Kendelser forarger og bekymrer eksperter

Det er tæt på umuligt at spille forsvar, hvis reglerne håndhæves, som de blev det i to af femte spillerundes kampe, mener Jesper Elming.

Femte spillerunde i NFL bød på dommerkendelser – to af slagsen – som har skabt forargelse og bekymring hos NFL-fans og -eksperter.

Roughing the passer-kaldene på Tom Brady søndag og Derek Carr natten til tirsdag har tændt op for debatten om overbeskyttelsen af quarterbacks. Og fælles for debatten er, at eksperterne er enige: Det er allerede kammet over.

- Jeg er ikke sikker på, at jeg har set noget lignende, skriver Scott Pioli, ekspert på NFL Network & CBS.

- Det må være den værste roughing the passer-kendelse, jeg nogensinde har set. Pinligt dårligt kald. Falcons blev snydt, skriver ESPN-ekspert Field Yates.

- Det var en forfærdelig kendelse. De er nødt til at beskytte spillerne inklusive quarterbacks, men Jarret gjorde intet galt, skriver Tony Dungy, Super Bowl-vindende head coach.

Elming ærgrer sig

Samme holdning gør sig gældende ved episoden fra Monday Night Football-kampen mellem Las Vegas Raiders og Kansas City Chiefs, hvor Derek Carr bliver tacklet af Chris Jones, som bliver straffet for roughing the passer.

Det er jo helt ude i skoven

Jesper Elming, NFL-ekspert på TV 2 SPORT

TV 2 SPORTs NFL-ekspert Jesper Elming stemmer i, ryster på hovedet og sukker over kendelserne. Her tager han udgangspunkt i sacket på Brady.

- Hvis Grady Jarrett ikke må tackle Tom Brady på den måde, bliver det umuligt at spille forsvar. Det gør det virkelig frustrerende for forsvarsspilleren, der bliver i tvivl om, hvad han skal gøre, når han endelig når frem til quarterbacken.

Sacket på Brady kom på et yderst afgørende tidspunkt i kampen og gav Atlanta muligheden for at fuldende et stort comeback. Lige indtil kampens dommer, Jerome Boger, reelt slukkede for det håb.

Da han annoncerede kendelsen, klippede producerne over på Atlanta-head coach Arthur Smith, der ikke kunne tro beslutningen. En meget rammende reaktion, som Elming også lagde mærke til.

- Han kan simpelthen ikke tro sine egne øjne. De er nede med én scoring, hans bedste forsvarsspiller har lige lavet et suverænt spil på Tom Brady, og så bliver de gudhjælpemig straffet for det. Han tror ikke sine egne ører. Hvordan i alverden kan der på en perfekt udført tackling blive kastet en gul klud? Det er jo helt ude i skoven.

Dommere forklarer og forsvarer sig

Selvom negative ord har klæbet sig til kendelserne, har dommere fra de to omtalte kampe senere forsvaret kendelserne.

- Det, jeg så, var forsvarsspilleren, der greb fat i quarterbacken og sendte ham unødvendigt hårdt til jorden, begrunder Jerome Boger kendelsen i søndagens kamp mellem Atlanta og Tampa Bay.

Natten til tirsdag kom der en nærmest tro kopi af søndagens kontroversielle kendelse på Brady. Denne gang var det Chris Jones, der sackede Derek Carr. Video: TV 2 Sport

Natten til tirsdag så Carl Cheffers en stor forsvarsspiller, der landede med sin fulde kropsvægt på Derek Carr.

- Quarterbacken er ifølge reglerne beskyttet fra at blive tacklet med fuld kropsvægt, siger han blandt andet i et statement.

Og både Boger og Cheffers har ret i, at det er det, der står i reglerne, der er lavet for at beskytte quarterbacken.

Quarterbacks er spillets guld

Derfor overrasker dommernes ord heller ikke Jesper Elming, der har fulgt sporten længe, og som gradvist har kunnet observere, at NFL har skruet op for quarterbacks – og generelt offensive spilleres – sikkerhedsniveau.

- Quarterbacks er spillets guld. Det er dem, der er reklamesøjlen udadtil og dem, de sælger sporten på. Problemet med det er, at NFL beskytter dem unødvendigt meget. Det er et kæmpestort problem, at publikum, seere og ikke mindst spillere og trænere ikke selv kan forstå, hvad de kigger på.

Han mener således ikke, at det er dommerne, der er problemet, så længe de følger reglerne, NFL beder dem om at håndhæve.

Amerikansk ekspert kræver handling

Netop det argument får Troy Aikman, NFL-ekspert på ESPN, til at efterlyse handling oppefra.

Han kommenterede kampen mellem Las Vegas og Kansas City, hvor førstnævntes quarterback Derek Carr blev reddet af dommernes kendelse.

- Jeg synes, det er dårlig dømt. Det her er bare for meget. Mit håb er, at NFL-komitéen kigger på det her og holder et møde, siger Aikman.

NFL-sæsonen er kun fem runder gammel, og der har allerede været flere kendelser som disse, og det kommer til at ligge i baghovedet hver gang, Jesper Elming ser eller skal kommentere en NFL-kamp.

Sidder du og frygter lidt for, hvornår det sker igen?

- Ja, det gør jeg. Selvfølgelig gør jeg det. Ud fra en seers, tidligere spillers, tidligere træners synspunkt sidder man og tænker: "Det der er lige efter bogen. Han gør det perfekt dér" – og så kommer der et flag, og så tænker folk "hvad? Hvorfor gør der det?"