Amerikansk fodbold

Ti ting, du måske ikke vidste om årets Super Bowl

Vi klæder dig på til årets Super Bowl med ti fakta om NFL-finalen, der spilles i byen Glendale i Arizona.

Du kan se Super Bowl på TV 2 og TV 2 PLAY.

Det er meget mere end bare en helt almindelig amerikansk fodboldkamp, der skal spilles på State Farm Stadium i Arizona.

Super Bowl er nemlig underholdning, musik, sceneoptræden, historik og sport i ét. Derfor er der også masser at holde øje med i årets NFL-finale, så her kommer 10 fakta forud for kampen mellem Philadelphia Eagles og Kansas City Chiefs.

10 facts om Super Bowl

 1. Countrystjerne skal synge nationalsang

  Det bliver countrystjernen Chris Stapleton, der skal synge for, når den amerikanske nationalmelodi spilles umiddelbart før kickoff i årets Super Bowl. Netop den disciplin har tlitrukket store navne gennem årene som blandt andre Billy Joel, Lady Gaga og Pink.

  Rekorden for den længste nationalsang tilhører Alicia Keys, da hun i 2013 skulle bruge hele 2 minutter og 35 sekunder på at komme igennem The Star-Spangled Banner.

 2. Et par tunge drenge skal passe på stjernerne

  Kampens tungeste spiller hedder Jordan Mailata og spiller positionen offensive tackle for Philadelphia Eagles. Mailata er 203 centimer høj og vejer majestætiske 166 kilo, og hans vigtigste opgave bliver at holde modstanderne væk fra Philadelphia Eagles’ store stjerne-quarterback, Jalen Hurts.

  Mailata er australier, men han har rødder i den polynesiske østat Samoa, der grundet befolkningens kraftige kropsbygning har været leveringsdygtig i en række NFL-spillere.

 3. Millionbonus til vinderne

  Der er gode penge til vinderne af årets Super Bowl. Spillerne på det vindende hold får nemlig en bonus på 157.000 dollars, svarende til over en million kroner, hvilket er en stigning på 7000 dollars siden sidste år.

  Taberne må nøjes med cirka halvdelen. Et nederlag i Super Bowl giver en bonus på 87.000 dollars – cirka 600.000 kroner – til de tabende spillere.

 4. Ringe til millioner

  Vinder man Super Bowl, får hver spiller og folk fra holdet en mesterskabsring. I alt uddeles der 150 ringe til vinderholdet, som alle er belagt med både guld og diamanter. Alt anhængig af hvor meget vinderholdet gør ud af ringen, kan prisen per ring ende med at koste op mod 300.000 kroner.

 5. Sæsonens bedste hold mødes

  Man kan vist roligt sige, at det er helt fortjent, at det netop er Philadelphia Eagles og Kansas City Chiefs, der krydser klinger i året Super Bowl. De to hold har nemlig været NFL’s to klart bedste hold.

  Begge hold vandt deres respektive konferencer i grundspillet, og i slutspillet har de fejet al modstand af banen. Sidste gang to konference-vindere mødte hinanden i Super Bowl var i 2017, da New England Patriots besejrede netop Philadelphia Eagles.

 6. Kæmpe TV-begivenhed

  9 ud af de 10 mest sete tv-programmer i amerikansk tv-historie er Super Bowls. Topscoreren er Super Bowl 50 i 2015, hvor 114 millioner amerikanere så Tom Bradys New England Patriots besejre Seattle Seahawks.

  Undersøgelser har vist, at kun 42 procent af de amerikanske seere tuner ind for at se selve kampen. Resten af seerne er mere interesseret i de berømte reklamer og det store halftime show.

  Prisen for at reklamere i pausen er i øvrigt til at tage at føle på. For et 30 sekunder langt tv-spot må annoncørerne diske op med syv millioner dollars – cirka 50 millioner kroner.

 7. Rihanna var kun NFL’s andetvalg

  Super Bowl har en stor tradition for imponerende pauseunderholdning. Alt fra Rolling Stones til Madonna og Michael Jackson har optrådt i pausen, og i år bliver det popikonet Rihanna, der står for det musikalske indslag.

  Men Rihanna var faktisk kun NFL’s andetvalg. I første omgang havde de spurgt Taylor Swift, som dog angiveligt afviste tilbudet, da hun i øjeblikket er ved at genspille sine seks første albums.

  Rihanna har i øvrigt ikke optrådt i næsten fem år, og det bliver derfor lidt af et comeback i pausen af årets Super Bowl.

 8. Bedste forsvar mod bedste angreb

  Linjerne er kridtet op, når Kansas City Chiefs, det bedste angreb i denne NFL-sæson, møder Philadelphia Eagles, der rangerer som sæsonens bedste forsvar.

  Mens Chiefs’ angreb er bygget op om superstjernen Patrick Mahomes, så består Eagles’ forsvar en kæde af stærke forsvarsspillere, hvor der er værd at nævne linebacker Haason Reddick, der netop har været med i opløbet om at blive årets forsvarsspiller i NFL.

  Dette er sket fire gange tidligere, at det bedste angreb har mødt det bedste forsvar i en Super Bowl, og det bedste angreb har vundet alle fire gange.

 9. Brødremøde for første gang

  Det bliver også skrevet historie, når de to brødre Travis Kelce fra Chiefs og Jason Kelce fra Eagles træder på banen. Det er nemlig første gang nogensinde, at to brødre står over for hinanden i en Super Bowl. Lillebror Travis Kelce på 33 år er en af NFL’s mest profilerede spillere og er bredt anerkendt som ligaens bedste på tight end positionen.

  Storebror Jason på 35 år spiller center og var med, da Philadelphia Eagles vandt Super Bowl i 2018.

 10. Yngste quarterbackduel nogensinde

  Det er to unge quarterbacks, der mødes i årets Super Bowl. Faktisk er det den yngste duel nogensinde på den position, når 24-årige Jalen Hurts fra Philadelphia Eagles møder 27-årige Patrick Mahomes fra Kansas City Chiefs.

  Samtidig er det også første gang i NFL’s historie, at to sorte quarterbacks mødes i en Super Bowl.