Rio 2016

Russiske atletikudøvere får afvist appel: Udelukket fra OL

68 russiske atletikudøvere er fortsat udelukket efter afgørelse i Den Internationale Sportsdomstol.

68 russiske atletikudøvere har ikke haft held med deres appel til Den Internationale Sportsdomstol (CAS), som har vurderet, at atletikudøverne korrekt er blevet udelukket fra at deltage ved OL i Rio de Janeiro i august.

Det Internationale Atletikforbund (IAAF) har valgt at udelukke russiske atletikudøvere på grund af mistanke om statsstøttet og statskontrolleret doping. Nu har CAS givet medhold i, at IAAF handlede lovligt og korrekt.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har dog det sidste ord og kan i princippet give russerne lov til at deltage i atletikkonkurrencerne.

De afviste atletikudøvere ønskede at deltage ved OL under neutralt flag. Det har den russiske 800-meter-løber Yuliya Stepanova nemlig fået lov til som en slags belønning for, at hun medvirkede til at afsløre den massive brug af doping i russiske atletik.

I sidste uge bekræftede IOC, at den russiske længdespringer Darya Klishina kan stille op ved OL i Rio under det russiske flag. Hun har haft base i USA, og hun har kunnet bevise, at hun ikke har indgået i et dopingprogram.

Det vides ikke, om torsdagens dom får betydning for hendes deltagelse og i givet fald, hvilket flag hun må stille op under. Det er fortsat IOC, der har det afgørende ord at skulle have sagt.

Allerede 13. november sidste år udelukkede IAAF de russiske atletikudøvere. Noget som blev bekræftet den 26. november og igen den 17. juni i år.

Ud over atletikudøverne skal IOC også tage stilling til, om der overhovedet er nogle russere, som får lov til at deltage ved OL.

Det skyldes, at en rapport fra Det Internationale Antidopingagentur (Wada) tidligere på ugen konkluderede, at den russiske stat var medvidende om, at flere russiske atleter var dopede under vinter-OL i Sotji 2014.

Deres dopingprøver blev angiveligt byttet ud med rene dopingprøver.

Få overblikket over hele dopingskandalen i tidslinjen herunder:

Tidslinje over russisk dopingskandale

 1. 2014

  1. Hajo Seppelt dokumenterer systematisk doping i Rusland

   Den tyske journalist Hajo Seppelt skaber opsigt i sportsverdenen, da hans dokumentarfilm, som handler om systematisk doping i den russiske atletik føderation, bliver vist på tyske ARD. Dokumentaren hævder, at russiske embedsmænd accepterede og spillede en rolle i den systematiske doping af sportsfolk i Rusland. Anklagerne bygger på hemmelige optagelser og vidneudsagn.

  2. Direktør trækker sig

   Gabriel Dolle, direktør for antidoping enheden hos Det Internationale Atletik Forbund, IAAF, trækker sig fra sin post.

  3. WADA tager affærer

   Det internationale antidoping agentur, Wada, nedsætter en kommission på tre mand, der skal undersøge anklagerne. Kommissionen ledes af den tidligere Wada-chef Dick Pound.

 2. 2015

  1. Suspendering af atleter

   Den russiske antidoping myndighed, RUSADA, suspenderer fem kapgængere, heriblandt tre olympiske mestre, for brud på dopingreglerne.

  2. Ruslands landstræner træder tilbage

   Ruslands landstræner i atletik Valentin Maslakov træder tilbage

  3. Russer suspenderes for doping

   Yuliya Zaripova, olympisk mester og tidligere verdensmester i 3000 meter forhindringsløb, suspenderes for dopingbrug af RUSADA. 

  4. Rusland trækker hele kapgang-holdet forud VM i Bejing

   På grund af dopingundersøgelser trækker Rusland hele kapgang-holdet forud for VM i Beijing i august.

  5. Seppelt kommer med flere beskyldninger

   Hajo Seppelt udgiver en lang rapport som sætter mange afrikanske marathon-løbere under lup. Rapporten viser, at mange afrikanske marathonløbere bruger bloddoping og generelt er engageret i brugen af doping.

  6. Sunday Time og ARD får adgang til database

   ARD og avisen Sunday Times er i besiddelse af en liste med 12.000 blodværdier fra 5000 løbere. Prøverne er taget ved OL og verdensmesterskaber i perioden 2001 til 2012. Af listen fremgår det, at 800 atleter har blodværdier, der indikerer brug af doping.

  7. Sebastien Coe klader doping for en krigserklæring mod sporten

   Sebastien Coe, som dengang var præsidentkandidat til IAAF, kalder dopingen for en krigserklæring mod sin sport.

