Amerikansk fodbold

Et grimt syn. NFL er nødt til at gøre noget nu

NFL kan sætte sin enorme opbakning over styr, hvis man ikke gør mere, når der opstår hovedskader.

”7, 8, 9…”

Der når ikke at blive talt til 10, så NFL bliver ikke knockoutet. Men der er ingen tvivl om, at den pengestærke organisation har været aldeles groggy den seneste uges tid efter en tur i kanvassen.

Sagen er den, at NFL har set aldeles skidt ud i sagen om skaden til Miami Dolphins’ quarterback Tua Tagovailoa, der fik en slem hjernerystelse i sidste spillerunde. Problemet er nemlig, at Tagovailoa formentlig havde pådraget sig en hjernerystelse i kampen blot fire dage tidligere, som NFL ikke var opmærksom på.

Først lidt forhistorie.

Miami Dolphins spiller en vigtig topkamp mod Buffalo Bills tilbage i spilleuge 3. Dolphins har set virkelig gode ud i sæsonens første kampe, og quarterback Tua Tagovailoa har været flyvende. Det lader til at være nye tider i Miami, og stemningen er elektrisk omkring holdet. Men på et bestemt spil i kampen bliver Tagovailoa tacklet, efter han har kastet bolden. Tacklingen i sig selv er ikke så voldsom, men han slår hovedet hårdt ned i underlaget.

At fyre en sagesløs, uvildig læge er ikke løsningen – eller nok

Hvis man som spiller i amerikansk fodbold bider i græsset og bliver liggende efter en tackling, skal man have en pause på sidelinjen i minimum ét spil. Og det ved Tagovailoa. Så han skynder sig at rejse sig op. Han vil hurtigt tilbage til holdkammeraterne og sætte næste spil i gang. Han når lige at ryste på hovedet, og så kollapser benene under ham. Hvis det ikke havde været for to af hans holdkammerater, der var hurtige til at gribe ham, var quarterbacken faldet til jorden. Herefter bliver Tagovailoa eskorteret til sidelinjen og undersøgt.

Og her opstår første problem. For ved hver NFL-kamp er der er en uvildig læge til stede, hvis eneste job det er at holde øje med hovedskader. Angiveligt bliver Tagovailoa undersøgt af denne samt en fra Dolphins’ stab. Og til de flestes forbløffelse bliver Tagovailoa sendt tilbage på banen i 2. halvleg. Det hed sig, at Tagovailoa havde en rygskade og bestemt ikke en hovedskade.

Dolphins vinder kampen. Alle er glade.

Vi spoler filmen fire dage yderligere frem. I spilleuge 4 spiller Dolphins nu mod Cincinnati. Tagovailoa får igen en tackling, hvor hans hoved rammer hårdt ned i jorden. Og denne gang er den helt gal. Quarterbacken bliver liggende på jorden, og hans fingre peger i alle mulige retninger. Et grimt syn, og så skulle der pludselig vaskes hænder ved NFL-håndvasken.

Quarterbacken blev fragtet af banen på en båre. Video: TV 2 SPORT

For hvem i alverden havde givet ham lov til at spille?

Var han blevet clearet fra NFL’s 'Concussion Protocol'?

Og hvem var den læge, der havde tilset ham i spilleuge 3? Hvordan kunne han dog have givet grønt lys?

Den uvildige læge, der tilså Tagovailoa i kampen mod Buffalo, blev lynhurtigt fyret. Han skulle angiveligt have ”udvist vrede under interview-processen”.

Skulle NFL i virkeligheden blot finde en syndebuk?

