Amerikansk fodbold

Hver uge trænede dansker med en af NFL’s største stjerner

Superligalegenden Jimmy Nielsen har spist kirsebær med Patrick Mahomes, tidens største NFL-stjerne, da de begge boede i Kansas City.

Det er nok ret sjældent, at man bliver mødt af et let forpustet, men lunt og nordjysk ”goddaw”, når man ringer til et amerikansk telefonnummer.

Manden i den anden ende er nemlig superligalegenden Jimmy Nielsen fra Aalborg, der den dag i dag bor i Texas, men som tidligere har boet seks år i Kansas City, hvis NFL-hold på søndag spiller Super Bowl.

- Det er en fed by. Det er vores hjem i Amerika. Det er ikke en stor by, men der er alt, hvad der skal være, siger han.

Han skulle egentlig bare lige over at prøve det der USA, da karrieren lakkede mod enden i 2010, men han blev hængende og bor nu på 13. år i Guds eget land.

I sine velmagtsdage var han Superligaens bedste målmand under tilnavnet Den Hvide Puma. I dag er han The White Puma, 45 år og har i de seneste år haft forskellige trænerjobs rundt om i USA.

Da TV 2 SPORT fanger ham, er han en tur på løbebåndet, og vi bliver hurtigt enige om, at det vist er bedst at lave interviewet, når han har løbet færdig.

Super Bowl er barbecue, barbecue og barbecue. Og så barbecue igen

Jimmy Nielsen

No Sweat Friday med Mahomes

Det er da også med at holde trit med træningen, når man som Jimmy Nielsen har boet seks år i Kansas City, hvor 36 procent af indbyggerne kæmper med svær overvægt. Det er lige i hjertet af USA og en by, som blandt andet er kendt for deres gode barbecue.

- Der er fantastisk barbecue i Kansas City. Der er så mange gode steder, hvor man kan få fantastisk barbecue. Der er sted, der hedder Joe’s, hvor man kan få det bedste barbecue i verden, lyder det entusiastisk fra Jimmy Nielsen.

Derfor siger man også ja, når man bliver tilbudt at komme med til morgentræning hver fredag i fodboldklubben Sporting Kansas City, hvor han sidste år var ansat som træner. Det hjælper selvfølgelig også på det, at NFL-stjernen Patrick Mahomes kigger forbi. Han er nemlig medejer af fodboldholdet.

- Hver fredag klokken 5.30 trænede vi sammen med Mahomes og hans personlige træner. De kaldte det No Sweat Friday, fordi Mahomes helst ikke skulle svede for meget. Det var primært nogle udstrækningsøvelser og lidt træning for overkroppen, siger Jimmy Nielsen.

Mahomes er bare en glad dreng

Så bliver kontrasterne nærmest ikke større. Forestil dig lige Den Hvide Puma fra Aalborg køre bænkpres på skift med NFL’s største stjerne Patrick Mahomes en fredag morgen. Mahomes er NFL’s bedst betalte spiller og har en årsløn på omkring 350 millioner kroner.

Og så er han i øvrigt lige et blevet kåret til NFL’s mest værdifulde spiller, men man skal ikke tage fejl, fortæller danskeren.

- Han er bare en glad dreng, som altid er i godt humør og altid er optimistisk. Han er meget ydmyg, og det er virkelig imponerende, når man tænker på hans status i NFL og i byen, hvor de ser ham som Gud, frelser og sexsymbol. I ét.

- NFL er blevet religion i Kansas City. Når de går i seng, så beder de ikke længere til Gud; de beder til Patrick Mahomes.

Fra fodbold til football

Jimmy Nielsen er lige så glad for NFL, som han er for fodbold og for amerikansk barbecue fra Joe's. Allerede inden han rejste over Atlanten, fulgte han med i ligaen, og interessen for verdens bedste football-liga er kun blevet større i takt med årene.

- Jeg har været kæmpe Kansas City Chiefs-fan, siden jeg kom derover i 2010. Faktisk holdt jeg lidt med St. Louis Rams inden, fordi de ofte blev vist på dansk fjernsyn, men efter bare én gang på Arrowhead (Kansas Citys hjemmebane, red.) var jeg solgt.

I de seneste år har der da også været masser at juble over for de barbecue-glade indbyggere i Kansas City.

I år er tredje gang på fire sæsoner, at holdet er nået til Super Bowl. De løftede Vince Lombardi-trofæet i 2019 og rider dermed videre på en bølge af begejstring og vindermentalitet, som Jimmy Nielsen selv mener, at han var med til at kickstarte.

- Kansas City er en mindre sportsby i USA, men der har været masser af succes i de sidste 10 år. Det startede med vores fodboldhold, som vandt pokalen i 2012 og mesterskabet i 2013, siger han.

I 2014 og 2015 var det så byens baseballhold, Kansas City Royals, der nåede i MLB-finalerne, og senest har det så været Kansas City Chiefs, der har haft størst succes.

- Men jeg plejer altid at sige, at det var os, der startede det hele, griner han.

Tror på Kansas City Chiefs

Det her er et af de interviews, der bare glider. Jimmy Nielsen taler og taler og fortæller den ene gode historie efter den anden. For eksempel om sidste gang, at Kansas City Chiefs var i Super Bowl, og han ville se kampen på en lokal bar med sin familie.

Men det kostede 1000 dollars at få at bord at sidde ved, og det var alligevel lige i overkanten for en nordjyde.

- Man skulle også bruge mindst 500 dollars per mand derinde … så vi så den hjemme, siger han, mens han allerede glæder sig til søndagens menu.

- Super Bowl er barbecue, barbecue og barbecue. Og så barbecue igen. Det bliver en festby, men også en spøgelsesby, fordi alle i byen skal se kampen, siger han.

Tror på Mahomes og Chiefs

Udover NFL sker der ikke specielt meget i Kansas City.

Landskabet minder om den jyske hede bare i opskalerede proportioner. Befolkningstætheden er blandt de laveste i USA, og deres største turistattraktion er verdens største garnnøgle. Til gengæld har de Patrick Mahomes som quarterback for deres NFL-hold, og så er intet umuligt, mener Jimmy Nielsen.

- Hver gang Mahomes er på banen, kan alt ske. Jeg kan især huske en playoffkamp i 2019, hvor de var bagud 24-0. Og så sagde jeg til min kone, at jeg syntes, vi skulle gå en tur, for jeg gad ikke se mere. Men da vi er ved at gå, siger jeg alligevel, at når Mahomes er på banen, kan alt ske.

Jimmy Nielsen blev hjemme og så kampen færdig. Patrick Mahomes vendte kampen fra 0-24 til 51-31. Kansas City Chiefs blev mester det år, og det kommer til at ske igen, lyder spådommen.

- Og så må du gerne citere mig for, at jeg tror, at Chiefs vinder.

Se Super Bowl søndag på TV 2 og TV 2 PLAY.