Amerikansk fodbold

Tak for alle minderne, Tom!

NFL-ekspert Jesper Elming hylder Tom Brady, der indstiller sin lange og glorværdige karriere.

Sikke en spiller.

Sikke en karriere.

Jeg blev interviewet til TV 2 NEWS i ugens løb om Tom Bradys karriere, hvor jeg sammenlignede ham med Maradona, Ronaldo og Pelé i et forsøg på at forklare dem, der ikke følger så meget med football, hvor kæmpestor en spiller i football-verdenen, Brady i virkeligheden har været.

Det er en spiller, som man vil snakke om årtier fra nu. Ja, selv den dag i fremtiden, når det bliver tid til Super Bowl 150, vil Tom Bradys meritter stadig stå på side 1 i rekordbøgerne.

Men det var slet ikke meningen, at det skulle være sådan. For Tom Brady var ikke tiltænkt nogen særligt stor rolle i NFL. Han kom ind i ligaen efter at være draftet sent. Først i 6. runde med valg nr. 199.

Nu har han taget sin hjelm af for sidste gang, og det er med syv Super Bowl-ringe hjemme i bankboksen.

Kæmpe 49ers fan

Tom Brady voksede op i San Mateo i staten Californien. Familien boede blot 20 minutters kørsel fra Candlestick Park. Stedet, hvor San Francisco 49ers spillede i sin tid, og stedet, hvor quarterback Joe Montana udrettede mirakler. Det gjorde Montana også en januardag i 1982, hvor Brady kun var fire år gammel. Men Brady var på stadion, da Montana lavede et af sine kendetegnende comebacks. Med under et minut igen af semifinalen og bagud med 21-27 mod Dallas Cowboys løb Montana ud til sin højre side. Han ventede og ventede med at kaste, og lige inden Montana blev tacklet, kastede han bolden højt og i bunden af endzone. Her sprang holdkammerat Dwight Clark op og greb bolden. Spillet er sidenhen blevet døbt 'The Catch' og er et af NFL's mest legendariske spil.

Montana var Bradys helt store idol. Og da det blev tid til draften i 2000, ønskede Brady inderligt, at det var 49ers, der skulle drafte ham. Men tiden gik, og der var ingen, der ringede hjem til familien Brady for at sige: ”Vi ønsker at drafte dig”. Det hed sig endda, at 49ers var på udkig efter en quarterback. Tom Brady bevarede håbet, og i 3. runde valget holdet fra vestkysten med de stolte traditioner endelig en quarterback. Det var bare ikke Brady. De valgte i stedet Giovanni Carmazzi. Det var et kæmpe fejlskud af 49ers, for Carmazzi spillede aldrig en eneste down i NFL.

Tænk engang, hvis 49ers havde draftet Brady i stedet.

Der blev draftet seks quarterbacks før Brady. De seks quarterbacks endte med at starte 191 kampe i NFL og kaste 258 touchdowns. Tilsammen! Brady slutter karrieren med at have vundet 251 kampe og kaste 649 touchdowns. Og det er bare i grundspillet. I slutspillet har han vundet yderligere 35 kampe og kastet 88 touchdowns.

Kritikerne var hans benzin

Det virkede altid til, at Brady samlede energi, når folk tvivlede på hans evner.

Fra college, hvor trænerne satte en anden quarterback ind og efterlod Brady på bænken.

Fra draften, hvor 31 hold fravalgte ham.

Og fra et utal af kritikere, der gennem årene blev ved med at sige: ”Brady er færdig”, ”Det er tid til at trække sig tilbage”, og ”Brady har ikke længere det, der skal til”.

Men det havde han. Også til det sidste. Selv i en alder af 45 år. Det var ikke altid smukt i 2022-sæsonen, men evnen til at føre sit hold tilbage fra et truende nederlag til sejr i de døende sekunder af en kamp var han en mester til. Og det er jo blot en af hans mange rekorder: Flest comebacks i 4. quarter. Brady nåede op på 46 – tre flere end Peyton Manning. 18 flere end Brett Favre, og 20 flere end idolet Montana, der sågar havde tilnavnet 'Comeback Kid'.

Og de 46 comebacks er vel at mærke kun i grundspillet. For Bradys vildeste comeback kom – naturligvis, fristes man til at sige – på det vildeste tidspunkt. Nede med 28-3 sent i 3. quarter mod Atlanta Falcons i Super Bowl 51 formåede Brady at hive sit hold tilbage og vinde kampen i overtime. Det var helt umuligt. Men ikke for Tom Brady. Og det er – naturligvis, fristes man til at sige igen – det største comeback i Super Bowlens historie.

