Amerikansk fodbold

Chokbølger igennem NFL

NFL-ekspert Jesper Elming zoomer ind på Indianapolis Colts.

Jeg har aldrig set noget lignende. Altså… jeg mangler faktisk ord for, hvad jeg skal kalde det her. Og NFL er ellers leveringsdygtig i nogle vilde, skøre og bizarre historier. Men den her tager prisen: Indianapolis Colts har fyret head coach Frank Reich og ansat Jeff Saturday.

Umiddelbart lyder det ikke så sexet, men når man så dykker ned i konteksten og kigger på Jeff Saturdays CV, så er jeg simpelthen i chok. Saturday har ingen trænererfaring i NFL. Jeff Saturday har senest været træner for et high school hold. Et high school hold! Tilbage i 2020! What?!

Ligaen er lamslået. Hvad har Irsay gang i?

Jesper Elming

Mandag aften skulle det annonceres på en pressekonference, der var berammet til at begynde kl. 18.30. Så blev tidspunktet skubbet til 19.30. Og skubbet yderligere til 20.00. For så langt om længe at begyndte kl. 20.20. Ejer Jim Irsay, sportschef Chris Ballard og Jeff Saturday trådte frem og fortalte den fremmødte og måbende presse om nyheden.

Ejer Jim Irsay førte ordet, og han har fået hug på diverse hjemmesider efterfølgende for sine mærkelige kommentarer i løbet af pressemødet. ”Vi bygger ikke raketter for at tage til Mars. Vi er ikke atomforskere. Det er et meget simpelt arbejde, vi har her”, fortalte Jim Irsay, og min favorit er: ”Jeg ved ikke, hvordan man laver en pølse. Jeg ved ikke, hvilke ingredienserne der skal i. Men jeg ved, hvordan jeg skal bygge et football hold op”. Undskyld, hvad siger du?

Ikke andre kandidater

Ret skal være ret. Jim Irsay har over 40 års erfaring i ligaen. Men det er simpelthen ikke til at se med udnævnelsen af Jeff Saturday til midlertidig head coach. Jim Irsay har tjent sine mange millioner af dollars på at sælge air-condition anlæg, men han skulle nok have kølet lidt mere af, inden han næsten to timer forsinket gik på pressemødet. For pludselig kom Irsay ud i en lang forklaring om, at de garvede trænere i NFL er bange for analyse-afdelingen, som ethvert football-hold har.

Analytikerne kommer alle plays og situationer ind i en computer, og så kommer svaret ud råt for usødet om diverse spilkald var gode eller dårlige. ”Jeg er glad for, at Saturday ikke har nogen NFL-erfaring (som træner, red.). Jeg er glad for, at han ikke er bekendt med den frygt, der er i ligaen. Fordi det er hårdt for vores trænere. De er bange. De går hen til analytikerne, og så bliver det svært. Den erfaring har han ikke. Han har ikke den frygt. Og der var ikke andre kandidater”.

To ting… for det første hvis du har en frygt for, hvad analyse-afdelingen spytter ud af resultater, så er du havnet i den forkerte business. For det andet "der var ikke andre kandidater"… nej, nu stopper du! Du har lige undermineret hele trænerstaben på dit eget hold. Hvordan i alverden kan du finde på at sige sådan noget?

Jeff Saturday selv i chok

Ligaen er lamslået. Hvad har Irsay gang i? Jeff Saturday selv var ikke bleg for at fortælle alle fremmødte sandheden om, hvor vidt det var et chok for ham at få tilbudt jobbet. “Et chok ville være en underdrivelse”. Men der må simpelthen være nogle trænere i Colts-lejren, der er forbløffede, rasende og forsmået over Irsays udtalelse om, at ’der var ikke andre kandidater’, hvorefter han vælger en tidligere high school træner til at stå i spidsen for et NFL-hold.

Jeff Saturday skulle ringe rundt til sin stab mandag aften for at finde ud af, hvem der skal kalde de offensive spil søndag. For der er ingen – altså som i ’ikke nogen som helst’ – på Colts’ stab, der har kaldt et offensivt spil før, nu hvor både head coach Frank Reich og offensiv koordinator Marcus Brady er væk. Så søndag, når de tørner ud mod Raiders, så er det 30-årige Parks Frazier, der skal kalde spil for Colts.

I søndags var han assisterende quarterback træner. Nu er han forfremmet til offensiv koordinator. Primært fordi han er den, der med sine fire år har været længst i trænerstaben. Puha, det kommer til at blive rigtig grimt søndag mod Raiders.

Jeg har virkelig fået fornyet respekt for alle de beslutninger en NFL head coach står med søndag efter søndag efter at have set, hvor store vanskeligheder Broncos nye head coach Nathaniel Hackett har været i. Hackett har 12 års NFL-erfaring forud for sin head coach debut. Saturday har et stort rundt nul. Den tidligere offensive linjespiller for Colts må virkelig håbe, at hans store engagement udretter mirakler på søndag.

