Forsøget:

Kan 21 motionister slå Danmarks hurtigste langdistanceløber?

Forsøget:

Kan 21 motionister slå Danmarks hurtigste langdistanceløber?

Abdi Ulad er et naturtalent ud over det sædvanlige, når det handler om at løbe. Med bare syv års løbeerfaring kan Abdi Ulad i en alder af bare 25 år allerede kalde sig Danmarks hurtigste langdistanceløber. Med en personlig rekord på 1.02.24 timer på en halvmaraton er ingen danske løbere i nærheden af at være i hælene på OL-løberen.
Men hvad skal der egentlig til for at slĂĄ Danmarks hurtigste langdistanceløber pĂĄ en halvmaraton? 

Udfordringen

Alle mod 1

SportsLabs vært Michael Stærke tager sammen med 20 af sine kolleger fra TV 2 udfordringen op pĂĄ Syddansk Universitets løbeanlæg i Odense. Alle fra TV 2-holdet har erfaring med at løbe – pĂĄ motionistniveau. De løber ugentligt, og flere har erfaring med løbekonkurrencer. Kan 21 mand slĂĄ Abdi Ulad pĂĄ 21 kilometer, hvis de nøjes med at løbe 1 kilometer hver, mens Abdi Ulad tilbagelægger hele distancen selv? 
Det er jo et fartmonster, et fænomen, vi skal op imod. Men jeg har nu også samlet et pænt stærkt hold.
Michael Stærke – vært på SportsLab
Holdfoto: Abdi Ulad vs TV 2-holdet Foto: Anders-Christian Dahl / TV 2 SPORT

Hvem er Danmarks bedste langdistanceløber?

Abdi Ulad - en mand der aldrig giver op

25-årige Abdi Ulad blev opdaget i 2008. Her løb han for sjov 1000 meter i et par udjoggede håndboldsko på under tre minutter! Det fik Abdi Ulads nuværende træner Leo Madsen øje på, og han fik Abdi Ulad til at løbe. Siden har han udviklet sit løbetalent. Og i sommers var han med til OL i Rio på maratondistancen for første gang.
Til VM pĂĄ halvmaraton i København i 2014 beviste Abdi Ulad for alvor, at han kan være med blandt de bedste i verden. Her satte han ogsĂĄ personlig rekord med tiden 1:02:24 timer – bare 29 sekunder fra Carsten Jørgensens 18 ĂĄr gamle danske rekord pĂĄ 1.01.55. 
Han er sådan en mand, der flytter nogle grænser. Vi er ude på det der; det kan simpelthen ikke lade sig gøre.
Morten Ankerdal, vært på TV 2 SPORT

Ready, set, go...

Abdi Ulad skal tilbagelægge 21 kilometer, hvilket svarer til 52 og en halv omgang på en atletikbane. Motionisterne skal hver løbe 1000 meter, hvilket svarer til to og en halv omgang.
Det er første gang, at Abdi Ulad prøver sĂĄdan et forsøg. Han kender ikke til motionisternes løbetilstand, og han kan dermed ikke disponere sit løb pĂĄ forhĂĄnd. Det kan give motionisterne en fordel. Samtidig med at de 21 motionister løber i forskellige tempi, hvilket ogsĂĄ kan give Abdi Ulad en udfordring i forhold til at løbe et jævnt løb og altsĂĄ ikke bruge kræfterne pĂĄ forkerte tidspunkter under det 21 kilometer lange løb. 
Jeg har aldrig prøvet det her før. Jeg tror, det er god træning for mit vedkommende sådan rent mentalt. På det her tidspunkt træner jeg normalt ikke på bane og slet ikke så mange omgange. Det er 52 og en halv omgang. Det er jo et ultraløb på bane for mig. Og det er mere end det dobbelt af, hvad jeg nogensinde har løbet på en bane.
Abdi Ulad – professionel langdistanceløber

PĂĄ hĂĄrdt arbejde...

Inden løbet gik i gang blev alle løberne udstyret med ur og pulsmĂĄler. PĂĄ den mĂĄde kan vi sammenligne en professionel løbers løbeøkonomi med en motionists. I videoen kan man se alle løbernes puls undervejs i løbet. Man kan dog ikke sammenligne pulsen. Den er nemlig meget individuel. For eksempel kan en person have en makspuls pĂĄ 210, mens en anden har en pĂĄ 160. Men det giver et godt billede, hvordan en professionel løber er i stand til at holde samme kadence pĂĄ 21 kilometer. 

Morten Ankerdal - holdets gennemsnitsløber...

En af holdets løbere er sportsvært pĂĄ TV 2, Morten Ankerdal. Han repræsenterer TV 2-holdets gennemsnitsløber. Og nĂĄr vi sammenligner en motionist som Morten Ankerdal med en professionel løber som Abdi Ulad er der markante forskellige pĂĄ løbeøkonomien. For eksempel nĂĄr Morten Ankerdal at tilbagelægge cirka 640 skridt pĂĄ 1000 meter – Abdi Ulad nøjes med knap 500 skridt pĂĄ samme distance – ogsĂĄ selvom han løber 21 kilometer i alt.
Se flere sammenligninger i videoen.
Det er helt vildt så hurtig han løber. Jeg tror det er meget tydeligt for folk, at almindelige mennesker jo bliver knust af sådan en maskine, som han er.
Morten Ankerdal - vært på TV 2 SPORT

De sidste runder...

AV!

Det kan nærmest virke umenneskeligt, at Abdi Ulad kan slĂĄ 21 mand pĂĄ en halvmaraton, nĂĄr de endda har delt distancen op mellem sig. Men det gør han – endda uden det store besvær! Abdi Ulad løber i mĂĄl med overskud – og han har overhalet TV 2-holdet med tre og en halv omgang og kommer i mĂĄl lidt over fem minutter før sidste mand fra TV 2-holdet. 
Han er jo en fantastisk verdensklasseløber.
Henrik Jensen – TV 2-løber

Præmieoverrækkelse

En sikker sejr...

Fun Facts: Hvis de 21 TV 2-motionister var stillet op til VM i halvmaraton i 2014, som blev afholdt i København, ville de være blevet nummer 145 med deres samlede tid pĂĄ 1:12:12 timer. Til gengæld kunne de fĂĄ en 21. plads, hvis de var stillet op i det danske mesterskab pĂĄ halvmaraton i 2016. 
Jeg er sgu imponeret. Jeg vidste det jo nok godt, at Abdi ville vinde, men alligevel. Respekt, mĂĄ jeg bare sige.
Michael Stærke – Vært på SportsLab