Comebacket lykkedes, og da Patriots-organisationen efterfølgende skulle designe deres Super Bowl ring for sejren over Falcons, så blev comebacket tænkt ind i ringenes design. Cifrene 28-3, som Patriots havde været bagud, blev til 283 diamanter i ringen. En cadeau til det store comeback. Og en kæmpe sviner til Falcons.

Gjorde alle omkring sig bedre

Brady spillede i 23 sæsoner. 20 for Patriots og 3 for Tampa Bay Buccaneers.

Han kom i slutspillet 20 gange. TYVE gange!

Brady var ikke i slutspillet i sin første sæson, hvor han kun spillede med i én kamp.

Han var ikke i slutspillet efter sin første Super Bowl-sejr (hvor holdet sluttede 9-7), og så var han ikke i slutspillet i 2008, hvor han fik en korsbåndsskade i sæsonens allerførste kamp og missede resten af sæsonen.

I alle sine andre sæsoner var Brady i slutspillet. Bortset fra hans første år, hvor han som sagt kun spillede én kamp, så var han kun del af en ’losing season’ – altså hvor holdet taber flere kampe, end de har vundet – i sin sidste sæson med Buccaneers. Og der kom de endda i slutspillet.

Det blev til 10 Super Bowls for Brady (fire mere end den nærmeste) og syv Super Bowl-sejre.

Men en af Bradys helt store evner, som man ikke kan aflæse i statistikkerne, var hans evne til at gøre spillerne omkring sig meget bedre. Brady har igennem sine 20 sæsoner hos Patriots kun spillet sammen med én Hall of Fame-receiver (Randy Moss), og det var kort tid, de havde sammen, inden Moss blev tradet væk fra Patriots. Ellers har Brady spillet sammen med upåagtede navne som Troy Brown, David Givens, Deion Branch, Chris Hogan og Malcolm Mitchell. Spillere, som ikke var prangende, men som Brady formåede at gøre til Super Bowl-mestre.

Der var også Wes Welker og Julian Edelman. De havde begge nogle fremragende sæsoner sammen med Brady, men Welker kunne ikke matche sine vilde Patriots år andre steder, og Edelman var i høj grad den samme type som Welker, og i min optik ville han overhovedet ikke have været et lige så stort et våben, hvis ikke quarterbacken havde heddet Brady og holdet Patriots.

For det handler også om holdet. Brady har altid spillet på hold med fremragende forsvar. Både i Patriots og Buccaneers. Og det gør det unægtelig nemmere at være quarterback. Men der var også 'Brady-effekten'. At spillere valgte at blive på holdet, fordi quarterbacken hed Brady, og chancen for at vinde var væsentlig større med ham på holdet. Det skinnede også igennem hos Buccaneers, hvor hele angrebet og forsvaret valgte at fortsætte i klubben efter sejr i Super Bowl 55. Det er aldrig sket før, at en Super Bowl-vinder er stillet op med de samme 22 startere sæsonen efter. Der er altid spillere efter en Super Bowl sejr, som øjner mulighederne for at score den store kontrakt, men ikke med Brady på holdet.

ZULU og Brady

Og for mange danske seere så har Brady været der hele tiden. Hans første Super Bowl var tilbage i februar 2002, hvor de overraskende vandt over Rams. Og selvfølgelig var det med en Brady-angrebsserie til allersidst i kampen, der var med til at afgøre kampen. Han fik bragt Patriots frem til et field goal, og så kunne Adam Vinatieri afgøre kampen med et field goal.

Da vi i sin tid viste football på TV 2 ZULU, var Brady en gennemgående figur, for de vandt som beskrevet hele tiden. Jeg har mødt mange danskere, som blev Patriots-fans i de år på grund af Tom Brady. Og med seks Super Bowl-sejre i tiden hos Patriots kan jeg godt forstå, at det har været ekstrasjovt i de år at være Patriots-fan.

Men nu er det slut. Ikke mere Brady. I hvert fald ikke på banen.

For en ny karriere er allerede grundlagt. Tv-stationen FOX har rakt hånden – og en masse penge – ud til Brady. Han skal være ekspertkommentator for stationen.

Brady tjente i sin tid som spiller 333 millioner dollars over 23 sæsoner.

FOX betaler Brady 375 millioner dollars over en tiårig periode.

Måske man skulle forhandle ny kontrakt med TV 2?