En af grundene til, at NFL er blevet så opmærksom på hjernerystelser og konsekvenserne af dem, er blandt andet på grund af Chris Nowinskis slidsomme arbejde. Hjerneforskeren fra Harvard udgav i 2006 bogen 'Head Games: Football’s Concussion Crisis', der sendte chokbølger igennem ligaen. Bogen dykkede ned i langtidseffekterne af de hovedskader, som tidligere professionelle atleter havde pådraget sig – heriblandt flere NFL-spillere. Pludselig indså NFL, at her kunne ligaen blive stillet over for et massivt erstatningskrav. Nowinski foranledigede efterfølgende et kæmpe arbejde med at få afdøde spilleres hjerner undersøgt, hvis de havde haft gentagne hjernerystelser, mens de spillede i NFL. I dag leder han 'Concussion Legacy Foundation', hvis formål er at højne opmærksomheden på hovedskader i sport og at højne sikkerheden i især kontaktsportsgrene.

I podcasten 'The business of Sport' udtalte Chris Nowinski sig for nylig om Tagovailoa-dramaet, og Nowinski lagde ikke fingre i mellem.

- Jeg havde overhovedet ikke regnet med, at han kom tilbage i kampen mod Buffalo Bills. Han viste fem alvorlige tegn på hjernerystelse. Jeg blev sur, fordi de - ikke bare satte ham ind igen - men samtidig postulerede, at det ikke var en hovedskade, men at han var blevet rygskadet.

Nowinski gik så langt som endda at kalde det ”bullshit”, at Dolphins satte ham ind igen. Nowinski er selv tidligere professionel wrestler og har selv oplevet hjernerystelser igennem sin sport. Han blev chokeret, da han fandt ud af, at Dolphins startede med Tagovailoa mod Cincinnati Bengals blot fire dage efter kampen mod Bills.

- Det er et kæmpe tilbageskridt i kampen mod at mindske hjernerystelser i sporten. Husk på, at du kan dø ved at få en ny hjernerystelse, når det kun er fire dage siden, at du fik din første hjernerystelse.

Nowinskis ord lyder voldsomme og næsten overdrevne, men han er en af de fremmeste på sit felt og har lavet årevis af research inden for området.

NFL er nødt til at gøre noget nu.

De risikerer, at opbakningen til ligaen vil smuldre, hvis ikke de viser handlekraft og laver nye tiltag. At fyre en sagesløs, uvildig læge er ikke løsningen – eller nok. Hvis ikke NFL skal blive knockoutet, er de nødt til at undgå scener, som vi har været vidner til med Tua Tagovailoa.

Tre ting, jeg synes

  • Jeg synes, at Josh Allen og Lamar Jackson løber bolden for meget selv. Det handler ikke om, at jeg synes, de kører ego-stil. Det handler simpelthen om, at jeg er bange for, de bliver skadet, fordi de får for mange hits. Vi har gennem tiden set så mange quarterbacks, der får et ordentligt skrald, når de har løbet med bolden. Allen og Jackson gør det mange gange i hver kamp, og jeg håber virkelig, de kan holde til det. De to er nogle af ligaens bedste spillere og nogle fremragende ambassadører for sporten. Men … pas nu på jer selv!
  • Jeg synes, det er megafedt, at Packers endelig kommer til London. De er det eneste hold, der ikke har spillet i London endnu. Dermed har alle 32 hold så været forbi Wembley, Twickenham eller Tottenham Hotspur Stadium. Der er rotationsordning nu, så fremadrettet vil holdene hvert ottende år havde en hjemmekamp i England.
  • Jeg synes, det var fedt, at Rams’ Bobby Wagner tacklede en fan, der havde forvildet sig ned på banen. Fanen, eller fjolset, havde ikke noget som helst ærinde på banen ud over at forstyrre football-kampen. Det gad Wagner ikke se på, og BUM, så røg bane-løberen i gulvet. Nu har skovlen sagsøgt Wagner. Suk … only in America.

Mit Super Bowl-bud inden spilleuge 5:

Buffalo Bills lavede et monster-comeback mod Ravens. Packers hang på med neglene. Eagles lurer i kulissen, men indtil videre hedder mit bud stadig:

Buffalo Bills – Green Bay Packers.