Rio 2016

OL-sølvvinder risikerer at blive dræbt på grund af krydsede arme

Den olympiske maratonløber og sølvvinder Feyisa Lelisa risikerer ifølge ham selv at blive slået ihjel, hvis han vender tilbage til Etiopien.

Etiopiske Feyisa Lelisa var søndag på vej over målstregen i mændenes maraton, på vej mod OL-sølv, da han tog et valg, der ifølge ham selv kan koste ham livet.

Etiopieren løftede armene over hovedet og krydsede dem.

- Hvis de ikke dræber mig, så smider de mig i fængsel.

Feyisa Lelisa, maratonløber Etiopien

De krydsede arme var hilsen til oromo-folket i Etiopien, der i løbet af de seneste mange år har været undertrykt i det store afrikanske land, og så sent som den 9. august blev 100 mennesker dræbt af politiet i forbindelse med en demonstration.

Netop derfor havde Feyisa Lelisa behov for at udtrykke støtte til sine landsmænd.

- Den etiopiske regering dræber oromo-folket, tager deres jord og ressourcer, så derfor protesterer oromo-folket, og det støtter jeg, for jeg er oromoer, fortalte Feyisa Lelisa ifølge BBC på pressemødet.

Lilesa løber over målstregen med armene krydset.

Selv har Feyisa Lelisa endnu ikke mærket regeringens hårde hånd på egen krop, men det har flere af hans nærmeste.

- Flere fra min familie er i fængsel, og hvis de taler om demokratiske rettigheder bliver de dræbt. Jeg hævede mine hænder for at støtte dem og resten af oromo-folket, kommer det fra maratonsølvvinderen, der ifølge ham selv risikerer at miste livet.

- Hvis de ikke dræber mig, så smider de mig i fængsel. Jeg har endnu ikke besluttet, om jeg vil vende tilbage, eller om jeg vil flytte til et andet land.

Kan også miste medaljen

Udover risikoen for fængsel og døden, så risikerer Feyisa Lelisa faktisk også at miste sin sølvmedalje på grund af sin politiske hilsen.

IOC’s regler foreskriver nemlig, at alle former for politiske protester enten fysisk eller verbalt er forbudt.

Det fik den amerikanske duo Tommie Smith og John Carlos at mærke tilbage i 1968, hvor de mistede deres medaljer, efter at have lavet ”Black Power”-tegnet.

Men hvis Feyisa Lilesa skulle miste sin medalje, så lever han med det.

- Det kan jeg ikke gøre noget ved. Det var sådan, jeg havde det, da jeg løb over stregen. Jeg har et stort problem i mit land, og det er meget farligt at protestere der.

Der bor lige over 100 millioner i Etiopien. Cirka 35 millioner af dem tilhører oromo-stammen.