Amerikansk fodbold

Årets Super Bowl går over i historien, allerede før den er gået i gang

Kun syv andre sorte quarterbacks har spillet i Super Bowl, siden den første gang løb af stablen i 1967.

Du kan se Super Bowl på TV 2 og TV 2 PLAY.

Der skabes sportshistorie, når Kansas City Chiefs og Philadelphia Eagles natten til mandag tørner sammen i afslutningen på den amerikanske fodboldliga, NFL: Den famøse Super Bowl.

Det er nemlig første gang nogensinde, at begge kampens quarterbacks er sorte.

Og det er noget helt særligt for både Patrick Mahomes og Jalen Hurts, der skal starte inde som quarterback for henholdsvis Kansas City Chiefs og Philadelphia Eagles.

- Jeg synes, det er værd at lægge mærke til, og at det er historisk. Det har taget lang tid at komme hertil, siger Jalen Hurts ifølge CNN.

Kun syv andre sorte quarterbacks har spillet i Super Bowl, siden den første gang løb af stablen i 1967.

Den store stjerne

Rollen som quarterback har en helt særlig betydning for amerikanerne, og det er derfor, det er så betydningsfuldt, at den bliver udfyldt af sorte spillere.

Det fortæller TV 2s NFL-kommentator Jimmy Bøjgaard.

- Quarterbacken er spilfordeleren, lederen, den store stjerne og den på holdet, som tjener flest penge. En quarterback, der starter i NFL og spiller i mange år, er en af de største sportspersonligheder i verden, fortæller han i TV 2s nyhedspodcast 'Dato'.

Patrick Mahomes og Jalen Hurts er også ifølge Jimmy Bøjgaard på hver deres måde helt særlige i rollen som quarterbacks.

- Hurts tager lederansvar på sig naturligt og er et kæmpe forbillede for unge mennesker. Mahomes har en helt fantastisk evne til at improvisere, og uanset hvilken sportsgren, han havde valgt, havde han været en af verdens bedste spillere, siger han.

Derudover er de begge gode til at gøre sig synlige i deres lokalsamfund, hvor de ofte besøger velgørenhedsarrangementer og skoler, fortæller han.

Her er det vigtigt for de to quarterbacks at vise børn og unge mennesker, at det godt kan lade sig gøre at blive NFL-stjerne, selvom man kommer fra hårde kår.

Svært og banebrydende

Det er tydeligt, at det at inspirere unge mennesker er vigtigt for Patrick Mahomes.

- Hvis vi kan blive ved med at bevise, at vi konsekvent kan være fremragende, tror jeg, det vil åbne døre for, at børn, der vokser op og drømmer om at blive quarterbacks på et NFL-hold, kan følge deres drømme, siger han ifølge CNN.

Han sender også en venlig tanke til Doug Williams, der i 1987 blev den første sorte quarterback, der vandt Super Bowl:

- Gennem tiden har vi set, at når fyre som Doug Williams eller Michael Vick eller Donovan McNabb (sorte NFL-quarterbacks, red.) går ud og spiller fremragende amerikansk fodbold, giver det andre fyre som mig og Jalem en platform og en chance for en plads på et andet NFL-hold.

Og Doug Williams' betydning for sorte NFL-spillere kan næsten ikke overvurderes, mener Jimmy Bøjgaard.

- Når det først er i Super Bowl nummer 57, at to sorte quarterbacks mødes, siger det lidt om, hvor svært og hvor banebrydende det var for Doug Williams at vinde i 1988, siger han og afslutter:

- Der er ingen tvivl om, at den her historie gør Doug Williams endnu større.

Du kan høre mere om Super Bowl og om quarterbacks, der gennem tiden har banet vej for Patrick Mahomes og Jalen Hurts, i dagens afsnit af TV 2's nyhedspodcast 'Dato'.