  8. Flere beskyldninger mod IAAF

   IAAF bliver anklaget for at undertrykke en rapport, der viste, at omkring en tredjedel af topatleter indrømmede at overtræde antidopingregler. Undersøgelsen fra universitetet i Tübingen i Tyskland viste, at hundredvis af eliteidrætsudøvere havde tilstået at bruge forbudte præstationsfremmende teknikker i løbet af en række fortrolige interviews gennemført ved 2011 VM i Daegu, Sydkorea.

  9. Ny IAAF-præsident

   Briten Sebastian Coe vælges som ny præsident for det Internationale Atletikforbund, IAAF.

  10. Korruptionsanklager mod tidligere IAAF-præsident

   Den tidligere præsident i IAAF Lamine Diack anklages for bestikkelse og hvidvaskning af penge af franske anklagerer. Hans advokat, Habib Cisse, bliver også sigtet for korruption, hvidvaskning af penge og sammensværgelse.

  11. Flere suspenderinger af russiske atleter

   Fem russiske atleter suspenderes efter brug af doping.

  12. Anklagerne fortsætter mod Lamine Diack

   Den franske anklager Eliane Houlette anklager Lamine Diack for at have modtaget mere end 1 million euro (7,46 millioner kroner) for at dække over positive dopingprøver under hans præsidentperiode i IAAF. 

  13. Sebastien Coe udtaler sig om dopingen i sporten

   IAAF præsident Sebastian Coe siger, at det er mørke dage for Atletik-sporten, og der skal tid til at reformere og genopbygge tilliden til publikum.

  14. WADA offentliggør rapport om doping i russisk atletik

   En kommission nedsat af det Internationale Antidoping Agentur, Wada, offentliggør sin rapport om doping i russisk atletik. Rapporten anbefaler, at IAAF suspenderer Rusland midlertidigt, og at fem atleter og fem trænere bliver suspenderet på livstid. 

  15. IAAF tager WADAs råd til overvejelse

   Det Internationale Atletik Forbund, IAAF, overvejer at følge anbefalingen fra antidopingorganisationen Wada om midlertidigt at suspendere Rusland fra IAAF.

  16. Putin kommenterer dopingskandalen

   Ruslands præsident, Vladimir Putin, kommenterer for første gang beskyldningerne, og han slår fast, at Rusland skal foretage sin egen efterforskning i sagen. Samtidig kræver Putin, at de skyldige tager ansvar. Putin kræver også, at der samarbejdes åbent med internationale organisationer og forbund. Præsidenten understregede, at eventuelle sanktioner bør være individuelle og ikke kollektive.

  17. Ruslands atletikforbund udtaler sig om sagen

   Præsidenten for Det Russiske Atletikforbund, Vadim Zelichenok, siger, at russerne har sendt en forklaring til IAAF. Et svar, som i russernes øjne forsøger at bevise de russiske atleters uskyld. 

  18. Rusland suspenderes

   IAAF suspenderer det russiske atletikforbund fra al konkurrence med øjeblikkelig virkning.

  19. Rusland svarer på udelukkelsen

   Ruslands Olympiske Komité slår fast, at russerne så hurtigt som muligt vil reformere atletikforbundet, så det lever op til internationale krav. Og dermed sikre, at russiske atletikudøvere kan være med ved OL i 2016. 

  20. Rusada suspenderes

   Ruslands Antidopingagentur (Rusada) suspenderes af Det Internationale Antidopingagentur (Wada) og må derfor ikke deltage i fremtidige Wada-møder.

   Ruslands sportsminister, Vitalij Mutko, erklærer sig klar til omgående at indgå et "effektfuldt og samvittighedsfuldt samarbejde" med Wada.

  21. IAAF stiller krav til Rusada

   IAAF fortæller, at man har sendt en liste med strenge krav til Det Russiske Atletikforbund, som skal overholdes, såfremt Rusland vil have ophævet suspenderingen og igen blive en del af international atletik.

   Fire topledere i Det Russiske Antidopingagentur (Rusada) trækker sig fra deres poster i kølvandet på dopingskandalen i russisk atletik.

  22. BBC får fat i hemmeligt dokument

   Fire topledere i Det Russiske Antidopingagentur (Rusada) trækker sig fra deres poster i kølvandet på dopingskandalen i russisk atletik.

   Den russiske verdensmester i vægtløftning Alexei Lovchev bliver udelukket efter at have afleveret en positiv dopingprøve.

