Rio 2016

Forbund står fast: Ingen russiske atletikudøvere til OL

I et brev til Ruslands sportsminister gør IAAF det klart, at ingen russiske atletikudøvere kommer til OL.

De russiske atletikudøvere er udelukket fra at deltage i OL i Rio på grund af mistanke om statsstøttet- og kontrolleret doping.

Og den beslutning bliver der ikke ændret på ifølge Det Internationale Atletikforbund (IAAF).

Det står klart, efter at den russiske sportsminister, Vitaly Mutko, tirsdag offentliggjorde, at han har modtaget et brev fra IAAF, som slår fast, at de russiske atletikudøvere ikke kommer med til OL.

- Jeg har modtaget et svar fra Coe (Sebastian Coe, IAAF-præsident, red.), og beslutningen, som er truffet, vil ikke blive ændret, siger Mutko ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Mandag sendte Mutko et brev til IAAF, hvori han bad forbundet om at tillade, at rene, russiske atletikudøvere kan deltage i det forestående OL.

Ruslands atletikudøvere blev i november i fjor udelukket fra al konkurrence, efter at Det Internationale Antidopingagentur (Wada) offentliggjorde en rapport om systematisk russisk doping.

Senere bredte dopingsagen om Rusland sig til andre idrætsgrene.

I juni besluttede IAAF, at de russiske atletikudøvere fortsat skulle være udelukket, og i juli besluttede Den Internationale Sportsdomstol (CAS) så at vende tommelfingeren nedad i forhold til en appel fra 68 russiske atletikudøvere, der ønskede at deltage ved OL.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) besluttede for nylig, at man ikke vil udelukke Rusland fra OL som nation. Man besluttede i stedet, at det er op til de enkelte specialforbund at vurdere, om de russiske atleter kan deltage.

OL i Rio bliver afholdt fra 5. til 21. august.

Afgørelserne fra de 28 specialforbund

Atletik

Atletik

Afgjort

Det Internationale Atletikforbund (IAAF) har valgt at udelukke samtlige russiske atletikudøvere på grund af mistanke om statsstøttet og statskontrolleret doping, pånær længdespringeren Darya Klishina, som IOC har godkendt til at stille op under neutralt flag. CAS har givet medhold i, at IAAF handlede lovligt og korrekt. Blandt de 68 udelukkede er Yuliya Stepanova, der var med at afsløre det massive dopingforbrug i Rusland

Atlerne kan dog stille op under neutralt falg, hvis de kan bevise deres uskyld. Det har Darya Klishina som den eneste formået. 

Foto: Scanpix

Badminton

Badminton

Afgjort

De fire kvalificerede spillere var alle med i lodtrækningen til OL og er også blevet godkendt som deltagere af det internationale badmintonforbund.

Foto: Scanpix

Basketball

Basketball

Rusland er ikke kvalificeret til OL i basketball

Foto: Scanpix

Boksning

Boksning

Ikke afgjort

AIBA har kort meddelt, at de endnu ikke har truffet en afgørelse. Rusland har 11 boksere kvalificeret til OL.

Foto: Scanpix

Bordtennis

Bordtennis

Afgjort

ITTF har givet de tre kvalificerede russere Polina Mikhailova, Maria Dolgikh og Alexander Shibaev lov til at deltage ved OL. 

Foto: Scanpix

Brydning

Brydning

Afgjort

16 ud af 17 kvalificerede brydere har fået lov til at deltage ved OL. 

Foto: Scanpix

Bueskydning

Bueskydning

Afgjort

WA har meddelt, at alle tre kvalificerede russere kan deltage ved OL

Foto: Basketball

Cykling

Cykling

Ikke afklaret

Olga Zabelinskaya, Ilnur Zakarin og Sergey Shilov er alle ude pga. tidligere domme for doping. UCI har ikke meldt ud, hvad status er for de resterende 18.

Foto: Scanpix

Fodbold

Fodbold

Rusland er ikke kvalificeret til fodboldturneringen ved OL

Foto: Scanpix

Fægtning

Fægtning

Afgjort

FIE har besluttet, at alle 16 fægtere fra Rusland må kommed med til Rio. Forbundet har gennemgået dopingprøver fra fægterne fra 2014-2016, som alle har været negative. Derfor er de klar til OL

Foto: Scanpix

Golf

Golf

Ikke afgjort

IGF har endnu ikke meldt noget officielt ud​. Kun Maria Verchenova, verdens nummer 338, er kvalificeret til golf-turneringen

Foto: Scanpix

Gymnastik

Gymnastik

Afgjort

Det Internationale Gymnastikforbund (FIG) har besluttet, at samtlige 21 OL-kvalificerede gymnaster fra Rusland kan stille op.

