Rio 2016

NFL-spiller bliver historisk: Stiller op i kongedisciplinen ved OL

Den tidligere NFL-spiller Jahvid Best skal løbe 100-meter til OL i Rio. Gettyimages

Den tidligere Detroit Lions-running back Jahvid Best stiller nu op til OL i Rio som den første NFL-atlet ved et sommer-OL nogensinde.

I USA siger fans af amerikansk fodbold ofte, at de allermest talentfulde atleter spiller football i National Football League. Er man ikke god nok til NFL, så kan man dyrke noget andet sport - og så komme til OL og sådane nogle 'småting'.

Og selvom man både skal være stærk, hurtig og atletisk for at spille football på verdens absolutte topplan, så er den holdning måske nok at sætte tingene på spidsen - og så alligevel.

I år får atletik-publikummet i Rio i hvert fald muligheden for at følge den tidligere Detroit Lions-spiller Jahvid Best, når han stiller op i 100 meter løb - ikke for USA, men for den lille, caribiske østat Saint Lucia - og dermed bliver den første atlet ved et sommer-OL, der har en fortid i NFL.

Det er da også på de absolut mindste marginaler, at den forhenværende running back kvalificerede sig til legene i Rio; i begyndelsen af april løb han de 100 meter på 10,16 sekunder - den langsomste tilladte OL-kvalifikationstid på distancen - med en medvind på 1,9 sekundmeter ud af de maksimalt tilladte to.

Tiden på 10,16 sekunder er Bests personlige rekord, og den blev faktisk ikke sat ved St. Lucias nationale mesterskaber i slutningen af juni, hvor østatens OL-atleter sædvanligvis bliver fundet, men derimod ved et mindre stævne i San Diego i USA.

Men det viste sig altså at være nok for det internationale atletikforbund, IAAF, og da Saint Lucia ikke kan møstre en hurtigere mand end Jahvid Best, kan 100-meter løberen se frem til at blive en del af et meget eksklusivt selskab; i maj var der således kun udtaget to andre atleter til landets OL-hold.

Den nu 27-årige Best kom ind i NFL i 2010 med en historik med hjernerystelser bag sig fra sin tid i college, og det blev afgørende for den lovende, unge spiller. En tilsyneladende 'uskyldig' hovedskade i 2011 satte en stopper for karrieren, da lægerne valgte ikke at give running back'en lov til at spille i ligaen igen.

Efter artiklen blev skrevet og bragt, blev New England Patriots' safety Nate Ebner udtaget til at repræsentere USA i rugby. Dermed bliver forsvarsspilleren den eneste aktive NFL-spiller ved OL.

OL i Rio afholdes fra den 5. til den 21. august.