  23. Præsidenten for Det Europæiske Atletikforbund udtaler sig om doping-skandalerne

   Præsidenten for Det Europæiske Atletikforbund, Svein Arne Hansen, siger, at han forventer, OL i Rio bliver uden russiske atleter, da han ikke kan se, at landet kan få rettet op på dopingarbejdet i tide til at få ophævet suspenderingen.

 3. 2016

  1. Den etiske komité i IAAF udelukker medlemmer

   Den etiske komité i IAAF udelukker tre personer fra sporten på livstid - heriblandt Valentin Balakhnichev, der er tidligere præsident for Det Russiske Atletikforbund, og den tidligere atletiktræner Alexei Melnikov. Den sidste af de tre er Papa Massata Diack, søn af den tidligere IAAF-præsident Lamine Diack, som også er anklaget i skandalen.

  2. Det Internationale Antidopingagentur, Wada, fremlægger ny rapport

   Lederne i Det Internationale Atletikforbund, IAAF, må have været klar over, at der foregik doping i Rusland og andre lande. Det konkluderer en ny rapport fra Det Internationale Antidopingagentur, Wada, der torsdag blev fremlagt i Tyskland.

   Kritikken rammer blandt andre IAAF's præsident, Sebastian Coe, der har været vicepræsident i atletikforbundet siden 2007. I 2015 overtog han præsidentposten fra Lamine Diack. Netop Diack får i rapporten kritik for personligt at have haft kendskab til doping.

  3. Nikita Kamayev dør under mystiske omstændigheder

   Den tidligere administrerende direktør i Det Russiske Antidopingagentur (Rusada) Nikita Kamayev er blevet fundet død. En uge senere kommer det frem, at han ville skrive en bog og i den afsløre sandheden om russisk doping.

  4. Russiske sportstjerner tages for brug af meldonium

   Tennisstjernen Maria Sharapova fortæller, at hun under Australian Open i januar blev testet positiv for meldonium, men i øvrigt havde brugt stoffet gennem ti år.

   To stjerner i hurtigløb på skøjter - Semion Elistratov og Pavel Kulizjnikov - afsløres også for brug af meldonium.

  5. En særlig taskforce under IAAF vurderer, at Rusland fortsat mangler et "betydeligt" stykke vej, før russisk atletik på tilfredsstillende vis lever op til de internationale krav og dermed kan komme med til OL.

  6. Den russiske svømmestjerne Yulia Efimova udelukkes på grund af en positiv meldonium-test. Samtidig testes fire russiske atletikudøvere positive for meldonium, mens mindst ti russiske brydere også tages for andre dopingmedikamenter.

   Avisen The Times hævder, at Rusland også har anvendt systematisk doping i svømning.

  7. Tidligere russisk antidoping-chef indrømmer systematisk doping

   Grigory Rodchenkov, den tidligere chef for Ruslands antidoping-laboratorium, går i eksil i USA. Han afslører, at der foregik systematisk doping i Rusland, som inkluderede mindst 15 russiske medaljevindere ved vinter-OL i Sotji i 2014. Den systematiske doping foregik i tæt samarbejde med Ruslands sportsministerium og landets efterretningstjeneste.

  8. Vitaly Mutko, Ruslands sportsminister, som tre dage tidligere kaldte Rodchenkovs anklager for absurde, siger nu, at han er både flov og ked af dopingskandalen.

  9. Efimova får ophævet sin midlertidige karantæne for brug af et forbudt stof.

   Selv om Efimova har fået ophævet sin midlertidige suspendering, vil Den Internationale Svømmeunion, Fina, stadig køre en sag mod svømmeren. Det er uvist, om hun efter sagens afgørelse kan stille op ved OL.

  10. Nyt tv-program afslører fortsat systematisk doping i Rusland

   Et fjerde ARD-program hævder, at russiske myndigheder har dækket over trænere, som har været involveret i systematisk doping af atleter i Rusland. Sportsminister Mutko skulle angiveligt være involveret i at skjule snyderiet.

  11. Sharapova idømmes en karantæne på to år for brug af doping, meddeler Det Internationale Tennisforbund, ITF. Karantænen gælder fra 26. januar 2016.

  12. Wada offentliggør en rapport, som belaster Rusland yderligere. Rapporten beskriver i detaljer, hvordan det ikke har været muligt at gennemføre 736 dopingprøver af russiske atleter af forskellige årsager.

  13. Bestyrelsen i IAAF mødes i østrigske Wien og beslutter, at Ruslands Atletikforbund fortsat skal være udelukket fra al international atletik, hvilket medfører, at de russiske atletikudøvere står til at gå glip af OL. Det er stadig et åbent spørgsmål, om bevisligt rene atletikudøvere kan få dispensation af IAAF til at stille op ved OL - eventuelt under et neutralt flag eller OL-flaget.