 

Foto: Scanpix

Hockey

Hockey

Rusland er ikke kvalificeret til OL i hockey

Foto: Scanpix

Håndbold

Håndbold

Ikke afgjort

IHF har endnu ikke meldt en afgørelse ud. I en kortfattet meddelelse på IHF's hjemmeside skriver håndboldforbundet, at det har bedt det russiske håndboldforbund oplyse OL-spillerens opholdssted, så IHF - i samarbejde med det internationale antidoping-agentur WADA - hurtigst muligt kan teste russerne på ny. Rusland har et hold på 14 damespillere med til OL

 

Foto: Scanpix

Judo

Judo

Afgjort

IJF har meddelt, at de ser Ruslands tilstedeværelse i judoen som værende meget vigtigt og at Rusland er et essentielt land for forbundet. Marius Vizer, præsident i forbundet, har efterfølgende udtallt at alle 11 kvalificerede russere skal til Rio. Vladimir Putin er I øvrigt ærespræsident I forbundet. 

Foto: Scanpix

Kano/Kajak

Kano/Kajak

Afgjort

ICF afsagde tirsdag den 26. juli deres dom. Den olympiske mester fra 2012 Alexander Dyachenko er sammen med europamester Andrey Kraitor, olympisk bronzevinder Alexey Korovashkov samt Elena Aniushina og Natalia Podolskaia alle blevet udelukket. De er blevet udelukket på baggrund af deres tilstedeværelse i den såkaldte McLaren-rapport. 

- Vi vil gerne signalere meget klart, at hvis du træder udenfor stregerne, når du slet ikke startstregen, siger Simon Toulson, der er generalsekretær i ICF.

Derfor stiller kun 14 russere op i den disciplin ved OL

Foto: Scanpix

Moderne femkamp

Moderne femkamp

Afgjort

UIPM har besluttet at udelukke Maksim Kustov, fordi han optræder i McLaren-rapporten. Desuden er reserven Ilia Frolov også udelukket. Tre russere har fået grønt lys til at stille op ved moderne femkamp ved OL

Foto: Scanpix

Ridning

Ridning

Afgjort

FEI har meddelt, at der ikke er nogen indikation af brug af doping for de fem kvalificerede russere. De er derfor alle velkomne ved OL

Foto: Scanpix

Roning

Roning

Afgjort

22 ud af 28 russiske roere er blevet udelukket fra OL, meddelte det internationale roforbund (Fisa) den 26. juli. Inden da var fire russiske roere allerede blevet udelukket.

Ingen af de 28 atleter er blevet testet positiv gennem de seneste fem år, men flere af dem er testet på et laboratorium i Moskva, hvor det har vist sig, at der i andre tilfælde er blevet manipuleret med resultaterne.

17 roere appellerede dommen, men den internationale sportsdomstol, CAS, har afvist appellen.

Foto: Scanpix

Rugby

Rugby

Rusland er ikke kvalificeret til rugby-turneringen ved OL

Foto: Scanpix

Sejlsport

Sejlsport

Afgjort

WS har meddelt at ud af de syv kvalificerede russere, er seks fundet værdige til at deltage ved OL. Pavel Sozykin er blevet udelukket som følge af hans indblanding i den russiske dopingskandale

Foto: Scanpix

Skydning

Skydning

Afgjort

ISSF har meddelt, at alle 18 russere der har kvalificeret sig til OL i skydning må stille op. 

Foto: Scanpix

Taekwondo

Taekwondo

Ikke afgjort

WTF har ikke offentliggjort deres beslutning. Dermed er tre russere stadigvæk i uvished, hvorvidt de skal med til OL eller ej

Foto: Scanpix

Tennis

Tennis

Afgjort

ITF har givet grønt lys til alle de russiske tennisspillere. Dermed er alle otte klar til OL

Foto: Scanpix

Triatlon

Triatlon

Afgjort

ITU har meddelt, at alle Ruslands seks triatleter skal med til OL

Foto: Scanpix

Vandsport

Vandsport

Ikke afgjort

Syv russiske svømmere deriblandt Yuliya Efimova er allerede udelukket. Det skyldes, at de ikke lever op til Den Internationale Olympiske Komités (IOC) krav om at ingen russere med en dopingdom kan komme med til OL.

FINA er ved at undersøge om de resterende 67 atleter kan deltage. Dykkerne, synkronsvømmerne og vandpolo-spillerne forventes alle at kunne deltage ved OL.

 

Foto: Scanpix

Volleyball

Volleyball

Afgjort

FIVB har clearet og godkendt de russiske atleter i volleyball. Rusland har seks atleter med til strandvolleyball og et herre- og damehold på hver 12 atleter i holdturneringen

Foto: Scanpix

Vægtløftning

Vægtløftning

Afgjort

Det internationale vægtløfterforbund IWF har udelukket hele det russiske hold for OL.

- Integriteten af vægtløftning som sport er blevet alvorligt skadet af flere omgange og på flere niveauer af russerne. Derfor har de fået en passende straf, så vi kan bevare sportens status, lyder det i en meddelelse fra IWF. 

Foto: Scanpix