Atletik

Kæmpe dopingskandale: OL-stjerner falder på stribe

Fem jamaicanske atleter, deriblandt to OL-medaljetagere, er blevet testet positive for forbudte stoffer. Det meddeler Jamaicas anti-doping myndighed (JADCO).

Endnu har JADCO ikke afsløret navnene på de fem atleter, men i løbet af søndagen er flere af atleterne selv stået frem.

Blandt de fem er sprinterstjernen Asafa Powell, som tidligere havde verdensrekorden på 100-meter-distancen. I et åbent brev har han erkendt at være blevet testet positiv for stoffet oxilofrin, men benægter at have taget det bevidst.

- Jeg vil sige det helt klart til min familie, venner og først og fremmest mine fans, at jeg aldrig forsætligt eller bevidst har taget kosttilskud eller stoffer, der bryder nogen regler. Jeg er ikke – og har aldrig været – en snyder.

- Jeg accepterer konsekvenserne - der er trods alt kun én Asafa Powell. Min fejl i denne sag er dog ikke, at jeg har snydt, men at jeg ikke har været mere på vagt, skriver Asafa Powell i brevet.

Også sølvmedaljevinderen i 400-meteren ved OL i London Sherone Simpson er røget i dopingfælden for præcis det samme stof som Asafa Powell. Hun benægter også at have indtaget stoffet bevidst.

- Det er en meget svær tid for mig. Mit hold og jeg vil gøre alt, hvad vi kan for at få løst situationen bedst muligt, lyder det i en erklæring fra Sherone Simpson.

Ifølge den britiske avis The Telegraph er et tredje af de fem navne Nesta Carter, der vandt OL-guld i London i mændenes 400x100-meter. Sent søndag aften var dette dog ikke blevet bekræftet fra officiel hånd.

Der er fortsat ikke klarhed over, hvem de sidste to til tre positive prøver tilhører, men flere andre sprinterstjerne som Usain Bolt og Justin Gatlin har allerede slået fast, at de ikke er involveret i skandalen.

Nyheden kommer på samme dag, som den tidligere verdensmester på distancen, amerikanske Tyson Gay, offentliggjorde, at han er blevet testet positiv.

Dermed er atletikverdenen godt og grundigt rystet i sine grundvolde ganske få uger før VM i Moskva.