskader?

Det er det spørgsmål, de stiller sig selv i NFL i disse dage. Det sker efter, at quarterbacken for Miami Dolphins Tua Tagovailoa torsdag slog hovedet hårdt i græsset, da han blev tacklet, og han vraltede noget rundt, da han forsøgte at komme på benene igen. Han blev taget af banen og blev undersøgt for en hjernerystelse. Lægerne fandt dog ingenting, og han kom tilbage.

Natten til fredag dansk tid slog Tagovailoa så hovedet igen. Denne gang mod Cincinnati Bengals. Quarterbacken blev liggende stille på græsset, mens han havde sine hænder og fingre, der var i en form for kramper, foran sit ansigt.

24-årige Tagovailoa forlod banen på en båre. Heldigvis meldte han selv ud sent fredag aften, at han efter omstændigheder havde det godt.

- Jeg har det meget bedre og er fokuseret på genoptræningen, så jeg kan komme tilbage på banen med mine holdkammerater, skriver han på Twitter.

- Jeg vil gerne takke alle for deres støtte siden kampen i nat (natten til fredag dansk tid, red.). Det var hårdt ikke at kunne slutte kampen og være der for mine holdkammerater. Men jeg er taknemmelig for den støtte og omsorg, jeg har fået fra Dolphins, mine familie og venner - og alle de folk, der har rakt ud til mig.

Alle kunne have gjort det bedre

De to episoder lagt sammen har fået flere til at rejse det spørgsmål, om Tua Tagovailoa blev undersøgt godt nok i søndags, og om han overhovedet skulle have været på banen igen, selvom der ikke var symptomer på skader.

- Der er ikke nogen lette svar, når det kommer til at beskytte spillerne, som frivilligt tager del i en voldelig sport. Det er umuligt at udelukke risikoen for katastrofale skader, mener Paul Newberry.

- Men NFL kunne helt sikkert gøre mere. Det samme kunne holdene. Og spillernes forening - og spillerne selv, fordi de ofte er deres egen største fjende, når det kommer til deres sundhed og velfærd.

Samme melding har skribenten Safid Deen, der dækker NFL for USA Today. Quarterbacken skulle ikke have haft lov til at spille.

- Ikke efter at han snublede i et forsøg på at rejse sig fra et slag i baghovedet søndag. Og især ikke når man ser på det, der udspillede sig torsdag aften. Ingen kunne have forudset, at Tagovailoa ville få endnu et slag til hovedet fire dage efter, han fik et slag første gang. Men muligheden for, at det kunne ske igen, blev ikke afmålt godt nok, skriver Deen i USA Today.

- Tagovailoa blev svigtet af Miami Dolphins, NFL og spillernes forbund. Og han svigtede endda sig selv - eller måske var fortællingen omkring ham og hans unge karriere med til at skubbe ham til grænsen.

Viste ingen tegn på skader

Spillerforeningen for NFL-spillerne sagde søndag, at de ville iværksætte en stor undersøgelse af protokollen for hjernerystelser efter Miamis kamp mod Buffalo Bills natten til fredag. Onsdag bekræftede NFL-organisationen, at undersøgelsen var i gang, men at den viste, at alle protokoller var blevet overholdt.

Mike McDaniel, der er cheftræner for Miami Dolphins, kan ikke sige noget om, hvornår han kan have sin quarterback tilbage. Han fokuserer kun på, at han har det godt.

Jeg ville ikke kunne leve med mig selv, hvis jeg satte ham på banen for tidligt

Mike McDaniel, cheftræner for Miami Dolphins

Han fortæller dog, at der efter torsdagens kamp ingen indikationer var på, at Tagovailoa skulle have fået en slem hovedskade.

- I kampen mod Bills blev han undersøgt for hjernerystelser med det samme. Han blev undersøgt og fik grønt lys af flere lag af medicinsk personale. De clearede ham alle, siger cheftræneren ifølge NFL.com.

- Jeg er træner for spillernes skyld, og det tager jeg meget seriøst. Men det eneste, der ville forhindre mig i at putte ham på banen, var, hvis der var en lægefaglig, der satte sig imod. Jeg havde ingen bekymringer. Jeg talte med ham i dagene mellem søndag og torsdag, og der var ingen tegn overhovedet på hovedskader.

- Hvis der havde været noget med hans hoved, ville jeg ikke kunne leve med mig selv, hvis jeg satte ham på banen for tidligt, siger McDaniel.

Dr. Allen Sills, der er chef for NFL's læger, fortæller, at quarterbacken blev evalueret for en hjernerystelse igennem hele ugen og helt op til kampen. Og der var ingen tegn på hovedtraumer. Dog skriver ESPN lørdag aften, at den hovedtraume-konsulent, der evaluerede Tagovailoa efter søndagens kamp, er blevet fyret, da han laverede "flere fejl" i sin evaluering.