Amerikansk fodbold

Fire europæiske NFL-hold? Nej, stop nu

TV 2 SPORTs NFL-ekspert Jesper Elming sætter i denne uges klumme fokus på snakken om mulige europæiske NFL-hold.

Jeg skal da lige love for, at NFL’s commissioner, Roger Goodell, var på charmeoffensiv i London i weekenden. Her ytrede han den helt store kærlighedserklæring til briterne.”Der er ingen tvivl om, at London kan facilitere… ikke bare ét hold, men to hold. Det mener jeg virkelig”, fortalte en meget optimistisk Roger Goodell.

Lige lidt baggrundshistorie først: NFL valgte tilbage i 2007 at flytte en kamp i den regulære sæson til London frem for at spille kampen i USA. Faktisk en vild nok handling i sig selv.

Prøv at forestille dig, hvis man rykkede Champions League-kvartfinalen mellem Manchester City og Bayern München til New York, fordi UEFA gerne ville udbrede soccer til amerikanere … og dermed score flere penge på bundlinjen. De to hold skulle så tilbage til Europa og spille deres respektive turneringer ugen efter. Det ville ikke ske, vel?!

Så vil vi snart se yderligere fire hold i Kina anført af Peking Mighty Ducks og Shanghai Knights. Nej, stop nu

Jesper Elming

Undersøger muligheden for fire europæiske hold

Ikke desto mindre var det, hvad NFL gjorde med Miami Dolphins og New York Giants tilbage i 2007. I løbet af de 15 år har NFL nu spillet 35 kampe i London, og hver gang har der været udsolgt – senest i weekenden, hvor 61.000 tilskuere så Green Bay Packers spille imod New York Giants.

Og de 35 udsolgte kampe har nu fået Goodell til at gå all in på idéen om football i – ja, ikke bare London, men i hele Europa.

- Vi undersøger, om der kunne være flere steder i Europa, der kunne have et NFL-hold. For det ville være nemmere med en division.

Sagt med andre ord så skulle der være fire NFL-hold (!), der har til huse i Europa, så de kunne fylde deres egen division ud. Hvad … seriøst?!

Big business

Nu skal vi ikke glemme, hvad Goodells arbejdsopgave er. Han er sat på posten som NFL’s øverste chef med det ene formål at maksimere de 32 holds indtægter. Det er hans mål numbero uno at skaffe flest dollars til ejerne.

Tilbage i 2010 kom han med noget af en kæk udmelding. I 2027 skulle NFL omsætte for 25 milliarder dollars. Tilbage i 2010 omsatte NFL ”kun” for 8 milliarder dollars, men tallet er gået stødt op siden, og i 2021 var omsætningen røget op i svimlende 18 milliarder dollars. Men … nu skal der mere til.

For at nå det magiske nummer – altså 25 milliarder dollars – skal NFL udvide sig på den globale bane. Goodell skal udvide NFL’s markeder, og det er derfor, at han snakker så varmt for, at NFL skal have – ikke bare én, men flere franchises i London, og endda en hel division i Europa.

Men der er jeg bare nødt til at sige: ”Is på, Roger”.

Miami Dolphins’ stjernereceiver Tyreek Hill blev i sidste uge spurgt, hvorfor han valgte at skrive under med Dolphins frem for New York Jets. Hans korte svar var blot: ”statsskatten”. Med andre ord er skatten så meget højere i New York-området, at Hill af økonomiske årsager valgte at skrive under med Dolphins i stedet for Jets. Så der er no way, at NFL-spillerne vil gå med til at flytte til Europa, hvis de skal betale europæisk skat i stedet for amerikansk skat.

Så fire hold i Europa er helt gakke-lak … så skal NFL jo skifte navn til World League. Og så vil vi snart se yderligere fire hold i Kina anført af Peking Mighty Ducks og Shanghai Knights. Nej, stop nu.

NFL hører hjemme i USA, og sådan skal det forblive. Fint nok at de kommer herover og vil spille kampe i England og i Tyskland, men lad nu være med at få storhedsvanvid i jeres forsøg på at maksimere bankkontoen, inden I går på pension.

På falderebet: Jeg synes ...

Jeg synes, det er for fedt, at de to Super Bowl-deltagere, Rams og Bengals, er 4-6 efter spilleuge 5. Giants og Jets er til gengæld 7-3. Hvorfor jeg synes, det er fedt? Fordi det er det her, vi elsker ved NFL: at sæsonen er fuldstændig uforudsigelig.

Jeg synes, det er for vildt at tænke på, at Giants inden for den første måned af sæsonen har slået både Tennessee og Green Bay. Med andre ord har de slået de to hold, der sidste år var rangeret nr. 1 i AFC og NFC ved indgangen til slutspillet tilbage i januar. Og Giants’ sejre er begge kommet på udebane.

Jeg synes, det er fedt at se Cooper Rush fra Dallas Cowboys have så stor succes i NFL. Han blev aldrig draftet i sin tid, og nu har han vundet alle de kampe, han har startet. En kamp sidste sæson og alle fire i år. Måske kommer der alligevel et quarterback-kontrovers i Dallas, selvom head coach Mike McCarthy har været ude at sige det modsatte.

Mit Super Bowl-bud inden spilleuge 6

Nu går den ikke længere. Green Bay Packers er detroniseret efter deres ringe anden halvleg i London. Den eneste rigtige bejler i NFC er Philadelphia Eagles, som er NFL’s eneste ubesejrede hold.

AFC-halvdelen bliver stadig repræsentereret af Buffalo Bills efter endnu en stærk kamp. Dermed lyder mit bud (tallet i parentes angiver, hvor mange uger det pågældende hold har været mit Super Bowl-valg):

Buffalo Bills (5) – Philadelphia Eagles (NY)