I aften skriver han dansk NFL-historie, men noget andet betyder lige så meget

For første gang nogensinde får Danmark en starter i første spillerunde af en NFL-sæson.

Se Hjalte Froholdt i aktion i RedZone på TV 2 Play.

Med bare to ugers mellemrum har Hjalte Froholdt oplevet to store milepæle i sit 27-årige liv.

Først kom lille Lucia til verden og gjorde i slutningen af august den store fynbo til far for første gang. Derefter blev Hjalte Froholdt mandag officielt udnævnt til startende center for Arizona Cardinals forud for den nye sæson i NFL.

- At to så store oplevelser rammer på nærmest samme tid, er helt vildt og også lidt overvældende, siger en glad og stolt Hjalte Froholdt til TV 2 Sport.

En vigtig balance

Tankerne om, hvordan man navigerer rundt i den nye tilværelse som både NFL-spiller på fuld tid og nybagt far, har kørt rundt i hovedet hos den lille familie i Arizona.

- Mig og min kone har det nærmest hver dag i et halvt år snakket om, hvordan vi mon kommer til at håndtere både fodbolden og vores lille pige. Heldigvis har Lucia været forholdsvis nem her de første par uger, så vi er sluppet for alt for meget gråd, og jeg har fået det meste af min nattesøvn, fortæller Hjalte Froholdt.

Selvom den nye tilværelse i privatlivet naturligvis fylder meget for danskeren, har han også et klart mål om, at det ikke skal blandes sammen med hans professionelle liv.

- Jeg vil rigtig gerne kunne separere de to ting fra hinanden. Når jeg møder ind hos Cardinals, så er mit fulde fokus der, og når jeg så kommer hjem, skal jeg være den bedst mulige far og husbond til min kone, uden jeg skal tænke på football.

Dansk football historie

Men football kommer til at fylde rigtig meget for Hjalte Froholdt de næste mindst 18 uger, og når han træder på banen mod Washington Commanders søndag aften, så er det en milepæl, der bliver opnået.

- Det er virkelig en fornøjelse at kunne sige helt officielt, at jeg er en starter i NFL. Ikke bare en starter på grund af andres skader, men starter fra dag ét i en ny sæson, fordi klubben tror på mig. Det er en position, jeg har gjort mig fortjent til, og det føles enormt godt.

Han har været så overbevisende, både på og uden for banen, at hans starterplads aldrig rigtig var til diskussion

Bo Brack, lokaljournalist

Det er ikke kun for Hjalte Froholdt selv, at kampen mod Commanders er en meget stor begivenhed. For alle i og omkring dansk amerikansk fodbold er det her noget helt særligt.

- Det er en helt fantastisk præstation af Hjalte, og vi er enormt stolte over, hvad han har drevet sit talent til. At være kommet igennem det mikroskopiske nåleøje at blive startende center for en NFL-klub er helt unikt. Der er ikke mange lande i Europa – eller i hele verden for den sags skyld – der kan sige, at de har en starter i NFL. Det er en stor dag for vores sportsgren i Danmark, siger formand for Dansk Amerikansk Fodbold Forbund Lars Carlsen.

Store forhåbninger i ørkenen

Det er ikke bare her i Danmark, at der er begejstring forud for Hjalte Froholdts kommende sæson. Også hos de lokale journalister i Phoenix, hvor Cardinals har hjemmebane, har danskeren imponeret stort i hele offseason.

- Han har gjort alt, hvad organisationen har forventet af ham, og mere til. Der var ikke mange, der vidste, hvem ham her den danske viking var, da han kom til klubben, men han har overbevist alt og alle om, at den her center-position tilhører ham. Jeg glæder mig enormt til at se ham i aktion, siger Bo Brack, der dækker Arizona Cardinals for det lokale sportsmedie PHNX Sports.

- Klubben draftede både en ung center og hentede en veteran ind på holdet for at presse Froholdt og teste, om han var klar til at overtage den her vigtige plads på holdet. Men han har været så overbevisende, både på og uden for banen, at hans starterplads aldrig rigtig var til diskussion, siger Bo Brack.

Fokus på det mentale

Apropos præstationerne uden for banen, så har Hjalte Froholdt gennem det seneste år lagt meget stor vægt på, at få styr på det mentale aspekt i et at spille i NFL.

- Det er en helt ny situation, jeg står overfor, gående ind til min femte sæson i ligaen. De tidligere år har jeg skullet kæmpe for bare at komme blandt de 53, der kommer på holdet. I år har jeg ikke haft den bekymring, og det har givet mig mere ro i hovedet til at fokusere på at blive så komfortabel som muligt med drengene på den offensive linje samt forbedre mit spil som center, siger Froholdt.

En af værktøjerne, danskeren bruger, er at være i meget tæt kontakt med sin high performance-coach, Dorthe Hummel, der har arbejdet med Froholdt det seneste års tid.

- Vores arbejde er gået fra at håbe på at få en chance for at spille hos Cleveland til nu at fokusere på at udnytte den mulighed, han har som starter i Arizona. Det har været en masse snakke om alt fra, hvad der er Hjaltes motivationsfaktorer, til at han skal være klar på et øget fysisk pres, i og med han skal spille flere kampe end nogensinde, siger Dorthe Hummel.

Kæmpe test

I den første af forhåbentlig mange kampe i denne sæson for Hjalte Froholdt bliver han testet til det yderste. Her skal den store dansker nemlig op mod én af ligaens absolut bedste defensive linjer hos Washington Commanders – med de to superstjerner Jonathan Allen og Da’Ron Payne i en direkte duel mod Froholdt.

- Det er en superfed udfordring for mig. Jeg skal ind og være fysisk, spille mit spil og kommunikere godt, så vi kan eksekvere det, vi gerne vil, på linjen og i vores angreb som helhed, siger Hjalte Froholdt.

Og selvom der venter en stor mundfuld i åbningskampen, så er selvtilliden i top.

- Jeg stoler virkeligt på mit spil. Jeg føler, at jeg har lagt et godt produkt på banen både i træning og preseason, så forhåbentlig kommer de andre også til at tænke – ’Åh nej, nu skal vi spille mod Hjalte Froholdt. Hvordan skal vi håndtere ham?’ – Det er det, der er målet.

Du kan følge Hjalte Froholdts kamp via RedZone på TV 2 PLAY. Kampen starter klokken 19.00 søndag, hvor vi klar med de første kampe. Både på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.