Rio 2016

Ikke med i Rio: Norges håndboldherrer hyldes med OL's fair play-pris

De to 5.000 meter-løbere Nikki Hamblin og Abbey D’Agostino bliver hyldet med en fair play-pris, ligesom Norges håndboldherrer også hædres.

De olympiske lege er om mere end bare at vinde medaljer og sætte rekorder. OL-ånden indkapsles af fortræffelighed, venskab og respekt. Det er om fair play og god sportslig ånd.

Derfor har den internationale fair play komité (CIFP) og den internationale olympiske komité (IOC) valgt at uddele to fair play-priser i forbindelse med de olympiske lege i Rio. Én af dem går til to løbere på 5.000-meteren for kvinder, mens den anden går til Norges håndboldherrer for en handling tilbage ved EM i januar.

Den første pris går til to løbere for deres uselviske tilgang til 5.000-meter løbet og for deres ekstreme sportsmandship.

- D'Agostino og Hamblin er historien om medmenneskelighed og at ofre sig. En historie, som allerede er gået lige i hjertet på mennesker over hele verden, skriver IOC på deres hjemmeside.

New Zealands løber Nikki Hamblin snublede og faldt hårdt i jorden på 5.000 meter-løbet, og ved et uheld fik hun hevet USA's D'Agostino med sig i faldet med omkring 2.000 meter tilbage. Den 24-årige D'Agostino var hurtig til at komme op igen, men i stedet for at løbe videre valgte hun at hjælpe Hamblin op, og prøvede at få hende til at løbe videre.

- Pludselig var der en hånd på min skulder, da jeg lå på jorden. "Rejs dig op! Vi er nødt til at gennemføre," råbte hun til mig. Jeg tænkte: "Ja, du har ret. Det her er OL. Vi er nødt til at gennemføre." Jeg har aldrig mødt denne her pige før. Er det ikke fantastisk? Sikke en fantastisk kvinde, sagde Nikki Hamblin efterfølgende til CNN.

Den olympiske ånd indkapsles af disse to 5.000 meter-løbere.

- Jeg vil aldrig glemme det øjeblik. Når nogen engang om 20 års tid spørger mig, hvad der skete ved OL i Rio, så vil jeg fortælle dem den historie, sagde hun videre.

Det viste sig dog, at D'Agostino selv var blevet ankelskadet i styrtet, hvilket gjorde, hun næsten ikke kunne løbe. Derfor var det i stedet Hamblin, der blev kvinden, der opfordrede sin kollega til at gennemføre. Til sidst endte de to med at gennemføre løbet begge to - og i mål ventede Nikki Hamblin på sin nye veninde med et stort kram.

Nikki Hamblin var klar med et stort kram ved målstregen.

Norges håndboldherrer får også pris

Udover de to løbere har også Norges håndboldherrer fået en fair play-pris. Det sker for deres måde at håndtere en EM-kamp mod Tyskland tidligere i år, hvor de tabte i sidste sekund og samtidig så deres olympiske drøm forsvinde.

Efterfølgende fandt man ud af, at efter Tyskland havde scoret, løb der minimum én spiller for meget på banen, så Tyskland i de sidste sekunder havde 'to målvogtere på banen'.

Det fik Norge til at nedlægge en protest, som de efterfølgende trak tilbage meget pludseligt, fordi de ikke ville gøre mere ved det, men i stedet opfordrede til, der blevet lavet klarere regler for sådanne tilfælde.

- Det er en ære for Norges håndboldforbund og for spillerne. Det er også en anerkendelse i international håndbold, for hvordan vi vil spille, og hvordan vi gerne vil fremstå, siger præsidenten for Norges håndboldforbund, Kåre Geir Lio, i forbindelse med kåringen.