"Dansker-fattigt, ja - kedeligt, nej!"

16x9

Den bliver dansker_fattig, men bestemt ikke kedelig, vurderer Dennis Ritter

Kommentar fra TV 2 Sportens cykelkommentator:

I teaterverdenen har de et fast udtryk: En dårlig generalprøve giver en god premiere.

Lad os overføre dette udtryk til årets Tour de France. Hvor generalprøven - de seneste dages optakt - har været alt andet end god set med danske øjne. En efter en er vores danske profiler på udenlandske hold blevet fravalgt. Først Matti Breschel på Rabobank. Siden Alex Rasmussen på Garmin. Og så den helt store - og triste - overraskelse, Jakob Fuglsang på Radioshack.

Eneste undtagelse og lyspunkt har været udtagelsen af Lars Bak på Lotto-Belisol. Alt andet ville nu også have været komplet uforståeligt - specielt i lyset af Baks fantastisk kvalitetsprægede indsats i debut-Touren sidste sommer. Og selvfølgelig hans blændende etapesejr i Giroen i maj.

Fravalget af Fuglsang giver ingensomhelst sportslig mening i mit univers.

Han er i form. Han er frisk - fordi han ikke har kørt Giro. Han har netop vundet Luxembourg Rundt og var en vigtig og stærk hjælper i Tour de Suisse. Og årets Tour-rute passer ham ganske enkelt fortrinligt. Jeg kan ikke se andre forklaringer på Fuglsangs fravalg end politik og personlige sym- og antipatier. Holdet har to meget stærke amerikanske sponsorer, som meget vel kan have forlangt Chris Horner udtaget. Selvom amerikaneren i første omgang end ikke var i bruttotruppen.

De kommende uger og måneder må afsløre hvad der foregår på det amerikansk-luxembourgske hold. Men det er evident, at arbejdsmiljøet må være pilråddent og stemningen elendig.

Holdet er uden nævneværdige resultater, hvilket slet, slet ikke matcher budget og ambitioner. Tour-håbet Andy Schleck har haft en forfærdelig sæson med skader og modgang. Storebror Frank udgik klynkende af Giroen - skød skylden på Alex Rasmussen - og blev senere offentligt undsagt af sin egen chef Johan Bruyneel.

Samme chef, som nu i øvrigt står i lort til halsen med en formel anklage om organiseret doping i årene med Armstrong på US Postal/Discovery.

Men bliver en Tour uden Fuglsang, Rasmussen og Breschel så nødvendigvis en kedelig Tour set med danske øjne?

Ikke nødvendigvis, mener jeg.

Fordi... Lars Bak kommer givetvis til at stikke snuden ind i de franske TV-kameraer i ganske mange timer i den kommende måned! Og har jo kørt sig til en vis frihed i forhold til at jagte etapesejre.

Og selvom vi endnu ikke kender den præcise sammensætning af Bjarne Riis´ mandskab, så indeholder det helt givet interessante danske elementer. Først og fremmest Chris Anker Sørensen, som jeg glæder mig enormt til at følge. Han skal ud og jagte en bjergtrøje, hvilket betyder store, vilde togter på nogle af løbets største etaper.

Jeg vover pelsen og tipper en etapesejr til Hammel-drengen. Vel at mærke - en af de store etaper.

Og så er Touren jo i øvrigt meget andet end dansk og danskere!

Kampen om podiepladserne mellem Evans, Wiggins, Nibali - med Samuel Sanchez, Frank Schleck, Peter Velits og Pierre Rolland som outsidere - skal nok blive skarp og fascinerende.

Ruten er heller ikke kedelig. Tro mig.... Jeg har selv kørt en del af den.

Vi ses i Liege om godt en uge.