Amerikansk fodbold

- Du er irrelevant

NFL-ekspert Jesper Elming skriver denne gang om "Hr. Irrelevant", der blev valgt sidst i draften.

Det er jo ikke særlig rart at få at vide. At være irrelevant. Ikke desto mindre så er det benævnelsen én spiller får hvert år i april, når draften sætter punktum.

Spilleren, der hvert år bliver valgt som den sidste i draften, får prædikatet: Hr. Irrelevant.

I årets draft tilfaldt æren 22-årige Brock Purdy, der blev valgt af San Francisco 49ers med valg nr. 262. Men i søndags mod Miami Dolphins var der brug for, at Purdy var alt andet end irrelevant. Her brækkede 49ers’ quarterback Jimmy Garoppolo nemlig foden, og så blev Purdy smit for løverne.

Jeg tror, der var mange fans, der lige skulle kigge en ekstra gang ned i kampprogrammet for at finde ud af, hvad ham der med nr. 13 på ryggen nu egentlig hed. Mens fansene bladrede febrilsk efter navnet, så må head coach Kyle Shanahan have tænkt ’hvor uheldig har jeg lige lov til at være?’.

I sidste års draft byttede 49ers’ hele tre førsterunde-valg for at kunne rykke op som nr. 3 i draften. Kyle Shanahan var overbevist om, at han var ved at få fingrene i den nye Joe Montana – legenden, der vandt fire Super Bowls for 49ers i 80erne.

Jeg synes, at NFL skal lave om på deres overtidsregler. Det skal ikke være tilladt at spille uafgjort. Jeg hader det.

Shanahan havde set sig lun på Trey Lance, og efter at have siddet på bænken det meste af sæsonen sidste år, så skulle 2022 være året, hvor Lance skulle have sit helt store gennembrud. Men allerede i årets anden kamp brækkede han den ene ankel, og måtte vinke farvel til resten af sæsonen.

I stedet måtte Jimmy Garoppolo tage over for den skadede Trey Lance, og selvom 49ers havde forsøgt at shoppe netop Garoppolo i off season, så skulle han nu være redningsmanden.

49ers satser butikken

Head coach Shanahan har været så overbevist om, at 49ers i år har det hold, der skal til for at nå langt, så da muligheden for at tilføje en af ligaens bedste running backs bød sig i oktober, slog han til igen.

Der blev igen handlet med draft picks, og denne gav han et 2.+3.+4. runde-valg til næste år samt et 5. runde-valg i 2024 til Panthers for at få fingrene i Christian McCaffrey.

Den alsidige runningback har indtil videre vist sig som en fabelagtig tilføjelse, og over de seneste fem uger har 49ers’ forsvar spillet så godt, at holdet nu virkelig ligner et hold, som ingen har lyst til at spille imod i slutspillet.

Men så sker det, der bare ikke må ske i søndags. Garoppolo bliver skadet. Shanahan mister på ny sin quarterback.

Styrmanden på banen er gået ned. En rookie skal tage over. Åh nej, ikke en rookie. Og ikke bare en hvilken som helst rookie, men selveste Hr. Irrelevant.

Men dette års hr. Irrelevant kender det med at have oddsene imod sig.

På Perry High School hjemme i Arizona var der ikke nogen af de store universiteter, der var interesseret i at tilbyde Brock Purdy et gratis scholarship for fem år siden.

Han havde haft kyssesyge, havde tabt sig 12 kg og sad ude de første tre kampe af high school-sæsonen. Så kom han tilbage og slog statsrekorden i passing yards (4.405) og flest touchdown kastet i en sæson (57). Pludselig havde Purdy flere universiteters opmærksomhed.

Så var der også dengang, hvor Purdy var 3. quarterback på universitetet Iowa State, men endte med at overhale de to andre og starte i fire år. Og så var der dengang, hvor Purdy blev valgt sidst i draften som nr. 262, blev 3. quarterback for San Francisco 49ers, men pludselig stod over for Miami Dolphins i et brag af en kamp.

Er Purdy redningsmanden?

I søndags blev Brock Purdy den første hr. Irrelevant til at kaste et touchdown-kast. Rent faktisk har de seks quarterbacks, der tidligere blev valgt sidst i draften, aldrig haft et complete pass i en NFL-kamp. I søndags kastede Purdy bolden intet mindre end 37 gange og fandt en holdkammerat på 25 af kastene.

Han kastede ikke bare et, men to touchdowns, og han førte 49ers til sejr over Dolphins. Og i dag venter så et møde med selveste Tom Brady. Manden med de syv Super Bowl ringe. Manden, der faktisk gerne ville have spillet for 49ers.

Nu skal Brady stå ansigt til ansigt med den purunge Purdy, som kun var 10 måneder gammel, da Brady kastede sin første bold i NFL.

Fansene har langt om længe fundet navnet på Brock Purdy i kampprogrammet, og nu drømmer de om, at det bliver Purdy – hr. Irrelevant – der fører 49ers på vinderkurs resten af vejen.

På falderebet… tre ting, jeg synes:

Jeg synes, at Denver Broncos’ fremragende forsvar er kraftigt overset i holdets totale kollaps. Broncos’ forsvar har holdt modstanderne igen og igen til under 18 point.

Hvis Broncos’ angreb dog bare kunne mønstre 18 point i hver kamp, så havde holdet vundet fem kampe mere, og dermed ville Broncos’ record være 8-4 … i stedet for 3-9. Hvis angrebet havde kunnet score 20 point i hver kamp, så kunne de være 9-3.

Denver har scoret 45 point siden Halloween… Dallas scorede 54 point i søndags.

Jeg synes, at Cowboys mere og mere ligner et farligt slutspilshold. De har været brandvarme, siden de har fået Dak Prescott tilbage som quarterback. Rent faktisk har de i fem kampe i træk scoret 28 point eller mere og løbet for minimum 150 yards i alle kampe.

Det er ikke set, siden Miami Dolphins gjorde det i 1972. Det år gik Dolphins ubesejret igennem hele sæsonen og vandt Super Bowl.

Jeg synes, at NFL skal lave om på deres overtidsregler. Det skal ikke være tilladt at spille uafgjort. Jeg hader det.

New York Giants og Washington Commanders spillede uafgjort i søndags, og der er bare noget totalt uforløst ved det. Spillerne stod på sidelinjen i søndags efter 60 + 10 minutters spilletid og kiggede rundt.

Det var et arvefjendeopgør, og så sluttede det uafgjort. ”Var det det? Er vi færdige?” stod der næsten malet i ansigtet på spillerne. Jeg stemmer for at spille til et af holdene står som sejrherre.

Mit Super Bowl bud inden spilleuge 14:

Kansas City Chiefs snublede mod Cincinnati Bengals, som virkelig har krammet på Mahomes og Chiefs. Bengals har vundet deres tre seneste opgør. Derfor er Buffalo Bills også tilbage som mit Super Bowl bud i AFC-halvdelen.

Ovre i NFC ser Eagles bare bedre ud end alle andre. Cowboys rører dog på sig, og når alle pakkerne er åbnet juleaften, så tørner de to divisionsrivaler sammen i et opgør, hvor NFC-styrkeholdet skal stå sin prøve.

Så mit bud er (tallene i parentes viser hvor mange uger i træk, de har været mit Super Bowl-bud):

Buffalo Bills (1) – Philadelphia Eagles (9)