”Jeg ved, at jeg kender football, og jeg er meget passioneret omkring det. Jeg har ingen frygt, hvad angår om jeg er kvalificeret til dette job. Jeg brugte 14 år i et NFL-omklædningsrum. Jeg var i slutspillet 12 gange. Jeg har spillet sammen med fem spillere, der er kommet i Hall of Fame. Tror du ikke, at jeg har set storhed? Tror du ikke, at jeg har set, hvordan man forbereder sig? Hvordan man coacher, hvordan sportschefen arbejder… jeg har vundet en Super Bowl. Prøv at høre… det kan være, at jeg er forfærdelig til det her og efter otte kampe siger ”God bless you, I’m no good at this”. Det kan også være jeg er virkelig god. Jeg har ingen anelse.”

Jeg tror heller ikke, at han har nogen anelse om, hvad der rammer ham på søndag. I min optik så viser det her stunt med Saturday, at Colts har nået bunden. Det er så ufattelig uambitiøst og hovedrystende åndssvagt. Jeg vil slutte klummen af med et citat fra NFL Network’s mange-årige studievært Rich Eisen, der opsummerede hele Jeff Saturday misæren sådan her: “What a crazy ass league”.Rigtig go’ NFL-søndag til jer alle sammen. Jeg håber, vi ses!

På falderebet… tre ting jeg synes:

Jeg synes, det er fedt, at NFL football er tilbage i Tyskland. Men denne gang er det ikke en træningskamp men den ægte vare – en grundspilskamp for første gang i Tyskland! Søndag spiller Tampa Bay Buccaneers ikke på hjemmebane i Florida, men de får denne søndag lov til at kalde Bayern Münchens hjemmebane Allianz Arena for deres hjemmebane.

De møder Seattle Seahawks, som jeg ikke havde levnet mange chancer, inden sæsonen gik i gang, men formmæssigt er det stærkeste af de to hold.

Nu må vi se, om Tom Brady finder noget magi frem og spreder det ud over Allianz Arena. Vi er i hvert fald klar på TV 2 Sport X, hvor vi varmer op til kampen allerede fra kl. 15.10 (20 minutter før kickoff), hvor jeg står på sidelinjen i München med seneste nyt. Der var ikke andre, der meldte sig, så jeg måtte tage den.

Jeg synes, det er helt sindssygt så god en draft, Seattle Seahawks har haft. De har fem rookies, der har spillet vanvittig godt. 1. runde valg Charles Cross har startet alle kampe på venstre offensive tackle. 2. runde valg Kenneth Walker har løbet for 512 yards og 6 touchdowns siden uge 5. I 3. runde valgte de Abraham Lucas, der har startet alle kampe på højre offensive tackle (læg mærke til at de spiller rookies på begge offensive tackle positioner). I 4. runde valgte de Coby Bryant, som fører NFL med fire ’forced fumbles’. Og i 5. runde valgte de så cornerback Tariq Woolen, der har spillet på et vanvittig højt niveau, og som ligger nummer 2 i ligaen med 4 interceptions.

Jeg synes, at det er vildt, at Tom Brady skulle vente helt til spilleuge ni med at kaste et touchdown til en af sine tight ends. Det er en position, som Brady elsker at kaste til. Han har nydt godt at spille sammen med Rob Gronkowski, som har grebet 90 touchdowns fra Bradys hånd. Men Brady har haft svært ved at finde melodien med sine nye tight ends.

I søndags var det så rookie Cade Otton, der med få sekunder tilbage af kampen greb sit første touchdown i år. Og Otton fik æren af at score det vindende touchdown. Men lur mig om Otton ikke griber et eller måske to touchdowns søndag i München. Jeg tror i hvert fald, at Brady vil benytte sig mere af Otton og Kyle Rudolph her i slutningen af sæsonen.

Mit Super Bowl bud inden spilleuge 10:

Hmm… nu kommer der lige pludselig grus i den velsmurte Buffalo-Bills-Super-Bowl-maskine. Nederlag til Jets og en skade til Josh Allen. Nederlag er, hvad der kan ske. Men en skade til Josh Allen kan vise sig at være en katastrofe.

Derfor ryger Bills også ud af mit Super Bowl bud for denne uge, og så må vi se, hvordan de klarer sig, når han er fit for fight igen. Derfor bliver denne uges AFC-repræsentant Kansas City Chiefs., og NFC-holdet kan der ikke være nogen tvivl om i og med, at Eagles er det eneste ubesejrede hold i ligaen.

Så mit bud er (tallene i parentes viser hvor mange uger, de har været mit Super Bowl bud):

Kansas City Chiefs (1) – Philadelphia Eagles (5)