Atletik

Stadig uforløst potentiale: Dansk løbefænomen sigter efter OL i 2020

Anna Emilie Møller konkurrerer allerede mod verdens bedste løbere, men hun kan stadig blive endnu bedre.

Sidste sommer løb Anna Emilie Møller 3000 meter forhindringsløb ved OL, hvor hun slog sin egen Danmarksrekord og kun var to sekunder fra at kvalificere sig til finalen.

Nogle løbere bruger mange år på at træne sig op på olympisk niveau uden overhovedet at kvalificere sig, men det var anderledes for Anna.

Lige nu arbejder vi ud fra, at hun skal blive bedre på netop 3000 meter forhindringsløb, hvor vi også tror, at hun har de største muligheder til OL i 2020

Kersti Jacobsen, træner for Anna Emilie Møller

Hun havde nemlig ikke engang trænet disciplinen i et år, før hun stod på atletikstadionet i Rio, og bare tre år forinden havde den nu 19-årige løber aldrig løbet en konkurrence.

- Jeg ser store muligheder for, at hun kan blive ved med at udvikle sig. Særligt hvis hun kan undgå skader, der jo er en løbers værste mareridt, fortæller Kersti Jacobsen.

Hun er Anna Emilie Møllers løbetræner og har også selv konkurreret på højeste niveau.

- I øjeblikket tror vi på, at hun har de bedste muligheder på 3000 meter forhindringsløb, som hun også løb til OL i sommer.

Den påstand bakkes op af Nikolai Nordsborg, der er humanfysiolog ved Københavns Universitet. Han var meget imponeret over den unge danskers løbeevner, da han testede Annas fysik i samarbejde med SportsLab.

- Ud fra de tests, vi har lavet med Anna Emilie Møller, kan vi se, at hun helt klart er en distanceløber. Hun har forudsætningerne for at blive god til både 3000 meter og marathon, fortæller han.

OL i sigte

At hun boltrer sig på de længere løbeture, er heller ikke gået ubemærket hen hos Kersti Jacobsen, der også allerede har det næste OL for øje. Det foregår i Tokyo i 2020.

- Jo ældre hun bliver, jo større muligheder har hun på de længere distancer. Det handler også rigtig meget om, hvad hun har lyst til.

- Vi træner hele tiden meget specifikt, og lige nu arbejder vi ud fra, at hun skal blive bedre på netop 3000 meter forhindringsløb, hvor vi også tror, at hun har de største muligheder til OL i 2020, slutter hun.

Den danske atlet må dog siges allerede at være stærk på distancen. Anna Emilie Møller løber på nuværende tidspunkt 3000 meter fire sekunder hurtigere end verdensrekordholderen i maratonløb, Paula Radcliffe, gjorde, da hun var på samme alder.