  14. På et møde i Lausanne beslutter IOC, at såfremt IAAF giver OL-dispensation til bevisligt rene russiske atletikudøvere, skal disse stille op under det russiske flag. Samtidig meddeler IOC, at grundet mistilliden til både Ruslands og Kenyas antidopingarbejde, skal samtlige atleter fra de to nationer individuelt godkendes af deres respektive nationale forbund for at komme til OL.

  15. whistleblower kan måske deltage ved OL

   Den russiske 800-meter-løber Yuliya Stepanova, der har fungeret som whistleblower under den russiske dopingskandale, kan måske stille op til OL i Rio. IAAF giver hende grønt lys, men sagen skal vendes i IOC's etiske udvalg.

  16. Den Internationale Sportsdomstol, CAS, oplyser, at man har modtaget en appel fra 68 russiske atletikudøvere samt Ruslands Olympiske Komité omkring OL-udelukkelsen af russisk atletik. CAS oplyser, at den senest 21. juli vil komme med en afgørelse i sagen.

  17. Med undtagelse af længdespringeren Darya Klishina har IAAF ifølge Ruslands Olympiske Komité givet afslag til samtlige russiske atletikudøvere, der individuelt har ansøgt om at stille op i internationale konkurrencer under neutralt flag. Det er tidligere kommet frem, at IAAF har modtaget 136 ansøgninger. Klishina kan derfor stille op under neutralt flag i internationale konkurrencer. Det er dog endnu uvist, om IOC vil godkende hende til OL.

  18. Svømmeren Yulia Efimova får grønt lys til OL

   Svømmeren Yulia Efimova får grønt lys til at deltage ved OL, da det Internationale Svømmeforbund (Fina) dropper dopinganklagerne imod hende, selv om hun i februar blev testet positiv for brug af det forbudte stof meldonium.

  19. Doping rapport afslører snyd

   Der blev snydt med dopingprøver fra russiske atleter ved vinter-OL i Sotji i 2014, og svindlen blev orkestreret af Ruslands sportsministerium. Det er en af konklusionerne i den rapport, som Det Internationale Antidopingagentur (Wada) har præsenteret i Toronto.

  20. Russisk atletikudøvere udelukket

   Den Internationale Sportsdomstol, CAS, bakker op om IAAF's beslutning. Det står nu klart, at Rusland ikke får nogen atletikudøvere med til OL.

  21. IOC lader specialforbund afgøre Ruslands skæbne

   IOC havde mulighed for at udelukke alle russiske atleter, men valgte i stedet at lade det være op til de 27 specialforbund at tage stilling til Ruslands skæbne. IOC besluttede dog, at tidligere dømte russere ikke må stille op til OL.

  22. Otte russiske udøvere som udelukkes

   Russiske udøvere med en dopingfortid kan ikke komme med til OL i Rio, der begynder 5. august. 

   Otte atleter i Ruslands trup til OL i Rio er tidligere blevet taget for dopingbrug, og der afventes en udmelding om hvilke disse er.

   Rusland udtog 20. juli 387 atleter til legene i Brasilien. 

  23. Den Internationale Svømmeunion udelukker 7 russere

   Den Internationale Svømmeunion meddeler, at syv russiske svømmere er udelukket fra at stille op ved OL i Rio, da de ikke lever op til IOC's krav. En af disse syv er Yulia Efimova.

  24. IHF vil have testet hele det russiske kvindelandshold

   De russiske håndboldkvinder bliver afkrævet nye dopingprøver af det internationale håndboldforbund IHF, hvis de vil have lov til at stille op.

   I en kortfattet meddelelse på IHF's hjemmeside skriver håndboldforbundet, at det har bedt det russiske håndboldforbund oplyse OL-spillerens opholdssted, så IHF - i samarbejde med det internationale antidoping-agentur WADA - hurtigst muligt kan teste russerne påny. 

  25. Russisk whistleblower håber på at få OL-billet tilbage

   Den russiske 800 meter-løber Yuliya Stepanova medvirkede kraftigt til at afsløre det omfattende, statskontrollerede dopingbrug i Rusland.

   Som en slags belønning for sit detektivarbejde blev Stepanova lovet, at hun kunne stille op til sommerens OL i Rio de Janeiro under det olympiske flag.

   Men da Stepanova tidligere er blevet dømt for doping, blev hun udelukket fra at deltage ved legene i Rio de Janeiro.

   Mandag har hun sammen med sine trænere spurgt IOC, om komitéen vil genoverveje hendes udelukkelse, som ifølge Stepanova-lejren er "unfair og forkert".

Opdateres...