Sport

Hvad betyder Grand Slam?

En tennisspiller kan opnå at vinde "Grand Slam", hvis han eller hun (i single) eller de (i double) inden for det samme kalenderår vinder alle fire Grand Slam-turneringer: Australian Open, French Open, Wimbledon og US Open

De fire turneringer anses for at være de vigtigste tennisturneringer i verden, og de har de højeste pengepræmier og giver flest point på verdensranglisten.

Betegnelsen "Grand Slam" blev brugt for første gang i 1933 af en amerikansk journalist, der hed John Kieran, da han ville beskrive den australske tennisspiller Jack Crawfords forsøg på at vinde alle fire titler det år. "Grand Slam" var nemlig i forvejen kendt fra bridge, hvor det kaldtes en Grand Slam at vinde verdens fire største turneringer samme år.

På det tidspunkt var de fire turneringer de væsentligste internationaler mesterskaber, der blev afholdt i de eneste fire lande, der havde vundet Davis Cup-holdturneringen.

Det lykkedes ganske vist ikke for Jack Crawford at ponå en Grand Slam i 1993, for han tabte finalen i US Championships til Fred Perry.

Først i 1938 lykkedes det for Donald Budge som den første at opnå en Grand Slam.

Kun én spiller har ud over Donald Budge opnå en Grand Slam. Det er australieren Rod Laver, der præsterede det i såvel 1962 som 1969.

Til gengæld har tre damespillere gennem tiden opnået at vinde Grand Slam: Amerikaneren Maurenn Connolly gjorde det i 1953, australieren Margaret Smith Court i 1977 og tyskeren Steffi Graf i 1988. Samme år vandt Steffi Graf også olympisk guld i Seoul, og med de fem store titler opnåede tyskeren en såkaldt "Golden Slam".

Steffi Graf er også den damespiller, der har vundet flest Grand Slam-titler i karrieren - 22 - men amerikaneren Pete Sampras med sine 14 Grand Slam-triumfer er den mest vindende herrespiller.

Pete Sampras' rekord vil dog blive tangeret af Roger Federer, næste gang schweizeren vinder en Grand Slam-turneringen. Den stadig aktive Federer har vundet 13 Grand Slam-turneringer.