Atletik

Etiopisk OL-sølvvinder frygter at blive dræbt: Nu skal han hyldes som helt

OL-sølvvinderen Feyisa Lilesa kan føle sig tryg i hjemlandet trods politisk gestus. Det forsikrer Etiopiens regering, efter at han frygter for livet.

- Hvis jeg vender tilbage til Etiopien slår de mig måske ihjel. Hvis jeg ikke bliver dræbt, så smider de mig måske i fængsel.

Sådan lød det fra løberen Feyisa Lilesa på pressemødet, efter at han havde vundet olympisk sølv i mændenes maraton, hvor han på målstregen krydsede sine arme over hovedet i en politisk hilsen.

Men den frygt er ubegrundet slår Etiopiens regering fast med en udtalelse om, at Feyisa Lilesa ’ikke vil få problemer på grund af sin politiske holdning. Det er trods alt en atlet, der har sikret en sølvmedalje til sit land’.

De krydsede arme var en hilsen til Oromo-folket, der er den største etniske minoritet i Etiopien med omkring 40 millioner mennesker. Ifølge Feyisa Lilesa bliver oromoerne forfulgt og undertrykt af Etiopiens regering. Human Rights Watch fortæller, at omkring 400 mennesker siden 2015 er blevet dræbt ved en række regeringsaktioner i Oromia i forbindelse med demonstrationer. Amnesty International beskriver, at omkring 5000 oromoer er blevet arresteret mellem 2011 og 2014.

Derfor ønskede den etiopiske løber at rette verdens opmærksomhed mod hændelserne i hjemlandet, som han altså efterfølgende selv frygter at vende tilbage til.

I forvejen er flere af hans familiemedlemmer fængslet, og han frygter nu også for sin kone og børns liv. Men den frygt bliver også afvist af den etiopiske regering.

 - Det er lidt en stramning at antage, at dine kære vil være i fare, fordi du har lavet en eller anden gestus. Jeg kan forsikre, at der ikke kommer til at ske hans familie eller ham noget, siger Getachew Reda, der er talsmand i den etiopiske regering, til CNN.

I stedet kalder han Feyisa Lilesa for ’en helt’, der skal have ’en heroisk velkomst’.

Det er endnu uvist, om Feyisa Lilesa ønsker at vende tilbage til Etiopien.